Annonce
Esbjerg

Se billederne: Sådan skal Musikhusets nye forplads se ud

En stor vandkunst med indbyggtet lydmembran, så vandets bevægelser kan gengive musikken fra eksempelvis en koncert i Musikhuset ses her i midten af forpladsen omkranset af birketræer. Visualisering: BIG.
Musikhuset og Henning G. Kruses Fond offentliggjorde mandag visualiseringer, der viser, hvordan Musikhuset Esbjergs nye forplads kommer til at se ud, når den står færdig senere i år.

Esbjerg Kommune: Musikhuset Esbjerg får i år en helt ny og spektakulær forplads, der bliver et kunstværk i egen ret og som er tegnet af den verdenskendte tegnestue, Bjarke Ingels Group (BIG).

Præcis hvordan den nye forplads skal se ud, har været en hemmelighed indtil nu, men mandag offentliggjorde stjernearkitekten David Zahle, partner i BIG, formanden for Musikhuset, Johnny Søtrup, Musikhusets direktør, Torben Seldrup samt repræsentanter for Henning G. Kruses Fond visualiseringer af den omdannede forplads. Når den står færdig, skifter forpladsen navn til Henning G. Kruses Plads efter manden, der har givet de omkring syv-otte millioner kroner, det koster at give forpladsen et nyt udseende med 57 opstammede, pollenfrie birketræer og en cirkulær vandkunst med en diameter på 10 meter.

Poolen, der fremstilles af lokale Aqua Teknik, er baseret på en membran, der sender lydfrekvenser fra eksempelvis en koncert i Musikhuset gennem vandet, der på den måde bevæges på skiftende vis alt efter, hvilken musik, der spilles.

Det er omkring seks år siden, at Mr. Offshore, manden bag Esbjerg Oilfield Service og medstifter af det navnkundige Esvagt, Henning G. Kruse, første gang henvendte sig til Johnny Søtrup og foreslog en donation på et pænt stort millionbeløb til et kunstværk til Musikhuset Esbjergs forplads. Efter mange og lange overvejelser blev tilbuddet om gaven i form af et spektakulært kunstværk taget op igen.

Det er Musikhuset Esbjerg, der er bygherre på forplads-projektet, men det er Henning G. Kruses Fonds donation, der finansierer forpladsen. Det er også Henning G. Kruse, der har udvalgt BIG til opgaven.

Forpladsen ventes at kunne stå klar engang efter sommerferien - dermed når den ikke at blive færdig til Henning Kruses 80 års fødselsdag den 7. juni.

Læs mere i JydskeVestkysten/på jv.dk tirsdag.

Hvem er Henning G. Kruse

  • Henning G. Kruse, 79 år, er fra Skovlund ved Varde. Han tog efter militærtjeneste i søværnet eksamen som styrmand fra Fanø Navigationsskole og virkede som sådan i en årrække hos A.P. Møller-Mærsk.
    Men da A.P. Møller-Mærsk senere overtog operatørrollen for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) via Dansk Boreselskab, var Henning G. Kruse tilbage hos Mærsk, der udnævnte ham til basechef i en periode med udbygningen af de første danske indvindingsprojekter.
  • I 1980 etablerede Henning G. Kruse Esbjerg Oilfield Services A/S, der medvirkede i opbygningen af en lang række DUC-installationer i Nordsøen, blandt andre felterne Gorm og Tyra, ligesom EOS-værftet blev leverandør af platforme, moduler, broer og konstruktioner sideløbende med skibsbyggeri. Værftet havde i perioder flere end 1000 ansatte og beskæftigede flere hundrede medarbejdere, inden Henning G. Kruse i 2006 valgte at sælge sin virksomhed til Semco Maritime.
  • Henning G. Kruse var også medstifter af rederiet Esvagt sammen med fiskeskipper Ole Andersen og Kent Kirk. De tre var i årrække mindretalsaktionærer inden de sammen med majoritetsejeren, A.P. Møller-Mærsk, solgte rederiet med op imod 50 skibe og cirka 900 ansatte.
  • Henning G. Kruse, der også er finsk konsul, stiftede for nogle år siden Henning G. Kruses Fond, og tidligere i år gennemførte han sammen med sine børn, Lars og Marianne, et generationsskifte, der sendte 80 millioner kroner til hvert af børnenes holdningselskaber.
Tate Modern Art Gallery i London har ligeledes plantet en have af birketræer, og det er også det, der lægges op til i BIGs løsning. Visualisering: BIG.
57 allergivenlige, pollenfrie birketræer skal pryde forpladsen til Musikhuset Esbjerg sammen med den nye vandkunst. Visualisering: BIG.
Ringe omkring birketræerne skal sikre, at de er nemme at udskifte, hvis et af dem dør. Et vandforsyningsanlæg sikrer ifølge BIG, der har tegnet den nye forplads, at rødderne ikke søger op på grund af tørke og ødelægger belægningen. Visualisering: BIG.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Billund

Stofpåvirket bilist havde ikke engang kørekort...

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Billund

Legoland søger 600 nye sæsonmedarbejdere: Vil du være pirat eller sørøver i sommerferien?

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Annonce