Annonce
Kultur

Se alle billederne fra MTB i Blaabjerg: Den hårde tur op af borgmesterkammen

Forrest er Allan Ditlevsen på vej op af den den stejle bakke. Foto: Martin Ravn
Det kan gå forrygende hurtigt, når mountainbikerne suser forbi. Men tempoet bliver sat gevaldigt ned, når det går stejlt op ad. JydskeVestkysten besøgte borgmesterkammen under et mountainbikeløb i Blaabjerg.

Blaabjerg: - Hvad så, Karsten?, råber René Plauborg til manden, der er steget af cyklen og nu står stille.

- Hold kæft, det er hårdt, råber han tilbage.

Han begynder på resten af turen opad, men han trækker cyklen i stedet for at køre på den.

Vi er på toppen af en bakke. Området her kaldes borgmesterkammen eller bare "borgmesteren". Det var nemlig på vej ned ad bakken, at Preben Olesen, der dengang var borgmester i Blaabjerg Kommune, faldt, da mountainbikebanen blev indviet. Der er også et sted, der hedder Kirstens Fald, og et Katrines Fald.

- Hvis man falder og kommer tilstrækkelig til skade, så gør man sig fortjent til et navn, griner René Plauborg, der har vist JydskeVestkystens udsendte ud til stedet.

Annonce

Løbet

  • Løbet hedder Invita Mountainbike Race Blåbjerg.
  • Der var 417 fortilmeldinger, så Rene Plauborg gættede på i alt 450 deltagere, da JydskeVestkysten var forbi. Det er et meget normalt antal for løbet, fortæller han.
  • Det er et bredt løb med både motionister og nogle af landets hurtigste. Aldersmæssigt spænder deltagerne fra cirka 9 år til cirka 70 år.

Disponer kræfterne

Nogle ser ud til at komme op på bakken nogenlunde ubesværet. Andre mister pludselig balancen, da cyklen kommer for langt ned i hastighed. Det ser ikke helt ufarligt ud, når de hopper af cyklen, mens modstanderne samtidig overhaler.

Mountainbike kræver, at man kan disponere sine kræfter, så man ikke er udmattet, før man kommer til de stejle stigninger, fortæller René Plauborg.

Han kender stedet godt. Han har været medarrangør i cirka 10 år, og han har en dobbeltrolle, fordi han også repræsenterer hovedsponsoren, Invita, hvor han er salgschef. Han kender mange af cyklisterne. Han hepper på dem ved navn, mens de kæmper sig op af bakken.

Han møder også Frederik Rørbæk, der er indehaver af Invita Viborg. Han er kommet med 12 mand fra sit erhvervsnetværk. René Plauborg smiler, mens han fortæller, at han synes, det er sjovt, når der kommer nye fra andre steder i landet. De tror, de skal cykle i det flade Vestjylland, men lige netop omkring Blaabjerg er der alt andet end fladt. Selve Blåbjerg, der er Danmarks højeste klit, er cirka 64 meter høj.

Begrænset med mudder

Det har regnet meget i ugen op til løbet, og på en af sidevejene, hvor der holder biler, er der yderst mudret. Men det ser umiddelbart ikke så galt ud på sporet.

På Facebook har arrangørerne skrevet, at de har drænet og renoveret på sporet, men det har ikke været en voldsom opgave, fortæller René Plauborg, for faktisk bliver det sjældent for alvor mudret på Blåbjerg.

Det er netop, fordi det er en klit. Det er altså sandjord, og det betyder, at der nok er store vandpytter efter regn, men efter nogle timer er det meste forsvundet ned gennem sandet.

- Vi er faktisk meget priviligeret, siger René Plauborg.

Han fortæller, at den største udfordring efter regnvejr i stedet er rødderne, som bliver meget glatte.

Nummer to er Jasmin Jepsen fra Svendborg MTB. Foto: Martin Ravn

Flot udsigt

Fra toppen på borgmesterkammen er udsigten flot. Man kan se ned over nedkørslen, hvor cyklisterne nu kører med mere tempo. Solen stråler falder i striber gennem trætoppen.

Cyklisterne stopper dog ikke op for at nyde synet. Kun de mest udmattede efter turen op holder et meget kort hvil, før de atter træder i pedalerne.

Nu venter blot de næste bakker. For helt fladt er det ikke i Vestjylland.

De fleste steder kører cyklisterne direkte på stien, men lige her bliver de hjulpet med nogle måtter. Foto: Martin Ravn
Kent Nielsen er en af dem, der må stige af cyklen på vejen op. Foto: Martin Ravn
René Plauborg har været medarrangør i cirka 10 år. Foto: Martin Ravn
Frederik Rørbæk er indehaver af Invita Viborg. Det er Invita Esbjerg, der er hovedsponsor, men han fandt det alligevel oplagt som et udflugtsmål for erhvervsnetværket i Viborg. Foto: Martin Ravn
Det går langt hurtigere, når cyklisterne kommer forbi i startområdet. Foto: Martin Ravn
Et afventende publikum. Da cyklisterne drøner forbi, bliver der klappet og heppet højt. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce