Annonce
Erhverv

Saudisk oliekæmpe får prismærke på 12.750 milliarder kroner

Marwa Rashad/Reuters
Oliegiganten Aramcos aktier er steget med ti procent i forhold til prisen inden onsdagens børsdebut.

Saudi-Arabiens værdifulde olieselskab Aramco har onsdag morgen klokken 8.30 dansk tid officielt gjort debut på børsen.

Aramco bliver som ventet verdens mest værdifulde børsnoterede selskab og overgår Apple.

Oliegigantens ejere kan glæde sig over en imponerende åbning på børsen. Aktierne steg således med ti procent i forhold til børsprospektet.

Ti procent er det maksimale, som aktier kan stige eller falde på den saudiarabiske børs. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Frem mod selskabets børsdebut lød prisen på aktierne på 32 saudiarabiske riyal - svarende til 57,88 kroner.

Ved åbningen onsdag morgen lød prisen på aktierne dog på 35,2 saudiarabiske riyal - svarende til 63,67 kroner.

Selskabets samlede vurdering er dermed 1,88 billioner dollar. Det svarer til cirka 12,75 billioner kroner eller 12.750 milliarder kroner.

Det er stadig et stykke fra en værdi på to billioner dollar, hvilket den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, har drømt om.

Det er dog samtidig en markant stigning fra vurderingen i forbindelse med børsprospektet. Den lød på 1,71 billioner dollar.

En af de helt store udfordringer forud for børsnoteringen var netop, at kronprinsen fastholdt, at selskabet er to billioner dollar værd.

Den 34-årige kronprins håber nu på gennem salg af Aramco-aktierne at kunne investere milliarder af dollar i en række industrier uden for olieindustrien. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det skal begrænse Saudi-Arabiens afhængighed af olieeksport.

Det er blot 1,5 procent af Aramcos aktier, der nu kan handles på børsen.

Aramco overgår it-selskabet Apple som verdens mest værdifulde selskab.

Apple har hidtil toppet listen med en værdi på 1,19 billioner dollar. På de næste pladser følger Microsoft (1,15 billioner dollar), Alphabet (927 milliarder dollar), Amazon (862 milliarder dollar) og Facebook (573 milliarder dollar). Det viser tal fra Bloomberg.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Annonce