Annonce
Sydjylland

Se billederne: Prins Joachim tilbage i Sønderjylland

Det var ikke alle elever på Præstegårdsskolen i Esbjerg, der vidste, hvem Prins Joachim var. Det gjorde ham dog ikke spor, han svarede gladeligt på, hvem han er, og hvorfor han havde et kamerahold i hælene. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
I en ny tv-serie fortæller Prins Joachim om de historiske begivenheder, der binder os sammen som nation. Blandt andet besøger han en skole fra et af de socialt belastede områder i Esbjerg.

Tv-serie: - Han har en helt utrolig viden, den er nærmest på grænsen til at være autistisk, fortæller film og tv-instruktør Anna von Lowzow.

Onsdag aften klokken 20.45 kan danskerne tænde for DR K og se prins Joachim få debut som tv-vært.

Serien er instrueret af Anna von Lowzow, der har kendt prinsen i mange år. Hun har tidligere været med til at lave "En Kongelig Familie" fra 2003, hvor hun også arbejdede sammen med Prins Joachim. Nogle år senere til et middagsselskab fortalte han Anna von Lowzow, at arbejdet med "En Kongelig Familie" havde inspireret ham, og at han gerne ville lave noget lignende sammen med hende.

Samarbejdet har været flere år undervejs, men begyndte for alvor at tage form i 2016, hvor Anna von Lowzow læste en bog af den danske historiker Asser Amdisen. Hun tænkte straks på prinsen, købte et ekstra eksemplar af bogen og gav ham den med ordene: "Det er sådan her, vi skal lave serien". Bogen greb historie an på en mere underholdende måde, og det tændte en ild i instruktøren. Herefter gik der ikke lang tid, før Anna von Lowzow havde Prins Joachim i røret. Ligesom hende var han helt oppe og køre. Her var muligheden for at fortælle om historie, uden at det blev for elitært.

- Vi valgte nogle fokuspunkter, der har været med til at forme os som nation, og som stadig betyder noget for os i dag, fortæller Anna von Lowzow.

Det blev til seks punkter: tro, demokrati, skole, grænser, lov og symboler. De er blevet pakket ind i en rammefortælling, der kort hedder "Prins Joachim fortæller om vores …".

Serien kommer hele landet rundt, og det er ganske bevidst.

- Man kan ikke fortælle om Danmarks historie, hvis man kun er i København, vi gjorde faktisk en dyd ud af at undgå optagelser i København, lyder det fra instruktøren.

I serien kommer Prins Joachim til Syd- og Sønderjylland, når han besøger marsken ved Højer, Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg, grænseovergangen i Rudbøl og så Schackenborg.

Annonce

Om tv-serien

  • Første afsnit: Den 23. oktober. Prins Joachim leder blandt andet efter guldgubber på Bornholm.
  • Andet afsnit: Den 30. oktober. Prinsen besøger blandt andet marsken ved Højer.
  • Tredje afsnit: Den 6. november. Prinsen spiller skolebridge med eleverne på Præstegårdsskolen i Esbjerg.
  • Fjerde afsnit: Den 13. november. Prins Joachim besøger de lande, der engang hørte under Danmark.
  • Femte afsnit: Den 20. november. Prinsen besøger Jack i Roskilde, der er i gang med at opbygge et nyt liv efter ungdommens kriminalitet.
  • Sjette afsnit: Den 27. november. Prins Joachim besøger Schackenborg, hejser flaget og snakker om symboler.

Kilde: Nordisk Film

10.000 gæs

I serien kommer Prins Joachim til Syd- og Sønderjylland, når han besøger marsken ved Højer, Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg, grænseovergangen i Rudbøl og så Schackenborg.

Anna von Lowzow havde bedt den lokale naturvejleder Iver Gram hjælpe med at finde nogle gode steder, hvor man kunne filme noget flot natur, der samtidigt knyttede sig til historien om krigen mellem Karl den Store og den danske kong Godfred i 800-tallet.

At valget faldt på Iver var ret så ligetil. Han har i mange år arbejdet som naturvejleder, og driver til daglig virksomheden Sort Safari, der arrangerer naturoplevelser i området, og som mest af alt er kendt for udflugterne, hvor man kan se fænomenet Sort Sol. Han og Prins Joachim har kendt hinanden igennem mange år, og det var vigtigt for prinsen, at de fandt en, hvor prinsen var sikker på, at der ville blive leveret et godt stykke arbejde.

- Man kan godt glæde sig, Prins Joachim er en fantastisk fortæller, og den dag vi filmede, fløj en kæmpe flok på omkring 10.000 gæs over os, der kommer nogle fantastiske billeder, fortæller Iver Gram.

Ikke dis, men dus

I afsnittet om skole er Prins Joachim til skolebridge på Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg. Forinden havde folkene bag serien aftalt med skolen, at der ikke var tale om et officielt besøg. Derfor var der også nogle undrende blikke i skolegården tirsdag den 19. februar i år, da prinsen pludselig kom gående.

Det var et bevidst valg at gøre besøget uofficielt. Det skulle gerne være så autentisk og så uhøjtideligt som muligt. Det gjorde stort indtryk på skolens pædagogiske leder Thomas Abrahamsen.

- Han var virkelig nede på jorden, og var meget interesseret i at høre om skolen og børnene, da han havde hørt, at vi tidligere har haft nogle problemer.

Thomas Abrahamsen ser ikke sig selv som royalist. Alligevel kunne han mærke, at han blev nervøs, da dagen for besøget endelig kom. Mentalt havde han gjort sig klar til at tiltale Prinsen med de rette gloser som "de" og "deres højhed", men sådan ville Prins Joachim ikke have, det skulle være.

- Det var nok lettere for børnene ikke at sige "de" til ham, jeg havde i hvert fald svært ved det, og selvom man ikke er royalist, så sker der bare et eller andet, når man så møder de kongelige, fortæller Thomas Abrahamsen.

Prins Joachim var glad for at komme tilbage til Schackenborg, hvor han har brugt en stor del af sit voksne liv. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow

Slutningen på Schackenborg

I seriens sidste afsnit kommer prinsen til Møgeltønder og Schackenborg. Afsnittet handler om symboler, heriblandt Dannebrog der skal hejses på slottet.

- Det betød meget for prinsen at komme tilbage til Schackenborg, der har fyldt en stor del af hans voksne liv, han holder meget af at være der, fortæller Anna von Lowzow.

Optagelserne på Schackenborg skulle egentligt være optaget på den anden side af grænsen, men da han var rigsforstander under optagelserne, fordi dronningen og kronprinsen var udenlands, kunne han ikke forlade landet.

Serien bliver tilbudt som undervisningsmateriale til skoler.

Prins Joachim og Iver Gram på optagelse i marsken ved Højer. De to har kendt hinanden i mange år. Faktisk så mange, at Iver forklarer, at de mødtes engang i 80'erne. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
I afsnittet om "grænser" besøgte Prins Joachim og tv-holdet grænseovergangen i Rudbøl, hvor danskere og tyskere bor på samme vej. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Besøget på Præstegårdsskolen gjorde stort indtryk på eleverne. En lille pige har sidenhen sprugt skolens pædagogiske leder ,Thomas Abrahamsen, om, hvornår hun mon kommer i fjernsynet. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce