Annonce
Kolding

Se billederne: Brødre har forvandlet gammel brandstation til et handelshus og showroom

Siden 1. april har brødrene Peter og Attila Szocska bygget det gamle museum i Christiansfeld om. Det er en omkring 500 kvadratmeter stor, markant og bevaringsværdig bygning fra 1907, som tidligere rummede brandstation, museum og skole. Fremover skal huset være showroom for tæpper og gulve i brødrenes fælles virksomhed Szocska Living. De vil også sælge kvalitetsvarer som italiensk keramik og ting fremstillet af kork. De håber at kunne tiltrække nogle af de mange turister, der går forbi huset, når de skal besøge Brødremenighedens kirkegård, Gudsageren. Foto: Peter Leth-Larsen

Siden 1. april har brødrene Peter og Attila Szocska brugt deres fritid på at sætte et markant, hvidt hus i Unesco-byen i stand. På lørdag kan alle interesserede se resultatet.

Annonce

Christiansfeld: Begejstringen er ikke til at tage fejl af. Peter og Attila Szocska har haft travlt på en god måde, siden de den 1. april overtog den omkring 500 kvadratmeter store, hvide bygning ved siden af Brødremenighedens kirkegård, Gudsageren.

Brødrene har hver uge brugt 30-40 timer af deres fritid på at omdanne huset, der tidligere har huset en brandstation i stueetagen, et museum på første sal og en skole på anden sal til et handelshus og showroom for gulvbelægning.

De har lagt gulve og tæpper i de forskellige rum, sat linoleum på vægpaneler og Peter vil lave en væg, hvor gulvtæppeprøver præsenteres på en ny måde. De har også malet, sat tapet op og meget mere.

- Vi har selvfølgelig brugt håndværkere til de opgaver, der kræver det. Men uden at overdrive, så tror jeg, at vi lavet 80 procent af arbejdet. Vi har haft det sjovt, og det har givet energi at bruge energi på huset, fortæller Peter.

Da de købte huset, stod der flere anmærkninger i tilstandsrapporten. Blandt andet tog den forbehold for taget.

- Der stod, at træet kunne være angrebet af hvad som helst, men da vi fik det undersøgt, var det helt sundt. Vi har været svineheldige, for de negative ting, som tilstandsrapporten nævnte, har vist sig at være i orden alligevel, siger Attila.

Arbejdet har alligevel taget længere tid end ventet.

Szocska Living

Brødrene Peter og Attila Szocska holder åbent hus i deres fælles firma Szocska Living på lørdag klokken 12-15.Mandag den 13. november klokken 10 åbner huset for handel.

Huset, der er bygget i 1907, ligger på Kirkegårds Alle 4 i Christiansfeld.

Det blev bygget dengang Christiansfeld lå på den tyske side af grænsen.

Inden brødrene købte huset var det en privatbolig i en menneskeralder.

Nu er bygningen indrettet som handelshus og showroom for gulvbelægning. Det specielle ved showrummene er, at kunderne kan se køkkengulv i køkkenet og stuegulv i stuen.

Huset ligger lige ved siden af Gudsageren, der ventes at få besøg af op mod 60.000 turister hvert år. De og andre interesserede må gerne kigge indenfor. I handelshuset vil brødrene sælge italiensk keramik, varer fremstillet af kork og andre kvalitetsprodukter. Her vil også været et galleri, der sælger Bjert-designeren Charlotte Christensens billeder, hvor hun nyfortolker designikoner som Ægget og Koglen.

Peter er i forretningen på fuld tid, Attilas kone, Freja, hjælper til i firmaet, mens Attila arbejder både i Szocska Living og i det brilleagentur, han har drevet i en lang årrække.

Huset er samtidig showroom for Dan Jørgensen/Din Gardinmand.

Der vil også blive mulighed for at leje sig ind i et mødelokale.

Attila og Peter Szocska (th) står foran landets første korkvæg. - Folk tror, at kork er en mangelvare, men det er det ikke. Til gengæld er kork meget miljøvenligt. Træet optager mere CO2, end det forbruger. Kork kan bruges til isolering under gulve, og så kan man fremstille alt fra paraplyer til yogamåtter af kork. Det er lyddæmpende, let at komme af med som affald og kan dræbe skimmelsvamp, fortæller Attila. Brødrene sælger produkter i kork fra det portugisiske firma Viking. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Brandsikring og tilladelser

- Vi havde regnet med at kunne åbne i august eller september, men myndighederne gjorde os opmærksomme på blandt andet de brandkrav, der stilles til erhvervslokaler. Vi begyndte i stueetagen, og her skulle der for eksempel laves nyt el, nye lofter og branddøre. Også trapperne skulle sikres mod brand. Og både glas til en branddør og maling, der afviser ild, kan man ikke lige gå hen og købe. På brandglasset var der for eksempel seks til otte ugers ventetid, forklarer Peter.

De skulle også søge en speciel tilladelse hos Kolding Kommune, fordi erhvervslokalerne er større end de tilladte 300 kvadratmeter. Huset er bevaringsværdigt, og det har de selvfølgelig også været i dialog med Kolding Kommune om.

- Arbejdet med huset har været en passende mundfuld, og vi har lært meget i processen. Det eneste tilbageslag vi har haft, var da vores hjemmedesignede konferencebord flækkede. Det er den eneste gang, hvor vi kunne sig øv, fortæller Attila.

Bordet er sammensat af to af husets gamle døre med karme, der er sat sammen med flydende akryl. Det skal repareres med en slibning og en ny gang akryl, inden det bliver klar til brug.

Da brødrene overtog huset, havde tredjesalen stået tom i omkring 60 år. Kun duer og alliker havde deres hjem der. Nu vil de gå i gang med at isolere og sætte tredjesalen i strand. Her kan blive en lejlighed på 130 kvadratmeter. Om den skal lejes ud, eller om de selv vil bruge den, er ikke besluttet endnu. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Byen giver energi

Brødrene vil have et åbent hus med en åben have, hvor turisterne og andre interesserede gerne må spise deres madpakker.

- Den uge, hvor vi stod og malede facaden, blev jeg så berørt, at jeg fik gåsehud, fordi så mange mennesker, som vi ikke kender, kom forbi og åbenhjertigt sagde: "Vi er glade for, at I har købt huset og gør noget for Christiansfeld, siger Peter.

Attila tilføjer:

- Byen har givet mange positive tilbagemeldinger. Opbakningen har været som en usynlig medhjælper, eller som den 12 mand på fodboldholdet, siger Attila.

Selv om brødrene slår dørene op og holder åbent hus lørdag klokken 12-15, så betyder det ikke, at huset er helt færdigt.

- Vi vil blandt andet skifte alle vinduerne i facaden ud, og skal sætte en lejlighed på tredje sal i stand, fortæller Peter.

Konferencebordet er lavet at to døre med karme, der er lagt i flydende acryl. Det har fået en sætningsskade, så det repareres. Når det er sat i stand, så er det meningen, at rummet kan bruges som foredragssal eller mødelokale. Foto: Peter Leth-Larsen
Peter og Attila Szocska holder åbent hus i det gamle museum i Christiansfeld lørdag den 11. november klokken 12-15. Da JydskeVeskysten kiggede ind, var de endnu ikke helt klar til at tage imod gæster. Foto: Peter Leth-Larsen
Brødrene Szocska har malet huset. Planen er, at alle vinduer i facaden skal skiftes ud. Vinduerne i buerne i stueetagen bliver meget større. De nye vinduer får også en bue og bliver to meter brede og to meter og tyve centimeter i højden. De originale spor i gulvet på den indvendige side af vinduet vil blive bevaret. Der skal lægges en glasplade over, så de er synlige. De hestetrukne brandvogne stod i sporene. Gulvet hælder cirka syv centimeter, så vognene lettere kunne trækkes ud af huset. Foto: Peter Leth-Larsen
På temavæggen skal den italienske keramik, korkprodukter og de øvrige varer, som sælges i huset, udstilles. Foto: Peter Leth-Larsen
Huset er indrettet som showroom, og det specielle er, at man kan se et langhåret soveværelsestæppe i et soveværelse og trægulve i et rum indrettet som en rigtig stue. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Szocska Living i Christiansfeld. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce