Annonce
Esbjerg

SE BILLEDERNE: Højreekstremist blev mødt med både vrede og skuldertræk

Rasmus Paludan kaldte Kvaglund for "homo-Kvaglund" i sin udmelding om, at han ville komme til området. Han bruger homoseksualitet til at provokere med. Ved lørdagens møde blev der mest talt om muslimer og andre udlændinge, men Paludan har også ytret sig på andre områder. For eksempel fremgår det på hans parti Stram Kurs' hjemmeside, at "Stram Kurs demonstrerer for forbud mod hijab, hvilket er en naturlig følge af forbuddet mod niqab og burka. Dog vil vi gerne tillade HOMO-Hijab, som betyder, at to kvinder, der er nøgne og har sex med hinanden, gerne må have hijab på, mens de har sex (og i øvrigt er nøgne). Vi uddeler løbesedler, der illustrerer, hvordan det ser ud, når to ludere har sex med hinanden kun iført hijab." Foto: Martin Ravn

En stor menneskemængde var mødt op, da højreekstremisten Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs lørdag eftermiddag tog opstilling foran Askelunden for at tale om, at muslimer bør forlade Danmark. Hans skarpe retorik provokerede mange, men en imam og flere af områdets voksne mødte op og forsøgte roligt at få især de unge til at gå hjem igen og ikke lade sig tirre.

ESBJERG: En dreng på cirka 12 år kigger helt uforstående op på manden bag mængden. Hvad der foregår bag drengens store brune øjne er ikke til at gætte, men i hvert fald ser han ud som om, at han lige har oplevet en helt ny side af de voksne.

Oplevet, at en voksen mand står og siger, at han og hans familie ikke skal bo i Danmark mere, fordi hans bedsteforældre ikke var etniske danskere. Og oplevet, at unge og voksne mænd og kvinder, som er mørke i huden som han selv, har svært ved at styre deres frustration og vrede.

Lørdag eftermiddag kom Rasmus Paludan, stifteren af partiet Stram Kurs, forbi Esbjerg. I en planlagt demonstrationsrejse rundt til såkaldte ghettoområder i de større danske byer blev også Esbjerg vært for hans happening, der går ud på, at han placerer sig i et område med mange indvandrere og - beskyttet af politifolk og deres afspærringstape - giver sig til at udbrede sine synspunkter om, at Danmark kun skal være et land for etnisk danskere, og at danskere kun bør gifte sig med vestlige udlændige. Forelsker de sig i en person fra eksempelvis et muslimsk land, må danskeren flytte derned.

- Men du er jo racistisk. Kan du ikke se det? Hvorfor må jeg bo her, men ikke min ven, bare fordi hans mor og far kom som flygtninge fra en krig? siger en ung mand, der er blevet ganske ophidset helt fremme ved afspærringshegnet.

- Jeg er ikke racistisk. Jeg siger bare, at muslimer og folk fra de lande ikke er egnede til at bo i Danmark, og at det ikke er her, de hører til, siger Rasmus Paludan, flankeret af betjente.

Jeg synes, det er tåbeligt, det hans tåbeligt, det han står og siger. Det er jo de etniske danskere, der bliver til grin her. Hvor er det pinligt, at han står og mener, at folk med en anden hudfarve ikke er lige så gode som os med en lys hudfarve og ikke er velkomne. Han skulle ikke have lov at sige de ting.

14-årige Laura, der også udtalte sig på vegne af de fire andre jævnaldrene venner, hun var sammen med, nemlig Natasja, Benjamin, Remi og Kira
Foto: Martin Ravn

"Lad være med at lytte"

Der ases og mases i den tætte gruppe af mennesker henne ved afspærringen. Der er cirka lige mange etniske danskere og etniske udlændinge. De fleste er teenagere eller i 20'erne. Nogle råber. Endnu flere har brug for at tale med hinanden om, hvad det er, de oplever.

- Han er godt nok dum. Hvad laver han her? Hvorfor lader politiet ham sige de ting uden at stoppe ham? spørger en rødhåret pige på omkring de 20 år sin lyshårede veninde.

- Det tænker jeg også. Han vil jo bare have folk gjort sure og kede af det, siger hun.

Ali Deniz Kiris går rundt med Koranen under armen og forsøger med sin varme bedstefarstemme og sit store smil at få de unge til at gå hjem.

- Kom med. Gå nu hjem alle sammen. Lad være med at lytte til ham. Han skal ikke ødelægge vores gode fællesskab. Bare lad ham være. Bare gå hjem.

Ali Deniz Kiris fejer gennem luften med den arm, der ikke holder Koranen, som for at genne de unge mennesker væk fra afspærringen.

Han kalder sig selv en frivillig imam, for han får ikke penge for det, men forsøger at gøre en indsats og støtte op om trivslen i sit lokalområde.

- Så bliver jeg ked af det, når sådan en mand som Rasmus Paludan kommer herud og taler og får vreden frem. Jeg kan godt forstå, at folk bliver provokeret af ham, men vi må ikke lade os provokere. Vi skal bare vende ryggen og gå stille væk fra ham. Vi har det så godt herude i Kvaglund, og det skal han ikke komme og ødelægge, siger Ali Deniz Kiris.s

Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Foto: Martin Ravn
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lokale museer bløder udlændinge og indtægter for flere hundrede tusinde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Varde For abonnenter

Oswald er den manglende brik: Han giver ro, tryghed og snevejr

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Arbejdstilsynet truer EfB med nyt tilsynsbesøg: Har tre uger til at sende en handleplan

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Sønderborg

Nanna er ny på JydskeVestkysten: Vil fortælle grønne historier

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Erhverv

Skal du ud og spise i Flensborg? Flere restauranter kræver stadig test, selvom myndighederne har lempet reglerne

Annonce