Annonce
Danmark

Se Danmark: Fortiden kigger frem

Kolding: Udgravningen ved Klostergården. Foto: Søren Gylling
Hver dag kan læserne gennem dette daglige billedgalleri tage på tur med avisens fotografer på arbejde rundt i Danmark vest for Storebælt.

Kolding: Middelalderhistorien titter for tiden frem fra mulden i Kolding, hvor Museum Sønderjylland er i gang med en stor udgravning i det gamle klosterområde. Fotojournalist Søren Gylling kiggere på læsernes vegne ind i det store telt, som skærmer udgravningen, og kom hjem med en fotoserie fra arbejdet ved Klostergården.

Annonce
Middelfart: Det grantræ, som er blevet rejst på Torvet i år, har en lidt særlig historie. I 1977 fik Margit Thede Jørgensen træet foræret af en overlæge på sygehuset, hvor hun arbejdede. Det har siden groet sig otte meter højt i hendes forhave i Strib. Nu er træet fældet for at leve en kort tilværelse som kæmpejuletræ. Foto: Peter Leth-Larsen
Tønder: Gymnasiet sætter bæredygtighed på dagsordenen - torsdag var der fokus på mad og eleverne spiser orme. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Aarhus: Betjente på patrulje i nattelivet. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Kolding

Lysfestivalens nye, store satsning er blevet ødelagt af nattens stormvejr: - Det er ærgerligt for at sige det pænt

Annonce