Annonce
Vejen

Sara kickboxer sig til tops

Når Sara Schmidt Sørensen fortæller mænd, at hun dyrker kickboxing, bliver hun som det første ofte spurgt: "Skal vi slås?" Ifølge hende hænger det formentlig sammen med manges opfattelse af, at sporten henvender sig til folk med voldelige tendenser i deres fritid, men det billede kan hun bestemt ikke bekræfte. Foto: John Randeris

Med en stærkt disciplineret livsstil og høje ambitioner er 19-årig kickboxer fra Holsted på kort tid kommet særdeles langt i sin sport, som de færreste kvinder vælger at gå til.

Annonce

Holsted: Til september starter 19-årige Sara Schmidt Sørensen fra Holsted med at læse HA (Jur.) på Syddansk Universitet. Hun hopper dermed direkte videre fra sin studentereksamen og vil af samme grund helt sikkert være blandt sit kommende semesters yngste studerende.

Behovet for de ellers populære og ofte tiltrængte sabbatår var således aldrig et tema. For i stedet er hun gået den lige vej mod at opfylde ambitionerne, som vel at mærke inkluderer andet og mere end studierne.

Ved siden af skolebøgerne er hun nemlig i en tidlig alder kommet langt i en sportsgren, som de færreste formentlig vil forbinde med unge kvinder.

I maj blev hun således for første gang udtaget til landsholdet i kickboxing, som samtidig betyder VM-debut til november i Budapest.

- Jeg gik med en klump i halsen op til, for der var et super stærkt kvindefelt, så da landstræneren ringede, var jeg glad indeni. Det var en fantastisk følelse at få den anerkendelse, siger Sara Schmidt Sørensen fra stuen hjemme hos sin mor, hvor hun stadig bor lidt endnu.

Kostplan

Hvis man vil helt til tops i kickboxing, så kan man ifølge Sara Schmidt Sørensen ikke undgå at måtte leve med nogle nedprioriteringer, som i hendes studentertid blandt andet betød en række afbud til fester.Derudover tillader hendes kostplan heller ikke mange læskedrikke, og faktisk drikker hun slet ikke alkohol. Det kan tit skabe en trykket feststemning, da hun ofte oplever, at det forventes i festlige lag.

Som så mange sportgrene kan man også komme slemt til skade i kickboxing. Sara Schmidt Sørensen har dog undgået alvorlige skader, og der er da også visse sikkerhedsforanstaltninger til at afværge de værste af slagsen. Blandt andet er det et krav at bære hjelm under kamp. Foto: John Randeris
Annonce

To gange DM

Ligesom i traditionel boksning er kickboxing inddelt i en række vægtklasser. Sara Schmidt Sørensen dyrker en af de letteste klasser for udøvere under 55 kilo, og derudover har hun specialiseret sig i såkaldt "kick light". Her må man sparke sin modstander fra lårene og op til hovedet, hvorimod man "kun" må sparke fra bæltestedet og op i såkaldt "high kick".

Det er hendes evner i kick light, der har ført til landsholdsudtagelsen, men ved det seneste danmarksmesterskab viste hun, at evnerne er særdeles alsidige. Til hendes egen store overraskelse lykkedes det nemlig at blive dansk mester i begge discipliner.

- Det var en fantastisk dag og meget banebrydende for mig at finde ud af, at jeg kan mere, end jeg måske selv havde forventet, siger hun og fortsætter.

- Jeg fik hård kamp til stregen. Vi giver alt i ringen med blod, sved og tårer, men vi er rigtig gode ved hinanden, når kampene er forbi. På den måde er det meget en gentlemansport, siger hun.

Det kræver lidt hård hud af begås sig i et mandsdomineret miljø, hvor "værkstedshumor" er helt almindeligt. Hun er dog ikke bange for at give mændene verbalt modspil og føler ikke, at det er sværere for kvinder end mænd at opnå anerkendelse for deres sportslige resultater i kickboxing. Foto: John Randeris
Annonce

Næseproblemer

Mere gentlemansport er det dog ikke, end at knubs naturligvis hører med i en så direkte kontaktsport som kickboxing. Umiddelbart har Sara Schmidt Sørensen ikke nogen synlige ar og skrammer og har ej heller prøvet at brække noget, men hendes næse er efter eget udsagn ikke helt, som den har været.

- Næsen er til tider meget øm, men jeg gør, hvad jeg kan, for at beskytte den. Blandt andet har jeg været ved en speciallæge og få brændt små blodårer i næsen, så det ikke så let "går op". Det er træls at blive stoppet på grund af næseblod, siger hun.

Næsen og andre dele af kroppen må altså stå model til en del af hvert, men det er nu engang et vilkår, som hun har affundet sig med.

- Jeg kan huske, det i starten var meget grænseoverskridende at blive slået i hovedet. Dels er der en mental barriere, og dels gør det jo ondt, men i de senere år er jeg blevet mere ligeglad. Man skal være indstillet på og vidende om, at man kan få nogen på hovedet, og jeg har lært at ignorere mit flugtinstinkt, siger kickboxeren.

Kickboxerens disciplinerede livsstil gælder i høj grad også på søvnkontoen. Normalt går hun således i seng ved 21-tiden og får de for hende ideelle otte-ni timers søvn til at restituere kroppen. Foto: John Randeris
Annonce

Giver evner

Sara Schmidt Sørensen har prøvet meget forskelligt sport og var blandt andet i sine yngre år en ivrig svømmer og ridepige, men for omkring fem år siden tog hun altså sin sportsudøvelse i en helt anden retning, da en bekendt trak hende med i den lokale kickboxingklub i Holsted.

For et par år siden skiftede hun til Esbjergs konkurrerende klub, hvor niveauet generelt er lidt højere, og siden har der ikke været det mindste tvivl i hendes sind om, hvor energien skulle prioriteres. Træningen er for hende et frirum, hvor det er muligt at få læsset af, så eventuelle bekymringer ikke hober sig op.

- Det er fantastisk at blive grebet af en sport på den måde, og det giver meget på det personlige plan. Jeg har fået en meget større selvdisciplin, og min koncentrationsevne er også forbedret af at være i god form. Det kan jeg også mærke er en fordel i forhold til det rent boglige, siger hun.

Det blev ikke særlig populært modtaget, da Sara Schmidt Sørensen for fem år siden fortalte familien, at hun ville til at dyrke kickboxing. Accepten er dog blevet noget større med årene, og hun kan sagtens forstå, at familien som udgangspunkt har det svært med at se hende blive sparket og slået i ringen. Foto: John Randeris
Annonce

Presset træningsprogram

Struktur og planlægning er da også en afgørende nødvendighed, hvis studier og elitesport skal kombineres. Frem mod VM har hun valgt at blive boende hjemme i Holsted, og i den kommende tid skal hun således forsøge at kombinere tre-fire ugentlige træninger Esbjerg med et formentlig nogenlunde tilsvarende antal pendlerture til og fra Syddansk Universitet i Odense. Og det er ikke en gang nok med det.

- Vi kører et fast program sammen med vores trænere for at kunne indfri de sportslige mål, og det betyder, at jeg foruden kickboxingen styrketræner og løber ved siden af og holder nøje øje med min kost, siger hun.

Foreløbig har Sara Schmidt Sørensen med sin kommende landsholdsdebut og VM-deltagelse nået ét af sine største sportslige delmål og kan se frem til at være den næstyngste danske deltager i truppen på i alt otte.

- Det har fyldt rigtig meget at nå hertil, og nu gælder det om at præstere mit bedste. Om det bliver til medaljer i min første VM-deltagelse er svært at sige, men jeg tager ikke bare derned for at være med, siger Sara Schmidt Sørensen.

Annonce

Mandsdomineret sport

Med sig til Budapest får hun klubkammeraten fra Esbjerg Katrine Rúd Mannemar Pedersen, og det er dermed nærmest halvdelen af klubbens kvindelige udøvere, som skal til VM.

Sporten er således ifølge Sara Schmidt Sørensen stadig meget mandsdomineret, og det gælder ikke mindst i Esbjerg, hvor kvinderne er en lille minoritet på en håndfuld stykker i forhold til de op mod 25 mænd, som møder op til træning.

- Stod det til mig, så var vi mange flere kvinder, men det hænger nok sammen med, at kvinder normalt ikke synes, det er rart med de mange slag til træning. Det er nok fra naturens side mere naturligt for mænd at bryde og slås, siger hun og tilføjer.

- Men det er et super miljø, hvor vi også sparer med mændene til træning, og jeg trives godt i klubben, siger Sara Schmidt Sørensen, som pt. ligger nummer 16 i verden i sin favoritdisciplin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce