Annonce
Varde

Se billederne fra traktortræk i Vrøgum: Den store New Holland og kampvognen kunne knuse alle konkurrenter

Det vælter ud med røg fra de traktorer, der er med i konkurrencen. Foto: André Thorup
Traktortræk er en konkurrence, hvor det handler om at trække den tungeste slæde længst muligt. Men i Vrøgum var nogle af maskinerne så meget større end de andre, at de kun var til opvisning. JydskeVestkysten talte med føreren af en traktor mede 565 hestekræfter, og føreren af en kampvogn.

Vrøgum/Lyne/Billum: Den mørkegrå røg vælter op af skorstenen på den specialbyggede traktor, der skal trække slæden 100 meter. Vi er i en slags kvalifikationsrunde, hvor traktoren skal trække slæden alle 100 meter for at fortsætte i konkurrencen. Senere handler det om at trække slæden længst muligt med mere vægt på.

Claus Madsen og Jesper Vinding kan stadig tage det roligt. Der er stadig længe til, at de skal på banen. Begge deres maskiner er så store, at de små traktorer ville være chanceløse, hvis de skulle være i samme konkurrence. De er derfor med i showrunden til sidst, hvor det er ren opvisning. Claus Madsen kører i en traktor, der koster over to millioner kroner. Jesper Vinding kører i en kampvogn.

Annonce
Traktortræk trak mange til Vrøgum. Der var en del familier iblandt. Foto: André Thorup

Den store New Holland

43-årige Claus Madsen, Lyne, har fyldt 1500 kilo vand i hver hjul på den store New Holland. Dermed er den kommet op og veje 27 ton. Vægt betyder noget i traktortræk, for maskinen skal have et godt greb i underlaget for at kunne trække en tung slæde.

Claus Madsen var medejer af Sakskær Maskiner, der ligger ved Orten. Det er nu solgt til Skjern Maskinforretning, men han arbejder stadig i afdelingen. Det er Skjern Maskinforretning, der deltager i traktortræk med den store New Holland, og Claus Madsen blev spurgt, om han ville køre den - og sjovt nok hænger det sammen med en Massey Ferguson, han har derhjemme.

Claus Madsen har arbejdet som traktormekaniker på New Holland i 25 år. Og interessen for traktorer går endnu længere tilbage, fordi hans far har haft en maskinstation gennem 40 år. Derfor har han en samling på 50 veterantraktorer, og i sin traktorsamling har han også en Massey-Ferguson med knækstyring. Og da den store New Holland er knækstyret, så var det oplagt at lade Claus Madsen køre den, fordi han kender princippet.

En knækstyret traktor knækker på midten, når den drejer, i stedet for, at traktorer drejer på forhjulene. Det er især store maskiner, der bruger princippet.

Den store New Holland har 565 hestekræfter.

Kampvognen

Det kan Jesper Vinding fra Billum godt slå. I showrunden skal han køre en kampvogn. Det er godt nok en pensioneret dame, der til dagligt har hjemme på pansermuseet. Men kampvognen er en Leopard 1A5DK, og sådan én vejer alligevel 42 ton, ligesom den har 850 hestekræfter og 10 cylindre.

Jesper Vinding og næsten alle andre i besætningen er ikke længere i forsvaret, men de kører stadig med den historiske maskine. De har også tidligere kørt traktortræk i Outrup. Grinende prøver han at gøre kampvognen til underdog:

- Vi har ikke så stor udstødning som de andre, så det er lidt snyd. Vi sender heller ikke så meget sort røg ud, griner han.

Mere seriøst fortæller han, at kampvognen har én stor ulempe i forhold til traktorerne. Kampvogne er bygget til, at de ikke trykker så meget i jorden trods deres store vægt. Det er smart i kamp, men knap så smart når det gælder om at trække noget tungt.

Kampvognen er med som PR for både Pansermuseet og selve Forsvaret, forklarer Jesper Vinding.

Claus Madsen kører i den største traktor i showrunden. Den er egentlig solgt, men Skjern Maskinforretning har lånt den af den nye ejer. Den skal nemlig alligevel ombygges, hvilket kræver omkring 600 timers arbejde. Årsagen er, at ejeren skal bruge den til skovservice, og de mange hestekræfter skal bruges til at flise træ med. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce