Annonce
Danmark

Se Danmark: I børnehøjde

På et nedlagt landbrud ved Bottrup er 50-årige Lajla Andersen netop blevet godkendt af kommunen som privat børnepasser. Hun er - med hjælp fra sin familie - klar til at tage imod 10 nye børn. Foto: Søren E. Alwan
Avisens fotografer kommer vidt omkring i Jylland og på Fyn, når historierne om mennesker og begivenheder skal formidles til læserne. Se de bedste billeder hver eneste dagunder overskriften Se Danmark.

Bottrup: I en tidligere ladebygning med naturen i baghaven er 50-årige Lajla Andersen klar til at åbne privat børnepasning for op til 10 børn i alderen nul til fem. Avisens fotograf, Søren Alwan, var med, da pasningsordningen Ønskeøen gjorde klar til åbning.

Annonce
Vorbasse: Nogle timer inden den officielle åbning af Vorbasse Marked var de første handler allerede i gang på hestepladsen, hvor der blev købt og solgt af de medbragte heste.. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Stævne kvalt i sin egen succes

Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce