Annonce
Sønderborg

Se billederne: Stort besøg til et langt vagtskifte på slottet

Dronningen kom ud og vinkede til publikum. (Foto: Frank Cilius/Scanpix 2019)
Efter en times tid var der en del turister, som vendte om. Lokale så gerne Den Kongelige Livgardes musikkorps kom på besøg.

Gråsten: Hele Gråsten by var klar med flagallé, og rigtig mange lokale og sommerferiegæster mødte tidligt ved Gråsten Slot fredag formiddag for at få en god plads ved vagtskiftet i slotsgården.

Mange fulgte Den Kongelige Livgardes Tambourkorps og garderne, da de marcherede fra Det gule Palæ på Ahlefeldtvej gennem Gråsten ad Borggade, Torvet og Slotsgade til slottet. På torvet ved Det Gamle Rådhus var der fuldt af både turister og kræmmere. Her står de hver fredag og er glade for at give 75 kroner per stand. Pengene går nemlig ubeskåret til Kræftens bekæmpelse.

Der er helt bestemte regler, når der er vagtskifte, og det tager lang tid. Så lang tid, at en del af turisterne vender om i slotsgården og ikke når at se, dronningen vinker ud til de mange fremmødte.

- Det tager alt for lang tid med vagtskiftet, inden tambourkorpset og garderne går en runde og forlader slotsgården, siger Tage Jørgensen fra Broager.

Han tilføjer, at et par hundrede opgiver og går undervejs i det lange vagtskifte. Andre synes, at det er ærgerligt med et tambourkorps - marchtrommer og marchfløjter - når der tidligere var flot musik med Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

Annonce
Det tager alt for lang tid med vagtskiftet, inden tambourkorpset og garderne går en runde og forlader slotsgården.

Tage Jørgensen, Broager

Gæs i formation

I slotssøen holder en snes svaner til, og pudsigt var det at se, at netop ved vagtskiftets begyndelse fløj ti gæs i formation over Slotsgården og landede i slotssøen.

En af de særlige og måske uskrevne regler er, at majorerne for den afgående og tilgående vagtstyrke går ind på slottet og får et glas portvin sammen med hofchefen. Det er i øvrigt livgardens egen portvin.

Blandt de mange besøgende var der også fem beboere og to ansatte fra Plejecentret Amaliehaven i Augustenborg. Der er en tradition for, at plejecentret samler beboere til en lille bus.

- Det har været en fin tur og lidt af en oplevelse, sagde beboerne samstemmende. En enkelt beboer havde oplevet vagtparaden tidligere, mens de andre var med for første gang.

Gråsten slot

I 1935 overtog Frederik 9. og dronning Ingrid brugsretten til Gråsten slot.

Slottet har siden fungeret som sommerbolig for den kongelige familie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce