x
Annonce
Varde

Se billederne fra traktortræk i Vrøgum: Den store New Holland og kampvognen kunne knuse alle konkurrenter

Det vælter ud med røg fra de traktorer, der er med i konkurrencen. Foto: André Thorup
Traktortræk er en konkurrence, hvor det handler om at trække den tungeste slæde længst muligt. Men i Vrøgum var nogle af maskinerne så meget større end de andre, at de kun var til opvisning. JydskeVestkysten talte med føreren af en traktor mede 565 hestekræfter, og føreren af en kampvogn.

Vrøgum/Lyne/Billum: Den mørkegrå røg vælter op af skorstenen på den specialbyggede traktor, der skal trække slæden 100 meter. Vi er i en slags kvalifikationsrunde, hvor traktoren skal trække slæden alle 100 meter for at fortsætte i konkurrencen. Senere handler det om at trække slæden længst muligt med mere vægt på.

Claus Madsen og Jesper Vinding kan stadig tage det roligt. Der er stadig længe til, at de skal på banen. Begge deres maskiner er så store, at de små traktorer ville være chanceløse, hvis de skulle være i samme konkurrence. De er derfor med i showrunden til sidst, hvor det er ren opvisning. Claus Madsen kører i en traktor, der koster over to millioner kroner. Jesper Vinding kører i en kampvogn.

Annonce
Traktortræk trak mange til Vrøgum. Der var en del familier iblandt. Foto: André Thorup

Den store New Holland

43-årige Claus Madsen, Lyne, har fyldt 1500 kilo vand i hver hjul på den store New Holland. Dermed er den kommet op og veje 27 ton. Vægt betyder noget i traktortræk, for maskinen skal have et godt greb i underlaget for at kunne trække en tung slæde.

Claus Madsen var medejer af Sakskær Maskiner, der ligger ved Orten. Det er nu solgt til Skjern Maskinforretning, men han arbejder stadig i afdelingen. Det er Skjern Maskinforretning, der deltager i traktortræk med den store New Holland, og Claus Madsen blev spurgt, om han ville køre den - og sjovt nok hænger det sammen med en Massey Ferguson, han har derhjemme.

Claus Madsen har arbejdet som traktormekaniker på New Holland i 25 år. Og interessen for traktorer går endnu længere tilbage, fordi hans far har haft en maskinstation gennem 40 år. Derfor har han en samling på 50 veterantraktorer, og i sin traktorsamling har han også en Massey-Ferguson med knækstyring. Og da den store New Holland er knækstyret, så var det oplagt at lade Claus Madsen køre den, fordi han kender princippet.

En knækstyret traktor knækker på midten, når den drejer, i stedet for, at traktorer drejer på forhjulene. Det er især store maskiner, der bruger princippet.

Den store New Holland har 565 hestekræfter.

Kampvognen

Det kan Jesper Vinding fra Billum godt slå. I showrunden skal han køre en kampvogn. Det er godt nok en pensioneret dame, der til dagligt har hjemme på pansermuseet. Men kampvognen er en Leopard 1A5DK, og sådan én vejer alligevel 42 ton, ligesom den har 850 hestekræfter og 10 cylindre.

Jesper Vinding og næsten alle andre i besætningen er ikke længere i forsvaret, men de kører stadig med den historiske maskine. De har også tidligere kørt traktortræk i Outrup. Grinende prøver han at gøre kampvognen til underdog:

- Vi har ikke så stor udstødning som de andre, så det er lidt snyd. Vi sender heller ikke så meget sort røg ud, griner han.

Mere seriøst fortæller han, at kampvognen har én stor ulempe i forhold til traktorerne. Kampvogne er bygget til, at de ikke trykker så meget i jorden trods deres store vægt. Det er smart i kamp, men knap så smart når det gælder om at trække noget tungt.

Kampvognen er med som PR for både Pansermuseet og selve Forsvaret, forklarer Jesper Vinding.

Claus Madsen kører i den største traktor i showrunden. Den er egentlig solgt, men Skjern Maskinforretning har lånt den af den nye ejer. Den skal nemlig alligevel ombygges, hvilket kræver omkring 600 timers arbejde. Årsagen er, at ejeren skal bruge den til skovservice, og de mange hestekræfter skal bruges til at flise træ med. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce