Annonce
Varde

Se billederne: Unge fik en smagsprøve på en militæruddannelse

Tobias Skjøtt Jensen skal se, om han kan klare de fysiske krav. Denne øvelse klarer han uden de store problemer. Foto: Jacob Schultz
Varde Kaserne åbnede for første gang dørene til en inspirationsdag for unge, der overvejer en militær karriere. 24 unge tog imod tilbuddet.
Annonce

Varde: De tre unge mænd hopper ned i hullet og kommer let op igen. De fortsætter videre.

Imens prøver Caroline Innes et par gange at komme op. Det lykkes ikke, og til sidst får hun hjælp af de to andre unge kvinder på holdet.

36 unge var torsdag til inspirationsdag pŒ Varde Kaserne. Her kunne de pr¿ve at slukke en brand, at gennemf¿re en milit¾r ¿velsesbane og smage en feltration. Foto: Jacob Schultz

Sergent Tue Tørsleff samler de seks unge, da de alle er oppe fra hullet på forhindringsbanen. Han bemærker først, at man ikke slipper lettere fra udfordringerne som kvindelig soldat.

- Der er ét køn, og det er soldat, siger han.

Bagefter giver han en mindre røffel til de unge mænd for at fortsætte i stedet for at hjælpe.

Og så er det videre til de næste udfordringer.

Annonce

Den første inspirationsdag

Inspirationsdagene på kasernerne er noget, der foregår over hele landet. Det er et initiativ fra forsvarsminister Trine Bramsen og blev sat i gang så sent som i juni. Derfor er det ikke noget, der er prøvet før.

To F16-fly kommer forbi ved middagstid. Foto: Jacob Schultz

Som så meget andet i den her tid har inspirationsdagen en forbindelse med coronakrisen. På grund af krisen er der flere unge, der springer sabbatåret over, og derfor vil Forsvaret gerne vise deres uddannelsesmuligheder frem.

Uddannelse i Forsvaret

Én måde at komme ind i Forsvaret på er at tage Hærens Basis Uddannelse på fire måneder. Det er den, de værnepligtige også tager. Den skal dog følges op med mere uddannelse, hvis man vil have en militær karriere.

Til inspirationsdagen er der fokus på Hæren, men de unge bliver også præsenteret for muligheder hos blandt andet Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Flyvevåbnet. Sidstnævnte havde bestilt to F16-fly, der fløj hen over kasernen ved middagstid.

På Varde Kaserne har 37 meldt sig til, men kun 24 er mødt op. Der var plads til 50. Presseofficer Martin Hillmanns vurdering er, at inspirationsdagen er en god ide, der bør gentages, men at det nok bør ligge om foråret, når de unge skal vælge uddannelse

Presseofficer Martin Hillmann skal lige se billedet, han har taget af de to F16-fly, mens han selv står ved én, der er udstillet på kasernen. Han har lige været et rigtig legebarn og prøvet at sidde i den. Imens sagde han grinende til en kollega: - Hvem gider skyde med kanoner, når sådan en holder her? Foto: Jacob Schultz

- Jeg tror, det er kommet for at blive, men måske skal tidspunktet justeres, siger han.

Annonce

Ønsker en militær karriere

Tue Tørsleff har vist lidt at hvert på forhindringsbanen og fortalt om de fysisk krav i militæret. Nu vil han gerne høre, om de unge vil ind i Forsvaret.

- Jeg skal helt klart, siger 18-årige Tobias Skjøtt Jensen med stor overbevisning i stemmen.

Han kommer helt fra Viborg og er taget til inspirationsdagen sammen med to kammerater fra efterskolen. De to andre bor i Holstebro, og for dem var Varde tættest, hvis de ville ind på en rigtig kaserne. Alternativet var hos Beredskabsstyrelsen i Herning.

Tobias Skjøtt Jensen skal til session på mandag, og han vil i trøjen. Og ikke bare det: Han ønsker sig en militær karriere.

- Jeg vil gerne lave noget fysisk. Jeg kan ikke lide tanken om at arbejde ved en computer hele dagen, siger han.

Annonce

Flere kvinder

På holdet, JydskeVestkysten følger, er de tre mænd og tre kvinder. Det er meget symptomatisk for udviklingen i Forsvaret. På Varde Kaserne er der nu på de enkelte hold med værnepligtige og dem med værneret mellem en fjerdedel og en tredjedel kvinder. Det er markant flere end for nogle år tilbage, siger Martin Hillmann, der bifalder udviklingen.

Lidt af det isenkram, der blev vist frem til inspirationsdagen. Foto: Jacob Schultz

Det store problem er, at mange af dem kun tager den fire måneder lange basisuddannelse. For få af dem fortsætter ifølge Martin Hillmann.

Caroline Innes er på kasernen, fordi hun på mandag skal begynde at aftjene sin værneret netop på Varde Kaserne. Hun er ikke afklaret på, om det kun skal være de fire måneder, eller om hun vil fortsætte.

Annonce

Får en feltration

- Det her er aftensmad. Det er kartoffelmos med noget oksekød i, siger sergent Malene Sandvang.

Sergent Malene Sandvang viser poserne i feltrationen. Der er også ting som chokolade, proteinbar, tranebær, tyggegummi og energidrik i pakken. Hun svarer også på de unge spørgsmål om at være på en kaserne. Foto: Jacob Schultz

Hun viser posen fra feltrationen frem og forklarer, at der skal hældes varm vand i posen. Hun viser også de andre ting i papkassen og fortæller de små tips. For eksempel kan grovkiks bruges til at udskyde sit toiletbesøg, og morgenmaden bliver mere lækker sammen med chokoladen.

Kort efter er der frokostpause, og de unge smager på maden, som ifølge dem er meget lækker. Samtidig starter spørgelysten. Hvornår må man forlade kasernen? Hvad laver man i fritiden? Må man drikke på kasernen? Og er der ikke noget med, at mange går i byen sammen om torsdagen?

Først skal de unge se forhindringsbanens udfordringer, før de selv prøver nogle af dem. Foto: Jacob Schultz

Malene Sandvang svarer beredvilligt på spørgsmålene. Når man har fri, må man gøre, hvad man vil, mange tager over på soldaterhjemmet i fritiden, der er øl i messen, og jo: Der er som regel mulighed for at tage i byen om torsdagen.

På mandag skal Tobias Skjøtt Jensen til session, og Caroline Innes skal i trøjen. Nu ved de lidt om, hvad der sker bag Varde Kasernes hegn.


Jeg vil gerne lave noget fysisk. Jeg kan ikke lide tanken om at arbejde ved en computer hele dagen.

Tobias Skjøtt Jensen, Viborg


Caroline Innes, med lyst hår, kan ikke lokkes ind til Forsvaret - hun har allerede meldt sig til Hærens Basis Uddannelse og starter på mandag på Varde Kaserne. Foto: Jacob Schultz
Vi er et stykke fra vandet, men de maritime grene var alligevel repræsenteret til inspirationsdagen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Trekantområdet

Kommunen strammer corona-skruen: Krav om mundbind eller visir på plejehjem og bosteder

Annonce