Annonce
Esbjerg

Se billederne: Sådan skal Musikhusets nye forplads se ud

En stor vandkunst med indbyggtet lydmembran, så vandets bevægelser kan gengive musikken fra eksempelvis en koncert i Musikhuset ses her i midten af forpladsen omkranset af birketræer. Visualisering: BIG.
Musikhuset og Henning G. Kruses Fond offentliggjorde mandag visualiseringer, der viser, hvordan Musikhuset Esbjergs nye forplads kommer til at se ud, når den står færdig senere i år.

Esbjerg Kommune: Musikhuset Esbjerg får i år en helt ny og spektakulær forplads, der bliver et kunstværk i egen ret og som er tegnet af den verdenskendte tegnestue, Bjarke Ingels Group (BIG).

Præcis hvordan den nye forplads skal se ud, har været en hemmelighed indtil nu, men mandag offentliggjorde stjernearkitekten David Zahle, partner i BIG, formanden for Musikhuset, Johnny Søtrup, Musikhusets direktør, Torben Seldrup samt repræsentanter for Henning G. Kruses Fond visualiseringer af den omdannede forplads. Når den står færdig, skifter forpladsen navn til Henning G. Kruses Plads efter manden, der har givet de omkring syv-otte millioner kroner, det koster at give forpladsen et nyt udseende med 57 opstammede, pollenfrie birketræer og en cirkulær vandkunst med en diameter på 10 meter.

Poolen, der fremstilles af lokale Aqua Teknik, er baseret på en membran, der sender lydfrekvenser fra eksempelvis en koncert i Musikhuset gennem vandet, der på den måde bevæges på skiftende vis alt efter, hvilken musik, der spilles.

Det er omkring seks år siden, at Mr. Offshore, manden bag Esbjerg Oilfield Service og medstifter af det navnkundige Esvagt, Henning G. Kruse, første gang henvendte sig til Johnny Søtrup og foreslog en donation på et pænt stort millionbeløb til et kunstværk til Musikhuset Esbjergs forplads. Efter mange og lange overvejelser blev tilbuddet om gaven i form af et spektakulært kunstværk taget op igen.

Det er Musikhuset Esbjerg, der er bygherre på forplads-projektet, men det er Henning G. Kruses Fonds donation, der finansierer forpladsen. Det er også Henning G. Kruse, der har udvalgt BIG til opgaven.

Forpladsen ventes at kunne stå klar engang efter sommerferien - dermed når den ikke at blive færdig til Henning Kruses 80 års fødselsdag den 7. juni.

Læs mere i JydskeVestkysten/på jv.dk tirsdag.

Hvem er Henning G. Kruse

  • Henning G. Kruse, 79 år, er fra Skovlund ved Varde. Han tog efter militærtjeneste i søværnet eksamen som styrmand fra Fanø Navigationsskole og virkede som sådan i en årrække hos A.P. Møller-Mærsk.
    Men da A.P. Møller-Mærsk senere overtog operatørrollen for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) via Dansk Boreselskab, var Henning G. Kruse tilbage hos Mærsk, der udnævnte ham til basechef i en periode med udbygningen af de første danske indvindingsprojekter.
  • I 1980 etablerede Henning G. Kruse Esbjerg Oilfield Services A/S, der medvirkede i opbygningen af en lang række DUC-installationer i Nordsøen, blandt andre felterne Gorm og Tyra, ligesom EOS-værftet blev leverandør af platforme, moduler, broer og konstruktioner sideløbende med skibsbyggeri. Værftet havde i perioder flere end 1000 ansatte og beskæftigede flere hundrede medarbejdere, inden Henning G. Kruse i 2006 valgte at sælge sin virksomhed til Semco Maritime.
  • Henning G. Kruse var også medstifter af rederiet Esvagt sammen med fiskeskipper Ole Andersen og Kent Kirk. De tre var i årrække mindretalsaktionærer inden de sammen med majoritetsejeren, A.P. Møller-Mærsk, solgte rederiet med op imod 50 skibe og cirka 900 ansatte.
  • Henning G. Kruse, der også er finsk konsul, stiftede for nogle år siden Henning G. Kruses Fond, og tidligere i år gennemførte han sammen med sine børn, Lars og Marianne, et generationsskifte, der sendte 80 millioner kroner til hvert af børnenes holdningselskaber.
Tate Modern Art Gallery i London har ligeledes plantet en have af birketræer, og det er også det, der lægges op til i BIGs løsning. Visualisering: BIG.
57 allergivenlige, pollenfrie birketræer skal pryde forpladsen til Musikhuset Esbjerg sammen med den nye vandkunst. Visualisering: BIG.
Ringe omkring birketræerne skal sikre, at de er nemme at udskifte, hvis et af dem dør. Et vandforsyningsanlæg sikrer ifølge BIG, der har tegnet den nye forplads, at rødderne ikke søger op på grund af tørke og ødelægger belægningen. Visualisering: BIG.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Beboere frygter for helbred og sikkerhed: Politikere lover hurtig handling efter kritik af gigant-transporter

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Varde For abonnenter

82-årig kritiserer politikeres mange kasketter: Venstremand tjener 760.000 kroner som politiker og er major i Forsvaret ved siden af

Esbjerg

Det Faglige Hus-boss vil i byrådet: Johnny Nim stiller op for lokalliste i Esbjerg

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Esbjerg For abonnenter

Kommunal driftschef: Ingen øvre grænse for antallet af mølletransporter

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce