Annonce
Indland

Scandinavian Star: Branden blusser op i Folketinget

Scandinavian Star blev ramt af seks brande, der kostede 159 mennesker livet. Slukningsarbejdet foregik til havs og her i havnen i den svenske by Lysekil, færgen blev bugseret til. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Der er for mange dunkle og ubesvarede spørgsmål i sagen om branden på Scandinavian Star, mener Dansk Folkeparti. Partiet kræver nu svar fra justitsministeren ved en forespørgselsdebat i folketinget.

Den manglende efterforskning af forsikringssvindel som motiv til at sætte ild på færgen Scandinavian Star 7. april 1990, hvor 159 mennesker omkom, lander nu i folketingssalen.

Det er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, der rejser en forespørgselsdebat i folketinget med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Nu skal vi have kastet lys over denne sag. Støtteforeningen for ofrene og de pårørende har påvist så mange mistanke-punkter, hvad angår forsikringssvindel som motiv for den påsatte brand, at det ikke giver nogen mening, at det ikke er blevet særskilt efterforsket i løbet af de 28 år. Der er så mange dunkle og ubesvarede spørgsmål, at vi er nødt til at få en forklaring fra justitsministeren, siger Peter Kofod til avisen Danmark.

Afhængigt af, hvad justitsministeren forklarer, sigter Peter Kofod mod, at forespørgselsdebatten munder ud i en folketingsbeslutning om, hvad der skal ske i sagen.

Tidligere har SF's retsordfører Karsten Hønge givet udtryk for samme ønske.

- Det er fint, hvis SF og andre partier vil være med til at rejse en sådan forespørgselsdebat. Men hvis ikke andre vil være med, gør vi det under alle omstændigheder selv, siger Peter Kofod.

- Du har tidligere sagt noget tilsvarende, uden at der er sket noget. Hvor håndfast skal din tilkendegivelse forstås nu?

- Den skal forstås på den måde, at jeg gør det, alene eller sammen med andre. Jeg kan ikke lige sætte en dato på endnu, men det bliver meget snart.

- Meget snart ... er det f. eks. inden jul i år?

- Ja, det bliver inden jul i år.

Annonce

Det er absurd at tale om en genoptagelse af sagen. Mistanken om forsikringssvindel har aldrig været efterforsket, så der er ikke noget at genoptage. Der er noget at gå i gang med.

Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star
Mike Axdal overlevede branden på Scandinavian Star, men mistede en far og en bror til flammerne. Siden har han kæmpet for, at de skyldige findes og får deres straf. Her er han fotograferet på den indiske strand, hvor den brandramte færge i sin tid blev hugget op. Privatfoto

Sagen vurderes i DUP

Den aldrig opklarede mordbrand er blevet aktualiseret af, at pårørendeforeningen til ofrene og de overlevende torsdag afleverede en anmeldelse af Københavns Politi til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Det gjorde de, fordi politiet tilsyneladende har ignoreret en anmeldelse de indgav 11. og 24. maj i år. I anmeldelsen navngiver de en række personer, som de mener har planlagt og/eller iværksat branden på færgen i 1990. Ved samme lejlighed bad de om at få beskikket bistandsadvokater, hvilket de ikke har fået.

Kontorchef i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, Karina Toftgaard Matthiesen, bekræfter, at der er indgivet anmeldelse af Københavns Politi.

- Anmeldelsen er så ny, at jeg her og nu ikke kan sige så meget andet, end at den bliver behandlet, og så vurderer vi, om der er grundlag for at rejse en efterforskning af Københavns Politi, siger hun.

Politiet: Sagen har stor bevågenhed

Avisen Danmark har ad flere omgange forelagt kritikken fra de pårørende for Københavns Politi, som hver gang har afvist at kommentere sagen. I en mail fredag, skriver Københavns Politis presseafdeling dog, at sagen behandles i Efterforskningsenheden særlige sager.- Sagen har stor bevågenhed i Københavns Politi, men da der ikke er truffet afgørelse i sagen endnu, kan Københavns Politi p.t. ikke oplyse nærmere om de foretagne efterforskningsskridt, hedder det i mailen fra Københavns Politi til avisen Danmark.

Heller ikke justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ønsket at give interview om sagen. Han har tidligere pr. mail sendt disse generelle betragtninger:

- Branden på Scandinavian Star er en frygtelig tragedie, og jeg er ligesom mange andre meget berørt af de efterladtes sorg og spørgsmål. Som jeg også har oplyst Folketinget, så er sagen om mordbranden uforældelig. Det vil sige, at hvis nogen f.eks. på et senere tidspunkt skulle erkende ildspåsættelsen, eller hvis der kommer afgørende nye oplysninger frem, vil sagen kunne genoptages. Der ligger lige nu en anmeldelse ved Københavns Politi, som politiet behandler.

Det svar finder talsmanden for pårørendeforeningen Mike Axdal tragikomisk. Han overlevede selv branden, men mistede sin far og sin bror.

- Det er absurd at tale om en genoptagelse af sagen. Mistanken om forsikringssvindel har aldrig været efterforsket, så der er ikke noget at genoptage. Der er noget at gå i gang med, siger han.

At "afgørende nye oplysninger" kan åbne sagen giver efter hans opfattelse heller ikke mening:

- Udtalelsen er fremsat til såvel avisen Danmark som til Folketingets retsudvalg efter, vi indgav politianmeldelser netop på baggrund af nye oplysninger, blandt andet lydoptagelser af vidneudsagn.

Mike Axdal og hans far og bror var gået til køjs her i kahyt 531, da branden brød ud. Politifoto

Belastende udsagn

Avisen Danmark er i besiddelse af disse lydoptagelser. De sætter forsikringsmægleren Preben Rueda Martin, som i sin tid formidlede kaskoforsikringen af skibet, i et kritisk lys. En person gengiver en samtale, vedkommende havde med ham i foråret, og siger blandt andet:"Jeg siger til ham, at mange uskyldige liv gik tabt, hvorefter han siger: "Det var slet ikke meningen."Den pågældende samtale, fremgår det af vidneudsagnet i lydoptagelsen, handlede også om et tidligere forlydende om, at filippinske besætningsmedlemmer satte ild til skibet for, at forsikringssummen på 24 millioner dollar kunne komme til udbetaling. Hertil lyder svaret fra forsikringsmægleren, hævdes det, at man måtte "finde nogle billige filippinere, der var ligeglade med alt og alle."Preben Rueda Martin, der er bosat i Malaga, har afvist alle beskyldningerne over for avisen Danmark. Samtidig bekræfter han, at han trods den ofte fremsatte mistanke ikke en eneste gang i løbet af de 28 år, der er gået siden branden, er blevet kontaktet af danske myndigheder eller af politiet.- Det undrer mig faktisk, for det er mig, der har haft alle forsikringspapirerne, sagde han til avisen Danmark i maj i år.

Den påsatte brand hærgede Scandinavian Star 7. april 1990 og har siden været uopklaret. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Dumpekarakter

I samme artikel gav Thomas Vesth udtryk for en tilsvarende undren. Han er en del af den centrale efterforskningsenhed hos Midt- og Vestsjællands Politi i Roskilde. Som privatperson har han meldt sig ind støtteforeningen for ofre og efterladte efter branden på Scandinavian Star.- Havde efterforskningen af Scandinavian Star sagen været en eksamensopgave på politiskolen, ville den have givet dumpekarakter. Hvis ikke man med de nyeste oplysninger og de båndede samtaler mener, at der er et mistankegrundlag, er det, fordi man ikke vil, sagde han.Preben Rudea Martin, der refereres til i lydoptagelserne, er en af dem, som pårørendeforeningen har meldt til politiet for mordbranden på Scandinavian Star. En anmeldelse, der nu er landet som en sag i Den Uafhængige Politiklagemyndighed, og som ifølge Dansk Folkeparti udløser en forespørgselsdebat i folketinget.

Branden på Scandinavian Star bliver nu genstand for en forespørgselsdebat i folketinget. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Peter Kofod (DF) vil rejse sagen om Scandinavian Star branden i folketinget med en forepørgselsdebat. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har hidtil været tavs i sagen om Scandinavian Star. Nu bliver han bedt om at stille op til forespørgsesldebat i folketinget. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce