Annonce
Sønderborg

Se de hyggelige billeder: Brian har 9000 julelys i haven

Brian Asmussen har cirka 9000 julelys i sin have. Han har på et tidspunkt været oppe og runde de 10.000, men et par af kæderne gik desværre i stykker. Han har dog et klart mål om igen, at han igen skal have et femcifret antal lys. Foto: Claus Thorsted
32-årige Brian Asmussen har de seneste mange år pyntet sin have med et væld af julelys i alle regnbuens farver. Han går ofte på tilbudsjagt efter nye lyskæder og figurer, der kan være med til at sprede god stemning hos særligt de mange børn på vejen.
Annonce

Sønderborg: Når man drejer ind i villakvarteret på Vesterkobbel i Sønderborg, er der særligt et hjem, der skiller sig ud fra mængden.

Blinkende lamper i lilla, rød og gul, lysende grønne juletræer og små julemænd og snemænd lyser op i haven på hjørnet af vejen, hvor 32-årige Brian Asmussen bor. Han har de seneste fire år dekoreret sin have med et hav af julelys, mere præcist 9218 af slagsen.

- Jeg synes, det er enormt hyggeligt med belysningen, og det kan jeg mærke, at mange af mine naboer også synes. Det spreder lidt god stemning på vejen i julemåneden, siger Brian Asmussen og forklarer, at han oftest sætter lysene op en måned før juleaften og har det timet til at tænde fra klokken 5 til 7.30 og igen fra klokken 16 til midnat:

- Det var egentlig ikke meningen, at jeg ville have det tændt om morgenen, men der er en masse af børnene på vejen, og de synes, det er hyggeligt, at det lyser, når de cykler af sted mod skole, og det kunne jeg ikke sige nej til, siger Brian Asmussen.

Jeg går meget op i, at lysene skal have forskellige farver, og at det ikke bare er de traditionelle lidt gullige lys, som mange andre har i haven. Jeg forsøger også altid at få et par af de farvede kæder til at blinke i takt, men det kan være svært at få det til at lykkes. Jeg tror, der er en lille smule forsinkelse på, når strømmen bliver fordelt fra de forskellige bokse, jeg bruger.

Brian Asmussen

Annonce

Inspiration fra USA

For Brian Asmussen startede fascinationen af de mange julelys og særligt lys i forskellige nuancer med en tur til New York City sammen med familien.

- Når man står midt i New York, er det helt overvældende, hvad der er af belysning. Derovre er der i langt højere grad tradition for, at man virkelig pynter sit hjem med julelys, men jeg synes nu også, at der er en del, der er begyndt at gå op i det herhjemme, siger Brian Asmussen og peger lidt ned ad vejen, hvor en af hans genboer også har sat en masse lyskæder op:

- Jeg går meget op i, at lysene skal have forskellige farver, og at det ikke bare er de traditionelle lidt gullige lys, som mange andre har i haven. Jeg forsøger også altid at få et par af de farvede kæder til at blinke i takt, men det kan være svært at få det til at lykkes. Jeg tror, der er en lille smule forsinkelse på, når strømmen bliver fordelt fra de forskellige bokse, jeg bruger, forklarer Brian Asmussen.

Annonce

Julelys i blæst og på tilbud

Det er ikke uden sine udfordringer at have de mange lyskæder og figurer stående udendørs, hvor særligt den kraftige blæst har skabt problemer for Brian Asmussen.

- Kæderne går i stykker fra tid til anden. Det stormede rigtig meget for nogle dage siden, og det gik lidt hårdt ud over nogle af dem. Jeg plejer også at have en 2,5 meter høj oppustelig julemand stående i midten af haven, men lynlåsen er gået i stykker, så jeg skal have fat i en ny, siger Brian Asmussen.

Han forklarer samtidig, at han af samme grunde ofte køber julebelysning på tilbud er i Tyskland, hvor han ved, at han kan få tingene væsentlig billigere.

- De har rigtig meget forskelligt julelys i Tyskland, og så holder jeg generelt øje med tilbud i løbet af året. Det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis man skal købe alt til nypris, og det så kun holder 2-3 år, siger Brian Asmussen, der dog ikke, som mange ellers tror, har en overordentlig dyr elregning for december:

- Det koster cirka 80 kroner i strøm at have det hele kørende i december. Det er faktisk dyrere for mig at købe batterier, som nogle af kæderne stadigvæk kører på. Jeg køber nok 100 batterier til hele måneden, men jeg håber at kunne skifte alt til el på et tidspunkt, siger Brian Asmussen.

Om Brian Asmussen

Brian Asmussen er 32 år og er uddannet slagter. Til daglig arbejder han som egenkontrolmedarbejder.

De seneste fire år har han pyntet sin have med diverse julelys og figurer.

Som udgangspunkt er lysene tændt fra 5 til 7.30 og fra 16.00 til midnat i cirka en måned frem til jul. Han slukker altid for lyset nytårsaften, så det er muligt at få det bedste udsyn til de mange raketter.

Man er altid velkommen til at kigge forbi og se nærmere på de mange julelys på Vesterkobbel i Sønderborg.

Annonce

Planer for næste år

Selvom julemåneden langt fra er ovre for i år, har Brian Asmussen allerede store planer for, hvordan han godt kunne tænke sig, at belysningen tager sig ud i 2020.

- Jeg pønser lidt på at udbygge min terrasse med lidt flere fliser, så jeg kan have et helt lysende nisselandskab stående, og så har jeg egentlig i lang tid godt kunne tænke mig noget mere lys oppe på taget. Det skal være sådan nogle lys, hvor det ligner, at det er sne, der vælter lidt ned over taget, men jeg har ikke lige kunnet finde de helt rette kæder endnu, siger Brian Asmussen.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er grænser for, hvor mange julelys han vil fylde ind i haven, er svaret fra Brian Asmussen ganske klart.

- Jeg synes aldrig, at det kan blive for meget. Der er altid plads til lidt flere lys, siger han grinende.

Brian Asmussen inviterer altid naboer og venner til at overvære, når alt julelyset i slutningen af november måned bliver tændt for første gang. Foto: Claus Thorsted
Når Brian Asmussen hvert år pakker julelysene væk, har han de mange kædero og figurer liggende til tørre inden for på gulvet i huset. Hvis de indeholder fugt, når de bliver pakket ned, kan det nemlig ødelægge lysene. Foto: Claus Thorsted
Brian Asmussen bruger en hel del timer på at sætte alle lysene op og på at sørge for, at de også alle kan lyse hele tiden. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce