Annonce
Kolding

Se alle billederne: Tusinder nød en hed Kulturnat i Koldings gader

Hvert år er Vestertorv centrum for dansen på Kulturnatten. Og det undrer ikke danseinstruktør Elin Jensen, at der altid sidder masser af mennesker og kigger på. - Dans er for alle, og så er det bare så stor en del af vores kultur, at dansen hører naturligt med på sådan en aften, siger Elin. Efter Kulturnatten får hun travlt igen, for så er det tid til at få Elin & Børge Jensens Danseskole op i gear til en ny sæson. Ude på gulvet er det tre af hendes dansere, Mathilde, Natascha og Katrine, der er i sving. Foto: Ludvig Dittmann
Det er længe siden, at der har været så mange til den officielle åbning af Koldings Kulturnat. Onkel Reje, der har været meget omtalt i medierne for sit heavy metal-show, trak masser og børn og deres forældre til. Og rundt om i byens gader var der også massevis af mennesker, da klokken passerede 16. Herfra blev der blot ved med at komme folk, der kunne nyde, at Kolding igen vandt i lotteriet, når det gælder skønt vejr præcis på den dag, hvor borgere og turister er enige om at gå til Kulturnat.

Kolding: Nu skal man passe på, når det gælder vejret, for den danske sommer er som bekendt lunefuld. Og hukommelsen kan være tilsvarende kort. Men er det ikke som om, at Kolding igen og igen er heldige med vejret, når det gælder Kulturnatten?

Dette års udgave bekræftede i hvert fald reglen. Selv om dagen begyndte lidt gråt, så trak skyerne stille og roligt væk i takt med, at klokken nærmede sig 16 og den officielle åbning på folkefesten.

"Flyt dig" var titlen på dette års Kulturnat, og den var der mange borgere - små og store - som greb straks fra arrangementets begyndelse. De havde rent fysisk flyttet sig fra havestolene derhjemme og ned i byen, hvor det omfattende program begyndte klokken 16 med åbningen i Nicolai-gården. Her blev åbningen fulgt at et meget stort antal børn og deres forældre, der fik et Onkel Reje-show for fulde gardiner.

Annonce
- Mange af vores studerende bor normalt i Shanghai, hvor der er masser af gadeliv, så når de kommer til Kolding, undrer de sig over, hvor alle folk er henne. På Kulturnatten oplever de, hvordan det er, når hele byen går ud i gaden, fortæller Zldiko Antal fra IB's internationale institut, der altid er med som en del af Kulturnatten, hvor de internationale studerende fra Kina bl.a. serverer the, spiller traditionel kinesisk musik og giver fif til at lave kaligrafi.

Fin tradition

Og få timer senere var der for alvor liv i kludene over hele midtbyen. Gaderne var fyldte, og fik man ikke en kulturoplevelse, så fik man nok en snak med naboer eller gamle venner, for det var som om, at hele Kolding havde sat kurs mod centrum.

Kulturnatten begyndte man på i 1996, og det bliver i hvert fald ikke 2019-udgaven, der kommer til at spolere den fine tradition. Kolding kan godt forberede sig på, at der også bliver Kulturnat i 2020. Og vejret? Det bliver sikkert perfekt også til den tid.

Man kan se mange flere fotos fra Kulturnatten, hvis man klikker ind på jv.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce