Annonce
Tønder

Sansepark skal få folk på benene igen

Sanseparken, som genoptræningscenteret Klosterparken i Løgumkloster har fået, er bygget af entreprenørfirmaet Kjelkvist. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På genoptræningscenteret i Klosterparken i Løgumkloster har man fået en sansepark. Den skal hjælpe folk med senhjerneskader til at finde balancen på benene igen.

Løgumkloster: Stig Winkel Jensen rejser sig langsomt fra kørestolen, og med højre hånd tager han fat i gelænderet af reb. Fysioterapeut Henrik Jacobsen holder hele tiden fat i den venstre.

For knap tre år siden fik han to blodpropper, der gør, at han i dag sidder i kørestol.

For hvert skridt, Stig Winkler Jensen tager, er det venstre fod, der næsten mekanisk bliver sat foran den anden. Det er sådan, han bedst holder balancen.

De to herrer befinder sig i den nye sansepark, som genoptræningscenteret Klosterparken i Løgumkloster har fået etableret.

Sanseparken skal hjælpe beboerne på centeret, som er ramt af senhjerneskader.

Annonce
Parken giver beboerne mulighed for at udfordre sig selv under forhold, der imiterer hverdagens udfordringer med trapper og ujævnt terræn.Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Genoptræner balancen

- De forskellige underlag på banen hjælper dem med at genoptræne blandt andet balancen. På gangene indenfor er det kun lige gang, som de kan øve, men når de kommer ud i virkeligheden, er det anderledes, forklarer Henrik Jacobsen, der er tilknyttet Klosterparken.

Banens underlag er lavet af groft og fint grus, træ, brosten og fliser. Det er med til at stimulere patienternes sanser, forklarer Dina Nielsen, der også er med ude på banen, og som er ergoterapeut på genoptræningscenteret.

- Når de sidder i kørestol, kan de ikke altid selv opsøge de sanser, som vi andre får ved at føle os frem. Derfor er sanseparken en stor hjælp for dem.

Samtidig er det ujævne terræn med trapper og forhøjninger med til at genoptræne balancen.

- Det føles som om, jeg er ved at falde forover, siger Stig Winkler Jensen, da han går op ad forhøjningen.

For en sikkerheds skyld holder Henrik Jacobsen ekstra godt fat i Stig Winkler Jensen.

Tilbage i eget hjem

På Klosterparken blev man inspireret til sanseparken efter at have set lignende genoptræningsformer hos andre centre i landet. Derfor valgte man at etablere sanseparken i centerets eksisterende gårdhave, så både beboerne og eksterne brugere kunne få let adgang til den.

Det er meningen, at de 12 patienter, der lige nu bor på Klosterparken, igen skal blive så stærke på benene, at de kan komme tilbage i eget hjem.

For Stig Winkler Jensen har det været en stor hjælp at komme ud på den omkring 25 meter lange bane to til tre gange om ugen og gå en tur.

- Før kunne jeg ikke gå to meter. I dag kan jeg klare hele banen. Det er fantastisk, smiler Stig Winkler Jensen, inden der bliver givet et high five for dagens indsats.

Efter blodpropperne kunne Stig Winkler Jensen ikke gå to meter, som han selv siger. Det kan han i dag. Og mere til. Genoptræningsbanen i sanseparken er omkring 25 meter, og dem kan han med lidt støtte fra Fysioteraupet Henrik Jacobsen gå. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fysioteraupet Henrik Jacobsen hjælper Stig Winkler Jensen med genoptræningen to til tre gange om ugen. Det har han gjort det seneste 1,5 år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Stig Winkler Jensen fik for knap tre år siden to blodpropper. Derfor sidder han i dag i kørestol. Men i dag kan han komme op at gå takket værd genoptræning på Klosterparken. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der bor pt. 12 beboere på Klosterparken, som bruger sanseparken. Men også brugere eksterne har gavn af parken. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce