Annonce
Tønder

Se de vilde billeder: Børnehavebørn parterede fasaner og fik blod på hænderne fra morgenstunden

Der blev hugget hoveder af og flået hjerter ud, da Møgeltønder Børnehus parterede fire fasaner. Foto: Mathies Dalsgaard
Det er vigtigt at lære om naturen, mener Møgeltønder Børnehus. Derfor flåede og parterede børnehaven torsdag formiddag fire fassaner, som skal bruges til at lave mad med fredag.

Møgeltønder: Der var afhuggede hoveder og fødder, da børnehaven fra Møgeltønder Børnehus klargjorde fasaner torsdag formiddag. Først blev de i alt fire afdøde fasaner plukket, hvorefter børnene fik lov at flå indmaden som hjertet, kråsen og indvoldene ud af dem.

Til sidst blev de parteret. Klargøringen af fasanerne var kulminationen på et længere forløb, hvor børnehavebørnene har haft om fasaner. Fredag skal der laves mad af fasanen. På menuen er der blandt andet fasanhjerte og fasanragout, hvor børnehaven skal ud og plukke urter på det store areal, som hører til stedet.

Først skulle fasanerne plukkes for fejr, efterfølgende blev indmaden tager ud. Her ses et afhugget hoved. Foto: Mathies Dalsgaard


- Det er vigtigt for børnene at vide, hvor tingene kommer fra. Børnene er med til at tilberede maden i morgen (fredag red.), og der kommer de til at have en grundlæggende viden om, hvor tingene kommer fra, siger Irene Warncke, der er pædagog i børnehaven.

Annonce

Vigtig viden om naturen

Hun mener, at der er en stor læring for børnene i, hvordan man bruger naturen med omtanke.

- Når børnene er så meget udenfor i naturen, som det er tilfældet her i børnehaven, lærer de at respektere den og behandle den med omtanke. Man har lov til at bruge en fasan, så længe man ikke kører rovdrift på dem. Det er vigtigt at se, hvad man kan bruge en fasan til. På legepladsen her i børnehaven er der også fasaner, der går rundt på græsset. Børnene har set videoer og tegnet fasaner, så er det nærliggende at finde ud af, hvordan den ser ud, og hvad det smager af, siger hun.

Nak og æd i Møgeltønder. Her er kråsen blevet pillet ud af fasanen. Foto: Mathies Dalsgaard

Under klargøringen af fasanerne kunne man se, hvad de har fået at spise. Der var blandt andet spor af majs. Ligesom der også var hagl, fra da de blev skudt.

Annonce

Ikke som blodige computerspil

I Danmark er det forbudt at købe blodige computerspil, hvis man ikke er gammel nok. Nogle spil skal man være over 15 eller 18 år for at må spille. I børnehaven mener man dog, at der er stor forskel på at klargøre en fasan og spille et blodigt computerspil.

- Det her handler om liv og død, og at der er en mening med det. Fasanerne bliver ikke bare skudt for sjov, men fordi de skal spises, ligesom vi spiser andet kød. Det er basalt at jage, og børnene er fascineret af, hvordan den ser ud. De har også prøvet det før med hanekyllinger. Vi er måske heller ikke så forskrækkede som i de større byer med det her, siger Irene Warncke.


De har også prøvet det før med hanekyllinger. Vi er måske heller ikke så forskrækkede som i de større byer med det her

Irene Warncke, pædagog


Fredag skal børnehavebørnene blandt andet smage på hjerter. Torsdag blev herterne pillet ud af fasanerne. Foto: Mathies Dalsgaard. 

Det er forældrene i børnehaven, der har skaffet de fire fasaner.

- I løbet af ugen har forældrene glædet sig til at høre om, hvad deres børn har lavet med fasanerne, siger Henrik Nielsen, der er daglig pædagogisk leder.

Annonce

Pigerne gik forrest

Det var især blandt pigerne, at der var begejstring for at pille indmaden ud af fasanerne.

- Det sjoveste har været at hive hjertet ud, siger Linette, der til daglig går i børnehaven.

Hun nød også, at fasanen var kold. Inden den blev flået og parteret havde de været på køl.

Hjertet var det sjoveste at pille ud, ifølge pigerne. Foto: Mathies Dalsgaard
Der kom blod på hænderne torsdag morgen. Foto: Mathies Dalsgaard. 
Børnene pillede fjerene af fasanerne. Foto: Mathies Dalsgaard
Fredag står menuen i børnehaven blandt andet på hjerter og fasanragout. Foto: Mathies Dalsgaard.
Der var også mulighed for at inspicere dyret under plukningen. Blandt andet åbnede børnene munden på fasanen og kiggede ind. Foto: Mathies Dalsgaard
Der blev hugget hoveder af og flået hjerter ud, da Møgeltønder Børnehus parterede fire fasaner. Foto: Mathies Dalsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Forældre holder børn hjemme fra skolen: Vores børn skal ikke udsættes for asbeststøv

Annonce