Annonce
Sydjylland

Se billederne: Prins Joachim tilbage i Sønderjylland

Det var ikke alle elever på Præstegårdsskolen i Esbjerg, der vidste, hvem Prins Joachim var. Det gjorde ham dog ikke spor, han svarede gladeligt på, hvem han er, og hvorfor han havde et kamerahold i hælene. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
I en ny tv-serie fortæller Prins Joachim om de historiske begivenheder, der binder os sammen som nation. Blandt andet besøger han en skole fra et af de socialt belastede områder i Esbjerg.

Tv-serie: - Han har en helt utrolig viden, den er nærmest på grænsen til at være autistisk, fortæller film og tv-instruktør Anna von Lowzow.

Onsdag aften klokken 20.45 kan danskerne tænde for DR K og se prins Joachim få debut som tv-vært.

Serien er instrueret af Anna von Lowzow, der har kendt prinsen i mange år. Hun har tidligere været med til at lave "En Kongelig Familie" fra 2003, hvor hun også arbejdede sammen med Prins Joachim. Nogle år senere til et middagsselskab fortalte han Anna von Lowzow, at arbejdet med "En Kongelig Familie" havde inspireret ham, og at han gerne ville lave noget lignende sammen med hende.

Samarbejdet har været flere år undervejs, men begyndte for alvor at tage form i 2016, hvor Anna von Lowzow læste en bog af den danske historiker Asser Amdisen. Hun tænkte straks på prinsen, købte et ekstra eksemplar af bogen og gav ham den med ordene: "Det er sådan her, vi skal lave serien". Bogen greb historie an på en mere underholdende måde, og det tændte en ild i instruktøren. Herefter gik der ikke lang tid, før Anna von Lowzow havde Prins Joachim i røret. Ligesom hende var han helt oppe og køre. Her var muligheden for at fortælle om historie, uden at det blev for elitært.

- Vi valgte nogle fokuspunkter, der har været med til at forme os som nation, og som stadig betyder noget for os i dag, fortæller Anna von Lowzow.

Det blev til seks punkter: tro, demokrati, skole, grænser, lov og symboler. De er blevet pakket ind i en rammefortælling, der kort hedder "Prins Joachim fortæller om vores …".

Serien kommer hele landet rundt, og det er ganske bevidst.

- Man kan ikke fortælle om Danmarks historie, hvis man kun er i København, vi gjorde faktisk en dyd ud af at undgå optagelser i København, lyder det fra instruktøren.

I serien kommer Prins Joachim til Syd- og Sønderjylland, når han besøger marsken ved Højer, Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg, grænseovergangen i Rudbøl og så Schackenborg.

Annonce

Om tv-serien

  • Første afsnit: Den 23. oktober. Prins Joachim leder blandt andet efter guldgubber på Bornholm.
  • Andet afsnit: Den 30. oktober. Prinsen besøger blandt andet marsken ved Højer.
  • Tredje afsnit: Den 6. november. Prinsen spiller skolebridge med eleverne på Præstegårdsskolen i Esbjerg.
  • Fjerde afsnit: Den 13. november. Prins Joachim besøger de lande, der engang hørte under Danmark.
  • Femte afsnit: Den 20. november. Prinsen besøger Jack i Roskilde, der er i gang med at opbygge et nyt liv efter ungdommens kriminalitet.
  • Sjette afsnit: Den 27. november. Prins Joachim besøger Schackenborg, hejser flaget og snakker om symboler.

Kilde: Nordisk Film

10.000 gæs

I serien kommer Prins Joachim til Syd- og Sønderjylland, når han besøger marsken ved Højer, Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg, grænseovergangen i Rudbøl og så Schackenborg.

Anna von Lowzow havde bedt den lokale naturvejleder Iver Gram hjælpe med at finde nogle gode steder, hvor man kunne filme noget flot natur, der samtidigt knyttede sig til historien om krigen mellem Karl den Store og den danske kong Godfred i 800-tallet.

At valget faldt på Iver var ret så ligetil. Han har i mange år arbejdet som naturvejleder, og driver til daglig virksomheden Sort Safari, der arrangerer naturoplevelser i området, og som mest af alt er kendt for udflugterne, hvor man kan se fænomenet Sort Sol. Han og Prins Joachim har kendt hinanden igennem mange år, og det var vigtigt for prinsen, at de fandt en, hvor prinsen var sikker på, at der ville blive leveret et godt stykke arbejde.

- Man kan godt glæde sig, Prins Joachim er en fantastisk fortæller, og den dag vi filmede, fløj en kæmpe flok på omkring 10.000 gæs over os, der kommer nogle fantastiske billeder, fortæller Iver Gram.

Ikke dis, men dus

I afsnittet om skole er Prins Joachim til skolebridge på Præstegårdsskolen Urban i Esbjerg. Forinden havde folkene bag serien aftalt med skolen, at der ikke var tale om et officielt besøg. Derfor var der også nogle undrende blikke i skolegården tirsdag den 19. februar i år, da prinsen pludselig kom gående.

Det var et bevidst valg at gøre besøget uofficielt. Det skulle gerne være så autentisk og så uhøjtideligt som muligt. Det gjorde stort indtryk på skolens pædagogiske leder Thomas Abrahamsen.

- Han var virkelig nede på jorden, og var meget interesseret i at høre om skolen og børnene, da han havde hørt, at vi tidligere har haft nogle problemer.

Thomas Abrahamsen ser ikke sig selv som royalist. Alligevel kunne han mærke, at han blev nervøs, da dagen for besøget endelig kom. Mentalt havde han gjort sig klar til at tiltale Prinsen med de rette gloser som "de" og "deres højhed", men sådan ville Prins Joachim ikke have, det skulle være.

- Det var nok lettere for børnene ikke at sige "de" til ham, jeg havde i hvert fald svært ved det, og selvom man ikke er royalist, så sker der bare et eller andet, når man så møder de kongelige, fortæller Thomas Abrahamsen.

Prins Joachim var glad for at komme tilbage til Schackenborg, hvor han har brugt en stor del af sit voksne liv. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow

Slutningen på Schackenborg

I seriens sidste afsnit kommer prinsen til Møgeltønder og Schackenborg. Afsnittet handler om symboler, heriblandt Dannebrog der skal hejses på slottet.

- Det betød meget for prinsen at komme tilbage til Schackenborg, der har fyldt en stor del af hans voksne liv, han holder meget af at være der, fortæller Anna von Lowzow.

Optagelserne på Schackenborg skulle egentligt være optaget på den anden side af grænsen, men da han var rigsforstander under optagelserne, fordi dronningen og kronprinsen var udenlands, kunne han ikke forlade landet.

Serien bliver tilbudt som undervisningsmateriale til skoler.

Prins Joachim og Iver Gram på optagelse i marsken ved Højer. De to har kendt hinanden i mange år. Faktisk så mange, at Iver forklarer, at de mødtes engang i 80'erne. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
I afsnittet om "grænser" besøgte Prins Joachim og tv-holdet grænseovergangen i Rudbøl, hvor danskere og tyskere bor på samme vej. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Besøget på Præstegårdsskolen gjorde stort indtryk på eleverne. En lille pige har sidenhen sprugt skolens pædagogiske leder ,Thomas Abrahamsen, om, hvornår hun mon kommer i fjernsynet. Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Foto: Nordisk Film Production / Anna von Lowzow
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce