Annonce
Sønderborg

Se billederne: Sønderjysk kulturnat med verdenskultur

Sønderjysk Bosnisk Forening optrådte med folkedans på Søndertorv. Foto: Timo Battefeld
Fredag aften blev havneområdet i Sønderborg fyldt med mennesker, der deltog i Kultur- og Idrætsnatten, hvor 126 foreninger og aktører deltog med stande og aktiviteter.

Sønderborg: En mangfoldighed af kultur og idræt spredte sig fredag aften ud over hele havneområdet i Sønderborg. Hos Alsingergildet blev der snakket alsisk og skænket solbærrom, Sønderborg Sportsdykkerklub dykkede med gammelt dykkerudstyr på 70 kilo, og omkring Sønderborg Forsynings stand med de nye affaldsbeholdere flokkedes folk for at høre om den nye sortering.

Mange foreninger er fast inventar til kulturnatten, men flere nye foreninger var med i år. Sønderjysk Bosnisk Forening blev stiftet for halvandet år siden, og var med til Idræts- og Kulturnatten for første gang. Kvinder og børn fra foreningen optrådte med folkedans på Søndertorv.

- Foreningen har en bosnisk skole, et fodboldhold, mandeaftner, kvindeklub og folkedans. Vi er en forening for alle. Der er flest bosniere, men der er også danskere og folk fra Libanon, Serbien, Kroatien og Tyrkiet, fortalte foreningens formand Admir Hadzimahovic.

Foreningen har cirka 150 medlemmer og holder til i Sønderborg, hvor foreningen har åbent hver dag.

- Vi er med til kulturnatten for at vise os frem. Vi står for noget godt og spændende for både børn og voksne, sagde formanden.

Annonce

Vi er med til kulturnatten for at vise os frem. Vi står for noget godt og spændende for både børn og voksne.

Admir Hadzimahovic., Sønderjysk Bosnisk Forening.

Jumping fitness

På Sønder Havnegade optrådte foreningen Dance And Fitness. Foreningen har eksisteret et år og har 190 medlemmer.

- Vi udbyder jumping fitness, og så vidt jeg ved, er vi de eneste i Sønderborg, der gør det. Og så har vi crossdance, som er en dansk opfindelse, fortalte foreningens formand, Mette Kjær, som også er instruktør.

Foreningen har hold tre gange i ugen i Havnbjerg, Sønderborg og Augustenborg.

- Vi er med i dag for at vise, at vi er Sønderborgs bedste forening. I forhold til et fitnesscenter har vi plads til store folk og folk uden rytme i kroppen. Vi har plads til alle, og det er vigtigt for os at være glade og gøre noget ud af det sociale, sagde Mette Kjær.

Nydamselskabet har været med flere gange, og foreningen havde sejlet kopien af Nydambåden, Nydam Tveir, til Sønderborg. Her kunne man blandt andet se gammelt håndværk fra selskabets sygruppe.

- Vi har lavet gruppen for at formidle om tidens leveforhold, våben og håndværk. Vi vil gerne brede det ud, sagde Ingebeth Clausen, der var ved at lave en kurv.

Britt Petersen var ved at vikle vasket fåreuld op til en nøgle. Det skulle senere bruges på en jernaldervæv.

- For at forstå og formilde datidens håndværk har vi lært at sy på en måde, som man ikke har gjort i mange 100 år. På den måde bliver det autentisk og ikke fantasy, sagde Britt Petersen.

Fantastisk aften

Flere tusind mennesker gik gennem havneområdet for at opleve Kultur- og Idrætsnatten. Femårige Wilma Løh Petersen var til kulturnat med sin morfar, Uwe Løh.

- Vi er med hvert år. Jeg synes, kulturnatten er en god idé. Især når vejret er så godt som i dag, så er det fantastisk. Arrangementet er blevet bedre og bedre over årene. Der er kommet flere og flere med, det er virkelig godt, at de gør noget ud af det, sagde Uwe Løh, mens Wilma prøvede bløde rollespilsvåben hos Efterskolen Epos og rollespilsforeningen SLuRK.

126 foreninger deltager i Kultur- og Idrætsnatten omkring havnen i Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Annonce