Annonce
Esbjerg

Se billederne: Sønderho Dagen tog sig flot ud

Sønderho Dagen blev startet af Fonden Gamle Sønderho, der ligesom Sønderho Dagen blev stiftet i 1928. Foto: André Thorup
Den enoghalvfemstyvende udgave af Sønderho Dagen foldede sig ud med smukke kvinder i gamle egnsdragter, brudeoptog, en MF'er i cowboytøj og en færøsk festtaler.

Fanø: Det var som at være tilbage i gamle dage, da 40-50 kvinder i alle aldre var iklædt egnsdragter med de karakteristiske klude på hovedet stimlede sig sammen forud for det traditionsrige brudeoptog. I et øjeblik var man til landsbyfest i år 1928, hvor Sønderho Dagen for første gang så dagens lys.

Her 91 år siden lever dagen og lokalpatriotismen i bedste velgående. Sønderhos dage som en stor skibsværftsby er for længst ovre sine hvedebrødsdage, men det afholdt ikke 300-400 sønderhoninge og fannikere i at fejre byen på Fanøs sydøstlige kyst, der er kendt for sin rige kulturarv. Og nej, en fannik og en sønderhoning er ikke det samme, blev JydskeVestkysten unge reporter belært om i sidste uge.

Annonce
Selv de mindste var festligt klædt på i dagens anledning. Foto: André Thorup

MF'er kørte cowboy-stilen

Selvom den yngre del af Sønderho-kvinderne i egnsdragter til tider stjal den unge reporters opmærksomhed, undgik han ikke at bemærke, at en nyvalgt MF'er også var en del af slænget. Valgkampen er ganske vist ovre, men lidt på valg er man vel altid og en mulighed for at fremstå folkelig og være i ét med folkemassen er en disciplin, som heller ikke Anders Kronborg (S) undveg fra. Mens kvinderne strålede i både mørkeblå, sorte og mønstrede egnsdragter, havde Anders Kronborg valgt cowboyjakken- og buksen og et par converse sko, der matchede i farven. Et outfit, der ikke gav indtryk af, at han som ny på tinge i København var gået hen og blevet storsnudet.

Mens optoget og resten af Danmark stadig venter på at få at vide, hvem det er, der kan gå tidligt på pension i Socialdemokratiets pensionsudspil, er optoget ved at være ved vejs ende ved Sønderhos gamle, prægtige mølle, hvor der var dækket op.

Det immaterielle budskab

De bedårende kvinder i egnsdragterne sad pænt på rad og række på de få stolerækker, mens masserne tog plads på højene omkring og lyttede til festtaleren, Miriam Florez. Den første og sidste, færøske og kvindelige præst i Sønderhos historie. I bedste, kirkelige stil lagde hun i talen vægt på at anprise det immaterielle. Det, som vi ikke kan måle og veje i modsætning til det materielle. Et klassisk, men velvalgt budskab, der passede ind i fortællingen om Sønderho- og dagen, der for hende er et varemærke for den immaterielle kulturarv, som byen besidder.

Brudeoptoget gik fra Børsen til Møllebanken i Sønderho, der er hjemsted for byens gamle mølle, Hollændermøllen fra 1895. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce