Annonce
Sønderborg

Se Dybbøl Mølles nye vinger: Møllebygger åbner sit værksted

I juli mistede Dybbøl Mølle vingerne. Inden april kommer de nye vinger på. Arkivfoto: Timo Battefeld
Siden juli har Dybbøl Mølle stået uden vinger på Dybbøl Banke. Møllebygger Petersen fra Avnbøl bygger de nye vinger, som han har oplevet stor interesse for.

Dybbøl: I juli blev Dybbøl Mølles vinger skåret af møllen. Vingerne fra 19070'erne skulle erstattes med nye i forbindelse med en stor renovering af møllen. Det er Møllebygger Petersen fra Avnbøl, som bygger de nye vinger. Og der er stor interesse for de nye vinger. Han har næsten dagligt fået henvendelser fra enkeltpersoner, mølleentusiaster og institutioner, der alle vil tættere på og nærstudere arbejdet.

Derfor åbner han nu dørene til sit værksted for offentligheden.

- Først nu er vi så langt i forløbet, at vi kan tillade os at åbne porten til værkstedet og lade alle interesserede komme ind og se, hvor langt vi er med de to 22 meter lange møllevinger. Her er det muligt at få en snak med vores medarbejdere og på tætteste hold studere de forskellige håndværksmæssige detaljer. Man kan få at vide, hvordan man kontrollerer vingernes hastighed, og sørger for, at de står i den rette position for at udnytte vinden optimalt, siger møllekoordinator Morten Anker Petersen.

Annonce

Besøg møllebyggeren

Møllebygger Petersen har åbent hus på Løntoft 9 i Ragebøl fredag den 31. januar kl. 12-14. Publikum får blandt andet mulighed for at tale med møllebyggerne.

Der kræves ikke forhåndstilmelding til åbent-hus arrangementet.

Renoveringsprojektet for hele møllen koster 3,5 millioner kroner. Møllen skal have skiftet vingerne fra 1978 ud, og der er lavet en ny tandkrans, og desuden er en del af den øverste mur blevet fjernet og genskabt. Møllehatten har blandt andet fået lavet noget tagarbejde og rustarbejde.

Unik oplevelse

Ifølge møllebyggeren monteres vingerne inden april.

- Jeg vil gerne give publikum en unik oplevelse, for det, de ser på værkstedet, kan de ikke se andre steder. For os handler det om at sikre en kulturarv. Og vi er stolte af vores arbejde, siger Morten Anker Petersen.

Sammen med søsterselskabet Karl D. Petersen har Møllebygger Petersen ApS et stort kendskab til restaurering af bevaringsværdige ejendomme. Blandt de nyere projekter er bindingsværksbygningen Holstenerladen ved Lysabild Præstegård og restaureringen af samtlige døre og vinduer på Augustenborg Slot. Firmaet har netop afleveret Bygholm Mølle ved Thy efter en gennemgribende restaurering.

- Vi har ingen møllebyggeruddannelse i Danmark, så vi er nødt til selv at uddanne dem, hvis ikke håndværket skal uddø. Det tager tid, men heldigvis er opgaver ikke en mangelvare. Vi har to-tre nye mølleprojekter og opgaver med at genskabe skovlhjul til vandmøller. Det vil primært ske i de lejede lokaler i Ragebøl, siger Morten Anker Petersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce