Annonce
Sydjylland

SE-formand lover at bevare den lokale kontakt

Repræsentantskabet i SE, som på billedet er samlet ved det årlige møde i Vojens Hallerne, skal også under den nye koncern, Norlys, være med til at bevare det lokale islæt, mener bestyrelsesformand Jens Erik Platz. Arkivfoto: Lasse Hyldager

SE's formand er med på, at selskabet med en ny fusion vil møde kritik for at have vokset sig for store og for langt væk fra landsdelen. Han understreger, at man vil bevare kontakten med de lokalt valgte repræsentanter.

Finans: Med fusionen mellem SE og Eniig rykker det nye selskab ved navn Norlys op i en endnu højere vægtklasse. SE med hovedsæde i Esbjerg bliver en del af en koncern, der dækker hele Jylland med nyt hovedsæde i Silkeborg.

Kritikere har gennem årene påpeget, at SE har bredt sig for meget og er blevet for store.

SE's bestyrelsesformand, Jens Erik Platz, anerkender, at kritikerne nu kan føle, at selskabet kommer endnu længere væk fra det oprindelige udgangspunkt i Syd- og Sønderjylland.

- Der er også nogle, som synes, at kommunerne er blevet for store, og at Arla er for store, og som vil tilbage til dengang, vi var små. Dem vil vi meget gerne tage debatten med, siger Jens Erik Platz, der stiller op til den formandspost i Norlys, som SE har i selskabets første fire år.

Han understreger, at Norlys vil forsøge at bevare den lokale kontakt. Blandt andet via de cirka 700 repræsentantskabsmedlemmer.

Annonce

Kører gerne til Vrå og Padborg

Både SE og Eniig er andelsselskaber og deler derfor ifølge de to selskabers ledelse samme værdisæt.

De vil derfor fortsætte de dialogmøder i løbet af året, som SE har kørt i mange år med medlemmerne i hver kreds i repræsentantskabet, forklarer Jens Erik Platz.

- Vi kører gerne fra Vrå i nord til Padborg i Syd, så alle oprigtigt føler, at de er en del af noget nært og lokalt.

Niels Duedahl, mangeårig topchef i SE, bliver administrerende direktør i Norlys. Han påpeger, at den investeringskraft, som selskabet får med en egenkapital på 18 milliarder kroner, er afgørende for at klare sig på markedet.

- Nu er den samlede kage større, og det vil give flere synergier. De sydjyske ejere skal føle, at de er en del af noget større, og at vi nu kan langt mere, end vi selv ville kunne, siger Niels Duedahl.

Han henviser blandt andet til muligheden for at sikre lavere enhedsomkostninger, nu hvor kundemassen er langt større.

Direktøren mener, at Silkeborg som nyt hovedsæde giver god mening, da det ligger midt i Jylland. Esbjerg bliver i stedet hjemsted for Norlys' elforsyning, og direktøren mener ikke, at Esbjerg taber noget ved fusionen.

- Vores rod i det sydjyske betyder meget for os. Hele elnetdivisionen får hjemsted i Esbjerg. Det er den ældste forretning, som vi har, og det er kernen i vores virksomhed. Danmarks største elnet-selskab får adresse i Esbjerg, og det er her, vi skal sikre den grønne omstilling. Så jeg synes ikke, at man kan sige, at der er noget tab, fordi vi tilfører rigtig meget nyt og spændende til Esbjerg, siger Niels Duedahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce