Annonce
Sønderborg

Se billederne: Sønderjysk kulturnat med verdenskultur

Sønderjysk Bosnisk Forening optrådte med folkedans på Søndertorv. Foto: Timo Battefeld
Fredag aften blev havneområdet i Sønderborg fyldt med mennesker, der deltog i Kultur- og Idrætsnatten, hvor 126 foreninger og aktører deltog med stande og aktiviteter.

Sønderborg: En mangfoldighed af kultur og idræt spredte sig fredag aften ud over hele havneområdet i Sønderborg. Hos Alsingergildet blev der snakket alsisk og skænket solbærrom, Sønderborg Sportsdykkerklub dykkede med gammelt dykkerudstyr på 70 kilo, og omkring Sønderborg Forsynings stand med de nye affaldsbeholdere flokkedes folk for at høre om den nye sortering.

Mange foreninger er fast inventar til kulturnatten, men flere nye foreninger var med i år. Sønderjysk Bosnisk Forening blev stiftet for halvandet år siden, og var med til Idræts- og Kulturnatten for første gang. Kvinder og børn fra foreningen optrådte med folkedans på Søndertorv.

- Foreningen har en bosnisk skole, et fodboldhold, mandeaftner, kvindeklub og folkedans. Vi er en forening for alle. Der er flest bosniere, men der er også danskere og folk fra Libanon, Serbien, Kroatien og Tyrkiet, fortalte foreningens formand Admir Hadzimahovic.

Foreningen har cirka 150 medlemmer og holder til i Sønderborg, hvor foreningen har åbent hver dag.

- Vi er med til kulturnatten for at vise os frem. Vi står for noget godt og spændende for både børn og voksne, sagde formanden.

Annonce

Vi er med til kulturnatten for at vise os frem. Vi står for noget godt og spændende for både børn og voksne.

Admir Hadzimahovic., Sønderjysk Bosnisk Forening.

Jumping fitness

På Sønder Havnegade optrådte foreningen Dance And Fitness. Foreningen har eksisteret et år og har 190 medlemmer.

- Vi udbyder jumping fitness, og så vidt jeg ved, er vi de eneste i Sønderborg, der gør det. Og så har vi crossdance, som er en dansk opfindelse, fortalte foreningens formand, Mette Kjær, som også er instruktør.

Foreningen har hold tre gange i ugen i Havnbjerg, Sønderborg og Augustenborg.

- Vi er med i dag for at vise, at vi er Sønderborgs bedste forening. I forhold til et fitnesscenter har vi plads til store folk og folk uden rytme i kroppen. Vi har plads til alle, og det er vigtigt for os at være glade og gøre noget ud af det sociale, sagde Mette Kjær.

Nydamselskabet har været med flere gange, og foreningen havde sejlet kopien af Nydambåden, Nydam Tveir, til Sønderborg. Her kunne man blandt andet se gammelt håndværk fra selskabets sygruppe.

- Vi har lavet gruppen for at formidle om tidens leveforhold, våben og håndværk. Vi vil gerne brede det ud, sagde Ingebeth Clausen, der var ved at lave en kurv.

Britt Petersen var ved at vikle vasket fåreuld op til en nøgle. Det skulle senere bruges på en jernaldervæv.

- For at forstå og formilde datidens håndværk har vi lært at sy på en måde, som man ikke har gjort i mange 100 år. På den måde bliver det autentisk og ikke fantasy, sagde Britt Petersen.

Fantastisk aften

Flere tusind mennesker gik gennem havneområdet for at opleve Kultur- og Idrætsnatten. Femårige Wilma Løh Petersen var til kulturnat med sin morfar, Uwe Løh.

- Vi er med hvert år. Jeg synes, kulturnatten er en god idé. Især når vejret er så godt som i dag, så er det fantastisk. Arrangementet er blevet bedre og bedre over årene. Der er kommet flere og flere med, det er virkelig godt, at de gør noget ud af det, sagde Uwe Løh, mens Wilma prøvede bløde rollespilsvåben hos Efterskolen Epos og rollespilsforeningen SLuRK.

126 foreninger deltager i Kultur- og Idrætsnatten omkring havnen i Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

53-årig mand var efterlyst

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce