Annonce
Haderslev

Se den flyvende dør over Slivsøen

Havørnen trives og er i fremgang. Søndag den 23. februar bliver der sat fokus på Nordeuropas største fugl ved Ørnens Dag ved Slivsøen. Foto: Margit Dalberg Johannesen.
Dansk Ornitologisk Forening inviterer igen til Ørnens Dag. Søndag den 23. februar kan man høre mere om havørne og deres levevis ved et arrangement ved Slivsøen.

Slivsø: Det er ikke længere usædvanligt at se en ørn på vingerne over Slivsø. Antallet af rastende ørne omkring Haderslev stiger nemlig år for år.

På Ørnens Dag søndag den 23. februar har man nu gode muligheder for både at se og høre mere om Nordeuropas største rovfugl, havørnen, også kaldet den flyvende dør.

Kyndige fuglefolk fra Dansk Ornitologisk Forening står den dag nemlig klar til at fortælle succeshistorien om havørnen og vise den frem i teleskoper og kikkerter ved Slivsøen.

De prægtige ørne trives i det danske vinterlandskab. DOF’s frivillige ørne-entusiaster talte i januar 2019 303 havørne og syv kongeørne i det danske landskab. Andre år har resultatet lydt på op mod 400 overvintrende ørne. Der er ingen tvivl om, at især havørnen trives med landets lange kystlinjer og mange store søer, hvor der er rige muligheder for at søge føde.

Annonce

Bestanden trives

Havørnene kan opleves over det meste af landet, mens kongeørnen fortsat har en yderst begrænset geografisk udbredelse i Danmark. Man må i reglen til Østhimmerland, hvis man vil se en dansk kongeørn.

I 100 år var havørnen udryddet som ynglefugl i Danmark, men i 1996 genindvandrede den - blandt andet til Haderslev-området, og nu trives bestanden.

I 2017 faldt bestanden til 74 par fra 83 par i 2016. Denne tilbagegang skyldtes et udbrud af fugleinfluenza, som smittede havørnene gennem deres føde, der blandt andet består af ådsler samt svækkede og syge vandfugle. I 2018 oplevede bestanden dog igen fremgang, da der blev registreret 81 ynglepar, som tilsammen fik 122 unger på vingerne. 2019 blev et rekordår for de danske havørne, idet i alt 130 danske havørneunger kom på vingerne.

Arrangementet foregår fra kl. 10-14 ved p-pladsen på Bræråvej. Der er ingen tilmelding og alle interesserede er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce