Annonce
Esbjerg

Se billederne: Sønderho Dagen tog sig flot ud

Sønderho Dagen blev startet af Fonden Gamle Sønderho, der ligesom Sønderho Dagen blev stiftet i 1928. Foto: André Thorup
Den enoghalvfemstyvende udgave af Sønderho Dagen foldede sig ud med smukke kvinder i gamle egnsdragter, brudeoptog, en MF'er i cowboytøj og en færøsk festtaler.
Annonce

Fanø: Det var som at være tilbage i gamle dage, da 40-50 kvinder i alle aldre var iklædt egnsdragter med de karakteristiske klude på hovedet stimlede sig sammen forud for det traditionsrige brudeoptog. I et øjeblik var man til landsbyfest i år 1928, hvor Sønderho Dagen for første gang så dagens lys.

Her 91 år siden lever dagen og lokalpatriotismen i bedste velgående. Sønderhos dage som en stor skibsværftsby er for længst ovre sine hvedebrødsdage, men det afholdt ikke 300-400 sønderhoninge og fannikere i at fejre byen på Fanøs sydøstlige kyst, der er kendt for sin rige kulturarv. Og nej, en fannik og en sønderhoning er ikke det samme, blev JydskeVestkysten unge reporter belært om i sidste uge.

Selv de mindste var festligt klædt på i dagens anledning. Foto: André Thorup
Annonce

MF'er kørte cowboy-stilen

Selvom den yngre del af Sønderho-kvinderne i egnsdragter til tider stjal den unge reporters opmærksomhed, undgik han ikke at bemærke, at en nyvalgt MF'er også var en del af slænget. Valgkampen er ganske vist ovre, men lidt på valg er man vel altid og en mulighed for at fremstå folkelig og være i ét med folkemassen er en disciplin, som heller ikke Anders Kronborg (S) undveg fra. Mens kvinderne strålede i både mørkeblå, sorte og mønstrede egnsdragter, havde Anders Kronborg valgt cowboyjakken- og buksen og et par converse sko, der matchede i farven. Et outfit, der ikke gav indtryk af, at han som ny på tinge i København var gået hen og blevet storsnudet.

Mens optoget og resten af Danmark stadig venter på at få at vide, hvem det er, der kan gå tidligt på pension i Socialdemokratiets pensionsudspil, er optoget ved at være ved vejs ende ved Sønderhos gamle, prægtige mølle, hvor der var dækket op.

Annonce

Det immaterielle budskab

De bedårende kvinder i egnsdragterne sad pænt på rad og række på de få stolerækker, mens masserne tog plads på højene omkring og lyttede til festtaleren, Miriam Florez. Den første og sidste, færøske og kvindelige præst i Sønderhos historie. I bedste, kirkelige stil lagde hun i talen vægt på at anprise det immaterielle. Det, som vi ikke kan måle og veje i modsætning til det materielle. Et klassisk, men velvalgt budskab, der passede ind i fortællingen om Sønderho- og dagen, der for hende er et varemærke for den immaterielle kulturarv, som byen besidder.

Brudeoptoget gik fra Børsen til Møllebanken i Sønderho, der er hjemsted for byens gamle mølle, Hollændermøllen fra 1895. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Esbjerg

Skole, gymnasium og fodboldklub sender hundredevis af unge i selvkarantæne: Mundbind kan være på vej til skolerne

Annonce