Annonce
Sønderborg

Se billederne: Koldt, vådt og ekstremt

Kite-surferne trodsede decembers bidende kulde og legede ude på havet. Foto: Timo Battefeld
Iført tør og våd-dragter lader kite-surferne sig trække op over havet af vinden. Vejret er bidende koldt, men det generer ikke surferne.

Kegnæs: - Jeg bliver jo utålelig, hvis jeg ikke kan komme ud i en længere periode, fortæller Bjørn Smith fra Sønderborg:

- Jeg kan jo sidde på arbejde og stirre ud af vinduet, hver eneste gang det blæser det mindste.

Fredag eftermiddag var Bjørn Smith og flere andre ude ved Kegnæs for at kitesurfe.

Spændt fast til 24 meter lange snore, glider surferne over vandet og svæver gennem luften trukket af store oppustelige kites.

Vandet har en temperatur på omkring seks grader. Vinden er iskold, men surferne leger ufortrødent rundt ude i vandet.

- Det er mest fingrene, det går ud over. Og så kan man faktisk godt få hovedpine af kulden, når man falder i vandet, fortæller Bjørn Smith:

- Men den nuværende temperatur er ikke så gal. Sidste år vinter var jeg ude med en kammerat, og der var kraverne på vores dragter dækket af is, da vi kom i land, fortæller han.

Annonce

Kite-Surfing

Kite-surfin er en vinddrevet vandsport.

Udøverne står på surf-bræts og bundet fast til en stor drage,(kite) trækkes de af vinden henover vandet.

I modsætning til klassisk surfing er der ikke brug for bølger. Det kræver blot vind og vand.

Det ekstreme element

- Man kan jo også gå til alle mulige andre sportsgrene. Men det her er sjovt på grund af de ekstreme element. Vi var ude ved lufthavnen, og min kammerat fik sig selv og brættet 22 meter op i luften, fortæller Bjørn Smith.

Bjørn Smith brækkede for halvandet år siden anklen.

Efter et hop landede han et sted, hvor vandet var for lavt.

I sin retur til den højtflyvende vandsport havde Bjørn Smith i starten svært ved at hoppe igen.

- I starten var det kun meget små hop, lige over overfladen. Og kun ude på dybt vandt. Det er jeg kommet væk fra igen, fortæller Bjørn Smith:

- På et tidspunkt var jeg simpelthen nødt til at finde mine nosser igen. Det er bare sjovere at give den fuld skrald, siger han.

Praktisk sport

For Bjørn Smith startede surfeventyret sammen med en kammerat.

De tog sammen til Klitmøller og gav wind-surfing en chance.

- Det var virkelig sjovt at prøve, men vi kunne jo se på udstyret, at det kræver virkelig meget plads, fortæller Bjørn Smith.

- Jeg havde ikke lyst til at købe en ny bil for at pleje en hobby, man er næsten nødt til at købe en varevogn. Så jeg kiggede andetsteds og faldt over kite-surfing. Jeg kan have alt grejet med i min Swift.

Flere gange var surferne oppe og svæve i femten meters højde. Foto: Timo Battefeld
Når surferne skal starter, hjælper de hinanden med at få dragen i luften. Foto: Timo Battefeld
Surferne var samlet i havet ude ved Kegnæs. Foto: Timo Battefeld
Bjørn Smith kørte direkte fra arbejde, og gik og gjorde klar, mens flere af de andre surfere var ude på vandet. Foto: Timo Battefeld
Surferne er spændt fast til deres drage, så dragen ikke flyver væk fra dem. Foto: Timo Battefeld
Linerne til dragerne har været især en brudstyrke på 300 til 400 kilo. Foto: Timo Battefeld
Selvom temperaturen er lav, er det kun hænder og hoved surferne fryser. Foto: Timo Battefeld
Bjørn Smith startede sin surftur i bare tæer. Det er nemmere at få brættet på uden skoene. Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Kitesurfere ved Drejet på sydals.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce