Annonce
Tønder

Se hvordan de massive tilgroninger har spoleret udsigten: Nu bliver vegetationen slået ned

Tønder Kommune kommer også til at fjerne så meget af græsset foran bænkene langs Kongevej, så man derfra kan se ud over Vidåen igen. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Efter debat om vegetationen, der er tydelig at se i Vidåen, går kommunen nu i krig med opvæksten. Bevæbnet med buskryddere laver man nu flere kiler, så udsigten ud over Vidåen bliver bedre. Dog har afvandingen aldrig været i fare.

Tønder: To mænd med buskryddere arbejdede sig onsdag formiddag gennem de massive tilgroninger i Vidåen foran Hostrups Hotel. I sidste uge havde borger Søren Malchow fra Rørkær skabt meget debat, da han på Facebook skrev, at Tønder ser "ludfattig" ud, når vegetationen i åen havde fået lov til at sprede sig så meget, som det har. Men nu har Tønder Kommune besluttet at gøre noget ved det. Derfor går man nu i gang med grødeskæringen.

- Vi kiggede på det, inden min afdeling tog på sommerferie, og der var der ikke meget vegetation. Men da vi kom tilbage, var der meget opvækst. Så der har ikke været grundlag for at gå i gang tidligere. Det er derfor, at vi står i den nuværende situation, og det er derfor, at nogle folk synes, at der er lidt meget opvækst i øjeblikket, siger Jan Daniel Fandrey, der er afdelingsleder i Natur og Vandløb i Tønder Kommune.

Tønder Kommune har hyret entreprenørkoncernen Arkil til at tage sig af grødeskæringen. Med buskryddere laver man nu flere udsigtskiler, men man beholder stadig store dele af tilgroningerne på grund af biodiversitet. Foto: Mikkel Hausted Hansen

Det er entreprenørkoncernen Arkil, der kommer til at udføre arbejdet. Tre til fem steder bliver der skabt såkaldte indblikskiler fra Kongevej til Mølledammen. I disse kiler bliver vegetationen fjernet syd for Vidåen. Dog kommer man ikke til at tage alt.

Annonce

- Der er et rigt dyreliv, og det vil vi ikke ødelægge. Der er for eksempel mange insekter lige nu, og derfor ville det være uhensigtsmæssigt at gå ind og fjerne al opvæksten, siger Jan Daniel Fandrey.

For udsynets skyld

I afdelingen Natur og Vandløb skal Jan Daniel Fandrey hovedsageligt sikre, at afvandingen i Vidåen løber som den skal, så der ikke kommer højvande eller oversvømmelser ved regn.

- Vi skal sikre, at afvandingen kan ske på fornuftig vis, så vandet kan løbe gennem Tønder by på forsvarlig vis, så der ikke er nogle steder, hvor vandet kan hobe sig op på grund af vegetationen. Derfor skal spunsvæggen også være fri, da den skal fungere ved høje vandstande, siger han.

Arbejdet ved Vidåen

Vedligeholdelsen af Mølledammen og snæbelstryget koster kommunen mellem 40.000 og 50.000 kroner om året. Arbejdet udføres af Arkil, der blandt andet benytter buskryddere.

I øjeblikket fjerner man kun:

  • Pil, rødel og al anden træopvækst.
  • Brombær.
  • Brændenælder.

  • Natskygge

  • Gedehams

  • Dunhammer

  • Sivgræs/tagrør

Op til fire gange om året, slår de tilgroningerne i Vidåen ned. Men selvom de nuværende tilgroninger ser ekstremme ud, er det faktisk ikke nødvendigt at fjerne dem i øjeblikket. Dog er Jan Daniel Fandrey opmærksom på debatten om åens udseende.

- Vi går lidt længere nu, og sikrer de visuelle hensyn. Det er det visuelle, som spiller en stor rolle for befolkningen, og det har vi også respekt for. Men kigger man udelukkende på afvandingen, så er det her ikke nødvendigt.


Vi går lidt længere nu, og sikrer de visuelle hensyn. Det er det visuelle, som spiller en stor rolle for befolkningen, og det har vi også respekt for.

jan Daniel Fandrey


Annonce

Sent på den

Afdelingen har konstateret, at der er meget vækst set i relation til forrige år. Det er en kombination af, at vi har haft en meget våd maj, men nu er der kommet meget sol. Det har bevirket, at planterne kommer nu.

- Det er sådan noget, der har bevirket, at der er mere vækst nu. Brudelys plejer for eksempel at blomstre allerede i starten af juli i snæbelstryget. Men det er den først i gang med nu. Så den er lige en måned forsinket, siger Jan Daniel Fandrey.

At vegetationen stadig blomstrer i Vidåen gør også, at tidspunktet for nedslåningen ikke er perfekt, da tilgroningerne sandsynligvis kommer hurtigt igen.

- Så vi er lidt sent på den i år. Fremover vil vi holde endnu mere øje med, om der er noget, vi skal fjerne tidligere. Enten skal vi gøre det tidligere, eller også må man acceptere, at der er noget, der blomstrer - men så langt er vi ikke kommet i Tønder endnu, siger Jan Daniel Fandrey.

Arbejdet med at fjerne en del af vegetationen forventes af være afsluttet i løbet af torsdag.

Langs spunsvæggens sydlige kant vil vegetation blive fjernet i en bredde af ca. 0.5-1 meter. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Annonce
Tønder For abonnenter

Voldsomme anklager: Kvinde holdt i fangeskab og voldtaget

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Tønder

Motorcyklist med narko - men uden kørekort

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce