Annonce
Tønder

Se billederne: Sluser og diger kæmper mod vandmasserne

Vidåen samler vand fra et enormt område. Men aktuelt er det ved Sønderå og Lægan, at vandets pres er den største udfordring. Foto: Claus Thorsted
Over store dele af Tønder Kommune bliver der holdt et vågent øje med sluser, diger og åer. Med lidt held bliver torsdag en lejlighed til at tage presset af vandmasserne inden et nyt blæsevejr ventes til weekenden.

HØJER/TØNDER KOMMUNE: De seneste ugers regn og ikke mindst gentagne, kraftige blæsevejr har efterhånden fyldt å-systemet omkring Tønder godt op, og derfor er det med al mulig god grund, at der bliver fulgt ekstra godt med i vejrudsigterne hos slusemester Steen Skov Christensen på Vidåslusen i disse dage.

Slusen er det sidste stop inden vandet kan sendes ud i Vadehavet, men som det står lige nu, så venter Steen Skov Christensen på et godt lavvande, der kan give ham chancen for virkelig at få fjernet vandet. Han ser ikke de øjeblikkelige tilstande som en hændelse, der helt forekommer hvert år.

- Det sker ikke helt hvert år, men det bliver oftere og oftere, må man nok sige. Natten til torsdag kommer der et større naturligt lavvande i Vadehavet, og det ser vi frem til - det bliver forhåbentlig en god hjælp, forklarer han.

Annonce

Vi er ikke så glade for udsigten til, at der kommer mere regn i weekenden.

Susanne Bekker fra Natur og Vandløb i Tønder Kommune.

Venter på lavvande

Inden da venter der et par mindre lavvande, men torsdagens bliver kraftigere og kan derfor sænke niveauet bag digerne, når de imponerende vandmasser fosser ud. Ved JydskeVestkystens besøg tirsdag eftermiddag var slusen åbnet, og over 130 kubikmeter eller 130.000 liter vand strømmede ud. Hvert sekund.

Til sammenligning, så er den største gennemstrømning en, som Steen Skov Christensen husker. Den var nemlig begunstiget af de helt rette forhold:

- Det vildeste jeg har set her, var at vi engang sendte 216 kubikmeter igennem i sekundet. Det var dog båret frem af både lavvande og østenvind - og jeg tvivler på, at det lige bliver østenvind med det første. Selvom det da kunne være rart at få lidt hjælp af vinden, når det står som nu, siger han med et smil.

Omvendt fremhæver Steen Skov Christensen, at opmærksomheden er god lokalt:

- At være herude er lidt som hvis det er tørt om sommeren - så er folk der med det samme, hvis noget ryger - herude er folk også på plads og giver en melding, hvis vandet løber et sted, det ikke skal. Vi er i almindeligt beredskab for tiden, men vi er parat, hvis det skulle udvikle sig.

Inde i landet

Mens situationen ved Vidåslusen er, at man er i helt normalt beredskab, så ser det en smule anderledes ud længere inde i åsystemet. Så længe sluserne er lukket på grund af pres fra Vadehavet, kan åerne heller ikke komme af med vandet, der hele tiden stiger på grund af regnen.

Ved Sønderå/Møllehus og Lægan er kampen mod vandmasserne mest presserende for tiden, og det er først og fremmest her, man holder et vågent øje med udviklingen, siger Susanne Bekker fra Natur og Vandløb i Tønder Kommune.

- Vi er ikke så glade for udsigten til, at der kommer mere regn i weekenden, men det er svært at sige, om det kan blive en udfordring. Det er først og fremmest en faktor med vinden, men vi har lidt at løbe på endnu, siger hun.

Slusemester Steen Skov Christensen holder øje med prognoserne. Yderligere vind og regn, hvilket der er lovet i weekenden, vil øge presset på hele systemet:- En udfordring for tiden er, at det har regnet så meget i så lang tid. Jorden tager intet vand mere, så vi skal være opmærksomme. Foto: Claus Thorsted
Et større lavvande ventes natten til torsdag, hvilket vil hjælpe på situationen. Da der var åbent for sluserne tirsdag eftermiddag, strømmede over 130.000 liter vand ud af sluseportene hvert sekund. Foto: Claus Thorsted
Computerskærmene i tårnet er vigtige for overblikket. Steen Skov Christensen fortæller, at de aktuelle udfordringer med vandet adskiller sig ved at vare længere. Hvor de store stormfloder giver et stort tryk af vand på én gang, så er situationen kontinuerlig i øjeblikket. Foto: Claus Thorsted
Vandmasserne ved Vidåslusen trækker tilskuere til. Foto: Claus Thorsted
Skulle der komme mere vand, så forklarer Steen Skov Christensen, at området ved Margretekog kan oversvømmes med en del mere vand. Foto: Claus Thorsted
De cirka 130 kubikmeter vand, som hvert sekund røg igennem sluseportene tirsdag eftermiddag er langt fra rekorden. Steen Skov Christensen fortæller, at 216 kubikmeter er den største gennemstrømning, han har oplevet. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce