Annonce
Varde

Se alle billederne af unikke Amstelborggård: Her flyttede verdensmanden Jens ind med sin meget unge hustru efter næsten 40 år til havs

Amstelborggård med de store, gamle træer ude foran. Læg mærke til hjørnevinduet. Det var i sin tid en dør, og inde bagved var der et værelse på størrelse med et kosteskab. Angiveligt fordi præsten skulle have et sted at skifte tøj, inden han skulle i kirken, der ligger lige overfor. PR foto Lilienhoff
Stråtækt landsbyidyl, parklignende have og et historiens vingesus gennem stuerne. Det er beskrivelsen af Amstelborggård lige overfor kirken i Strellev kogt ned til en Maggi-terning. Det er en af egnens historisk unikke ejendomme, der nu er sat til salg.

Strellev: Det har ikke været en nem beslutning for ægteparret Ulla og Henning Storm Rasmussen at sætte deres historiske hjem, Amstelborggård i Strellev, til salg. Ejendommen rummer ikke blot et 25 år langt kapitel i deres egen familiehistorie. Den er en hjørnebrik i egnens historie og har været et omdrejningspunkt for bedsteborgere og standsmæssighed lige siden i hvert fald 1767.

Hovedhuset i sit nuværende udtryk blev opført af stedets vel nok mest kendte ejer, kaptajn Jens Sørensen, der lod ejendommen opkalde efter den hollandske Amstelflod.

Vi rykkede alt ud. Med en vis ærefrygt for vi ville ikke ødelægge stedets historie.

Henning Storm Rasmussen

Jens Sørensen var en datidens verdensmand. En sømand med farefulde færde på CV’et, som i 1786 vendte hjem til det Vestjylland, hvor han var født 53 år tidligere. Han vendte hjem med en meget ung hustru og en lille nyfødt søn og etablerede sig som en respekteret mand, der kom til at spille en væsentlig rolle i den lokale udvikling i forbindelse med stavnsbåndets ophævelse, der fandt sted i årene umiddelbart efter, han købte Amstelborggård. Et stavnsbånd, han i sin tid selv havde vendt ryggen, mens han endnu kunne: som 15-årig og ganske nykonfirmeret.

Annonce

Det hovedhus, Jens Sørensen lod opføre, står der stadig. Ahorntræerne ude foran gør også. De er over 150 år gamle og er på det nærmeste blevet en del af husets fundament. De er blevet trimmet nogle gange gennem årene, så de ikke skader huset eller risikerer at smide en gren ned i stråtaget, men de står der stadig som et bolværk ud mod landsbygaden.

Ulla og Henning Storm Rasmussen gav Amstelborggård en total istandsættelse, da de rykkede ind. Det resulterede ikke mindst i dette helt fantastiske rum. En kæmpe stue med åbent til kip, hvor der både er dagligstue og spisestue og masser af plads. Rummet tager næsten pusten fra en, når man træder ind af entreen. PR foto Lilienhoff
Det er et imponerende rum, der er skabt ved at lægge flere små stuer sammen og åbne til kip. Her set fra pejseafdelingen. Til venstre er der udgang til køkken og gang, til højre er der udgang til entre og en række værelser. Man kan også gå direkte ud i det lukkede gårdrum, der er helt fortryllende om sommeren. PR foto Lilienhoff. 
Spiseafdelingen af den store stue, hvorfra der er udgang til køkkenet. Der er også direkte kontakt via det eksotiske trævindue, som Ulla og Henning fik sat ind. Det er købt på en rejse til Østen. PR foto Lilienhoff
Ulla og Henning Storm Rasmussen har været fulde af begejstring over at bo på Amstelborggård med deres døtre. Nu skal de videre, men de flytter ikke så langt. Kun lige ind til Ølgod, hvor en grund allerede venter på dem. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Amstelborggårds entre med adgang ind til den store stue. PR-foto Lilienhoff
Amstelborggård i glas og ramme, fra dengang der stadig var dør til præsten i hjørnet. Billedet hænger hjemme hos Ulla og Henning. Affotografering: Christine Aagaard-Kragh

Fakta om ejendommen

Amstelborggård ligger på Lynevej 50 i Strellev. Den kan føres tilbage til 1767. Det nuværende hovedhus er fra 1786.

Ejendommen består af 255 kvadratmeter bolig og 860 kvadratmeter stald og udhuse.

Grunden er på 3,8 hektar.

Boligen er til salg ved Lilienhoff.

Plads til alle

Det var i 1997, Ulla og Henning overtog Amstelborggård. Henning var direktør på HTH, og Ulla tandplejer i Skjern. De boede inde i Ølgod, men med to hestepiger til døtre var de på udkig efter noget med god plads på landet.

- Vi havde venner i Strellev, så vi kendte til miljøet og området herude. Og en dag kom en af vennerne og sagde, at Amstelborggård var til salg, fortæller Ulla.

Det var i 1997, og familien var ret hurtigt solgt til stedet, på trods af at det krævede noget mere end blot en kærlig hånd at opgradere det til moderne standarder.

Selvom gården stadig ser ud, som den altid har gjort udadtil, så var det noget af en omgang, der var påkrævet indvendigt, for at familien kunne rykke ind.

Jeg har aldrig manglet hjælp til noget. Fællesskabet herude er virkelig guld værd.

Ulla Storm Rasmussen

- Vi rykkede alt ud. Med en vis ærefrygt for vi ville ikke ødelægge stedets historie. Men efter en snak med museumsinspektør Søren Manøe, som sagde, at blot vi lod det udvendige udtryk stå, så skulle vi lave det, som vi ville have det, fortæller Henning.

I en periode boede familien i den ene ende af huset, mens den anden ende udelukkende bestod af ydermure. Og så blev der ellers lagt nyt tag, nye gulve, ny indretning, køkken, badeværelser, nyt ALT lige med undtagelse af vinduerne, som var skiftet kort inden, familien Storm Rasmussen overtog.

I hovedhuset ud mod vejen blev der åbnet til kip, og de gamle karnapper, der var pillet ned engang i det forrige århundrede, blev retableret og giver i dag et dejligt loftslys ind i den overvældende stue, der modtager en.

Amstelborggårds pejsestue ligger i det ene hjørne af stuen. De små vinduer vender ud til vejsiden. PR foto Lilienhoff
Amstelborggårds indergård en sommerdag er helt i særklasse. Privatfoto
Køkkenet er dejlig stort med plads til spisebord i midten. Her sidder Henning og Ulla gerne, også når de har gæster, for det er så hyggeligt. Køkkenet er naturligvis fra HTH. PR foto Lilienhoff
Køkkenet fra en anden vinkel. Der er udgang til det indre gårdrum. PR foto Lilienhoff
Vue fra køkkenet ned ad gangen, der fører til badeværelse, soveværelse, bryggers og videre over mod staldlængen. PR foto Lilienhoff
Henning og Ulla kigger her fra stuen ud i køkkenet via det gamle trævindue. De sidder mest i køkkenet, men trævinduet giver en god kontakt til den store stue. Foto: Christine Aagaard-Kragh
På Amstelborggård har Henning og Ulla skabt et på en gang hyggeligt og stateligt hjem. Ild i pejsen kan nu bare noget helt særligt. PR foto Lilienhoff
Annonce

Dejligt fællesskab

Stalden blev også bygget om, så der var plads til syv heste – det vil være fire efter nutidige krav og standarder – og pigerne fik deres heste, det gjorde flere af nabopigerne også, og de stod gerne på Amstelborggård.

- Når jeg tænker på, hvilket liv vi har haft i huset. Med ridepiger og unge mennesker, der har haft plads til at hygge sig for sig selv, men samtidig har været tæt på os, siger Henning og viser rytterstuen i stalden frem.

- Det har været helt fantastisk, og det er noget af det, huset her kan. Der er plads til alle, uden man behøver være for tæt hele tiden, og vi har alle – både børn og voksne – haft plads til selskabelighed og privatliv på samme tid, siger Henning.

- Og så har sammenholdet i byen og med naboerne været helt unikt, siger Ulla, som har været en del alene med børn og dyr i perioder, hvor Hennings arbejde har krævet, at han har været udenlands i hverdagene.

- Jeg har aldrig manglet hjælp til noget. Fællesskabet herude er virkelig guld værd, siger Ulla, mens Henning nikker.

Omvendt har de selv budt ind med alle de ting, de har kunnet. Som for eksempel plads i stalden eller et par timers engagement i at holde fællesarealerne i byen pæne.

- Vi kommer til at savne landsbyfællesskabet. Og vi kommer til at savne ejendommen. Det har ikke været nogen nem beslutning at sælge. Men vi kan ikke leve med, at det skulle ende med at forfalde om ørerne på os, og derfor skal det være, mens vi stadig kan følge med til det, og vi overleverer et hus i sin bedste stand, fortæller Henning.

Han og Ulla har allerede planer for, at deres næste bolig skal ligge i Ølgod, hvor deres ene datter og et barnebarn bor. Det bliver i noget nybyg, så det bliver en helt anden oplevelse end de historiske rammer på Amstelborggård.

Soveværelset er dejlig stort, og der er udgang direkte til gårdrummet. PR foto Lilienhoff
Et af husets badeværelser. Det er stort og lyst. PR foto Lilienhoff
Badeværelset set fra den anden side med et stort, dejligt badekar. PR foto Lilienhoff
Der er masser af værelser i Amstelborggård, og de ligger i hver sin ende af huset, så teenagere og forældre ikke kommer til at genere hinanden. PR foto Lilienhoff
Børnebørnene huserer i det ene af de store værelser hjemme hos Ulla og Henning. PR foto Lilienhoff
Husets andet badeværelse er et gennemgangsværelse på vej fra stuedelen ud mod værelsesafdelingen. PR foto Lilienhoff
Kontoret ligger i et værelse, der vender ud mod vejsiden. Her er et skønt lysindfald og god plads. PR foto Lilienhoff
Kontoret set fra indgangsdøren til det. PR foto Lilienhoff
Ulla og Henning valgte i sin tid at flytte ind på Amstelborggård, fordi deres døtre var blevet vilde med heste og ridesport. I dag er der kun pensionister tilbage i stalden og på marken, men de er til gengæld ret hyggelige. Henning og Ulla fik lavet jordvarme for få år siden, så varmeudgifterne er ikke voldsomme. PR foto Lilienhoff
Der er god plads i stalden. PR foto Lilienhoff
Et kig ind mod gårdrummet, der er en sand oase om sommeren. PR foto Lilienhoff
Annonce

En del af historien

At bo i historiske rammer kan give en vis ydmyghed i anskuelsen af ens egen betydning for den historie, man er med til at skrive, mens man stadig er her. Og det at værne om andres bidrag til historien blev for Ulla og Henning hurtigt en naturlig måde at tænke på, når der gennem årene har stået udskiftninger og opgraderinger af indretningen på programmet.

- Det giver en speciel dimension at bo i sådan et gammelt hus. Vi har boet her i 25 år, og det har helt klart været vores primære hjem. Men vi har blot været en del af historien for stedet her. Ydermurene og omgivelserne har huset andre slægters generationer før os, og sådan vil det også være efter os. Jeg er ikke sikker på, jeg ville have tænkt sådan, hvis vi var blevet boende i vores parcelhus inde i Ølgod, fortæller Henning, mens Ulla nikker.

- For mig har det været vigtigt, at det aldrig har været et museum, men et moderne hjem i historiske rammer, slutter hun.

Ullas orangeri i haven, som hun elsker. Det er så hyggeligt at sidde i det, og det forlænger sæsonen betragteligt. Faktisk er et nyt orangeri/stort drivhus et krav til den nye bolig, parret skal bygge sig inde i Ølgod. PR foto Lilienhoff
I haven er der både indrettet plads til køkkenhave, frugttræer og hygge. Haven er stor, men ret nem at holde med en havetraktor. Ulla har også et orangeri, som hun elsker at sidde i. Privatfoto
Der er altid en hyggelig krog at finde i gårdrummet om sommeren. Privatfoto
Amstelborggård set fra vejsiden. De store træer er over 150 år gamle og står nærmest som et bolværk og beskytter huset. PR foto Lilienhoff
Ulla og Henning gik grundigt til værks, da de havde købt ejendommen og satte den i stand. Alt blev pillet ud. Kun ydermurene stod tilbage. Men så fik de også en perle af et hjem. Privatfoto

Blå bog

Ulla (64) og Henning (67) Storm Rasmussen købte Amstelborggård i 1997. Parret har to voksne døtre og tre børnebørn.

Ulla er oprindeligt fra Vejle og Henning fra Viborg. Oprindeligt var det planen, de bare lige skulle være i Ølgod i et par år, da Henning i 1981 blev ansat som trainee ved HTH. Siden avancerede han, og parret har boet i Sverige nogle år, inden de i begyndelsen af 1989 rykkede tilbage til Ølgod og altså siden til Strellev.

Ulla har arbejdet som tandplejer i Skjern.

Amstelborggård. Historiens vingesus melder sig allerede i indkørslen. PR foto Lilienhoff
Annonce
Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Varde For abonnenter

196 år gammel: Én af Blåvands ældste klitgårde står foran forfald og nedrivning

EfB For abonnenter

EfB fik sin første sejr i næsten er halvt år: Lykken vendte alt for sent for EfB

Annonce