Annonce
Tønder

Se billederne: Geder blev slagtet med kniv og økse

Kim Adamsen er formidler i Danernes Verden og har gennem efterhånden fem år stået for slagtning af dyrene. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Mandag var store som små inviteret til slagtning af dyr i Danernes Verden i Hjemsted. Det foregik på helt traditionel vis med både kniv og økse, og naturligvis også med en smagsprøve eller to til de besøgende.

SKÆRBÆK: Der blev fulgt interesseret med fra de besøgende i Danernes Verden i Hjemsted, da der mandag var inviteret til slagtning. I dagens anledning var det to geder, der stod for skud.

- Det er med at få skåret, så der er mest muligt fedt tilbage på kroppen af dyret. Det er der, alt smagen sidder, forklarer Kim Adamsen, der er formidler på stedet.

Han står mellem to geder, der hænger i bagbenene fra en bjælke. Med kirurgisk præcision fører han den skarpe kniv rundt langs ryggen på den ene ged, mens de fremmødte ivrigt følger med.

- Er der nogen, der går til fodbold?, spørger han ud i mængden.

Et par af de børn, der er mødt op på pladsen, nikker forsigtigt.

- Før man havde fodbolde, som vi kender dem i dag, brugte man en blære som den her til at spille fodbold med, forklarer Kim Adamsen, mens han viser en del af gedens indvolde frem:

- I dag handler det dog mest om ikke at få prikket hul på den. Det er nemlig ikke så lækkert at få ud over kødet, siger han.

Annonce

- Vi bruger stort set hele dyret, når vi har slagtet, og det er altid meget sjovt at se og svare på spørgsmål fra børn, der ofte er meget interesserede i hele processen.

Kim Adamsen, formidler i Danernes Verden.

En øje på væggen

Oldtidsparken slagter i højsæsonen cirka en gang om ugen, og det er altid stedets egne dyr, der bliver slagtet. Det sker hovedsageligt for at give kød til de familier, der bor i parken. En af dem, der har boet på stedet sammen med sin familie den seneste uge, er ni-årige Viggo Bastian Dam.

- Det er sjovt at være med til, fordi det også er lidt anderledes, og man kan ikke opleve det andre steder, siger Viggo Bastian Dam, der også har samlet lidt souvenirs, han gerne vil have med hjem på børneværelset.

- Jeg har en tunge, et øre og et øje. Det skal op og hænge på min væg, siger han stolt og skæver lidt til sin mor, der står ved siden af:

- Måske vi kan hænge det et sted udendørs, lyder svaret grinende.

Læring på tværs

For Kim Adamsen handler dagen om mere end bare at få slagtet et dyr. Det er også en mulighed for at få forklaret særligt de mange børn om, hvordan et levende dyr ser ud inden i.

- Vi bruger stort set hele dyret, når vi har slagtet, og det er altid meget sjovt at se og svare på spørgsmål fra børn, der ofte er meget interesserede i hele processen, siger Kim Adamsen.

For nogle uger siden havde han besøg af en skoleklasse fra Kina, og netop den del af jobbet, er én, han sætter stor pris på.

- Det er altid interessant at se kontrasten mellem de kinesiske skolebørn og de danske. De kinesiske børn var meget fascinerede af både indvolde og øjne, fordi det i deres hjemland er en delikatesse. Det er det trods alt ikke for de fleste herhjemme. Generelt er det fantastisk at have andre kulturer på besøg, fordi man så får en viden om, hvordan de håndterer dyr andre steder, siger Kim Adamsen.

Eftermiddagen i parken blev rundet af med, at kød og indvolde fra de slagtede geder blev tilberedt over bål, og de besøgende fik naturligvis lov til at tage for sig af retterne.

Undervejs i processen fulgte både børn og voksne med, imens Kim Adamsen forklarede om alt fra gedens lunger til hjerte. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Ni-årige Viggo Bastian Dam havde ikke noget imod at røre ved hverken øjne eller lever. - Det er lidt klistret, siger han.
Da skindet var flået af gederne, huggede Kim Andersen hovederne af med en økse, hvorefter han viste de fremmødte, hvordan hjerne, tunge og øjne ser ud. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Som afslutning på dagen blev gederne tilberedt over bål, og det var muligt for Oldtidsparkens gæster at smage på alt fra kød til hjerter. Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Foto: Mathilde Nygaard Jespersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce