Annonce
Esbjerg

Sat til salg: Fabrik i Esbjerg med verdensnyhed ombejlet af købere

Fabrikken i Esbjerg, som drives i selskabet Glycom Manufacturing A/S, beskæftiger omkring 90 ansatte, og Kjeld Kjeldsen (billedet) og resten af fabriksteamet i Kjersing blev tidligere i år fremhævet med hædrende omtale i Glycoms årsrapport. Arkivfoto.
Glycom, der laver et unikt bioteknologisk produkt til modermælkserstatning fra fabrikken i Esbjerg, er sat salg, og ifølge Dagbladet Børsen er Glycom ombejlet af flere købere.

Esbjerg: Det blev lanceret som en verdensnyhed, da biotek-selskabet Glycom for lidt mere end tre år siden etablerede sig i den tidligere Vitalys-fabrik i Kjersing. Forinden havde selskabet afsøgt 20 andre steder i verden for at finde en egnet lokation til fremstilling af et unikt bioteknologisk produkt til modermælkserstatning.

Nu er ejerkredsen bag Glycom, der blandt andre tæller Danica Pension og en række garvede finansfolk, via den schweiziske finansgigant Credit Suisse ved at finde en køber til selskabet, der på fabrikken i Esbjerg er det eneste i verden, som kan producere den unikke ingrediens i modermælkserstatning.

En række kapitalfonde står ifølge Børsen på spring som nye ejere. Børsen har således været i kontakt med flere kilder i branchen for køb og salg af virksomheder, og her bliver de to børsnoterede selskaber, den danske ingredienskæmpe Chr. Hansen og dennes hollandske konkurrent DSM, nævnt som oplagte købere.

Til Børsen skriver pressechef i Chr. Hansen, Camilla Lercke, følgende i en mail:

- Chr. Hansen er en virksomhed i vækst, og det er udtrykkeligt en del af vores strategi løbende at holde øje med attraktive opkøbsmuligheder, der ville kunne supplere vores forretning, teknologiplatform eller vækst indenfor strategisk vigtige områder.

Annonce

Fabrikken

Glycom købte i 2016 fabrikken i Kjersing fra DLG-gruppen, der brugte fabrikken til at producere lysin: en vigtig aminosyre, der især bruges i svine- og fjerkræfoder.

Fabrikken har også tidligere heddet Agroferm, ligesom den har været drevet af Arla og The Borden Company.

Stormer frem

Også den dansk-svenske producent af vegetabilsk olie Aarhus Karlshamm bliver sammen med den tyske kemikæmpe BASF, den franske gærgigant Lasaffre og britiske Symrise nævnt som mulige købere, ligesom en række kapitalfonde viser interesse.

Glycom er oprindeligt stiftet af nogle kemikere fra DTU, og i samarbejde med Nestlé, der er en af verdens største fødevareproducenter, fik selskabet som det første i verden godkendt en såkaldt HMO-ingrediens til modermælkserstatning i 2016.

Samme år investerede ejerne af Glycom mere end en halv milliard kroner i fabrikken i Kjersing, og i 2018, efter Nestlé havde lanceret modermælkserstatningen i omkring 50 lande, gik det stærkt. Fremstødet blev i Nestlés regnskab beskrevet som et af de mest succesfulde i selskabets 150-årige historie, og Glycoms salg voksede voldsomt fra 43 millioner kroner i 2017 til 382 millioner kroner i 2018, mens driftsresultatet (EBITDA) gik fra minus 37 millioner korner til et plus på 135 millioner kroner i samme periode.

Fabrikken i Esbjerg, som drives i selskabet Glycom Manufacturing A/S, beskæftiger i dag flere end 100 ansatte.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sport

'En kæmpe fejltagelse af ledelsen': Fans er utilfredse med fyring af succestræner

Annonce