Annonce
Varde

Se billederne fra traktortræk i Vrøgum: Den store New Holland og kampvognen kunne knuse alle konkurrenter

Det vælter ud med røg fra de traktorer, der er med i konkurrencen. Foto: André Thorup
Traktortræk er en konkurrence, hvor det handler om at trække den tungeste slæde længst muligt. Men i Vrøgum var nogle af maskinerne så meget større end de andre, at de kun var til opvisning. JydskeVestkysten talte med føreren af en traktor mede 565 hestekræfter, og føreren af en kampvogn.
Annonce

Vrøgum/Lyne/Billum: Den mørkegrå røg vælter op af skorstenen på den specialbyggede traktor, der skal trække slæden 100 meter. Vi er i en slags kvalifikationsrunde, hvor traktoren skal trække slæden alle 100 meter for at fortsætte i konkurrencen. Senere handler det om at trække slæden længst muligt med mere vægt på.

Claus Madsen og Jesper Vinding kan stadig tage det roligt. Der er stadig længe til, at de skal på banen. Begge deres maskiner er så store, at de små traktorer ville være chanceløse, hvis de skulle være i samme konkurrence. De er derfor med i showrunden til sidst, hvor det er ren opvisning. Claus Madsen kører i en traktor, der koster over to millioner kroner. Jesper Vinding kører i en kampvogn.

Traktortræk trak mange til Vrøgum. Der var en del familier iblandt. Foto: André Thorup
Annonce

Den store New Holland

43-årige Claus Madsen, Lyne, har fyldt 1500 kilo vand i hver hjul på den store New Holland. Dermed er den kommet op og veje 27 ton. Vægt betyder noget i traktortræk, for maskinen skal have et godt greb i underlaget for at kunne trække en tung slæde.

Claus Madsen var medejer af Sakskær Maskiner, der ligger ved Orten. Det er nu solgt til Skjern Maskinforretning, men han arbejder stadig i afdelingen. Det er Skjern Maskinforretning, der deltager i traktortræk med den store New Holland, og Claus Madsen blev spurgt, om han ville køre den - og sjovt nok hænger det sammen med en Massey Ferguson, han har derhjemme.

Claus Madsen har arbejdet som traktormekaniker på New Holland i 25 år. Og interessen for traktorer går endnu længere tilbage, fordi hans far har haft en maskinstation gennem 40 år. Derfor har han en samling på 50 veterantraktorer, og i sin traktorsamling har han også en Massey-Ferguson med knækstyring. Og da den store New Holland er knækstyret, så var det oplagt at lade Claus Madsen køre den, fordi han kender princippet.

En knækstyret traktor knækker på midten, når den drejer, i stedet for, at traktorer drejer på forhjulene. Det er især store maskiner, der bruger princippet.

Den store New Holland har 565 hestekræfter.

Annonce

Kampvognen

Det kan Jesper Vinding fra Billum godt slå. I showrunden skal han køre en kampvogn. Det er godt nok en pensioneret dame, der til dagligt har hjemme på pansermuseet. Men kampvognen er en Leopard 1A5DK, og sådan én vejer alligevel 42 ton, ligesom den har 850 hestekræfter og 10 cylindre.

Jesper Vinding og næsten alle andre i besætningen er ikke længere i forsvaret, men de kører stadig med den historiske maskine. De har også tidligere kørt traktortræk i Outrup. Grinende prøver han at gøre kampvognen til underdog:

- Vi har ikke så stor udstødning som de andre, så det er lidt snyd. Vi sender heller ikke så meget sort røg ud, griner han.

Mere seriøst fortæller han, at kampvognen har én stor ulempe i forhold til traktorerne. Kampvogne er bygget til, at de ikke trykker så meget i jorden trods deres store vægt. Det er smart i kamp, men knap så smart når det gælder om at trække noget tungt.

Kampvognen er med som PR for både Pansermuseet og selve Forsvaret, forklarer Jesper Vinding.

Claus Madsen kører i den største traktor i showrunden. Den er egentlig solgt, men Skjern Maskinforretning har lånt den af den nye ejer. Den skal nemlig alligevel ombygges, hvilket kræver omkring 600 timers arbejde. Årsagen er, at ejeren skal bruge den til skovservice, og de mange hestekræfter skal bruges til at flise træ med. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce