Annonce
Tønder

Se hvordan de massive tilgroninger har spoleret udsigten: Nu bliver vegetationen slået ned

Tønder Kommune kommer også til at fjerne så meget af græsset foran bænkene langs Kongevej, så man derfra kan se ud over Vidåen igen. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Efter debat om vegetationen, der er tydelig at se i Vidåen, går kommunen nu i krig med opvæksten. Bevæbnet med buskryddere laver man nu flere kiler, så udsigten ud over Vidåen bliver bedre. Dog har afvandingen aldrig været i fare.

Tønder: To mænd med buskryddere arbejdede sig onsdag formiddag gennem de massive tilgroninger i Vidåen foran Hostrups Hotel. I sidste uge havde borger Søren Malchow fra Rørkær skabt meget debat, da han på Facebook skrev, at Tønder ser "ludfattig" ud, når vegetationen i åen havde fået lov til at sprede sig så meget, som det har. Men nu har Tønder Kommune besluttet at gøre noget ved det. Derfor går man nu i gang med grødeskæringen.

- Vi kiggede på det, inden min afdeling tog på sommerferie, og der var der ikke meget vegetation. Men da vi kom tilbage, var der meget opvækst. Så der har ikke været grundlag for at gå i gang tidligere. Det er derfor, at vi står i den nuværende situation, og det er derfor, at nogle folk synes, at der er lidt meget opvækst i øjeblikket, siger Jan Daniel Fandrey, der er afdelingsleder i Natur og Vandløb i Tønder Kommune.

Tønder Kommune har hyret entreprenørkoncernen Arkil til at tage sig af grødeskæringen. Med buskryddere laver man nu flere udsigtskiler, men man beholder stadig store dele af tilgroningerne på grund af biodiversitet. Foto: Mikkel Hausted Hansen

Det er entreprenørkoncernen Arkil, der kommer til at udføre arbejdet. Tre til fem steder bliver der skabt såkaldte indblikskiler fra Kongevej til Mølledammen. I disse kiler bliver vegetationen fjernet syd for Vidåen. Dog kommer man ikke til at tage alt.

Annonce

- Der er et rigt dyreliv, og det vil vi ikke ødelægge. Der er for eksempel mange insekter lige nu, og derfor ville det være uhensigtsmæssigt at gå ind og fjerne al opvæksten, siger Jan Daniel Fandrey.

For udsynets skyld

I afdelingen Natur og Vandløb skal Jan Daniel Fandrey hovedsageligt sikre, at afvandingen i Vidåen løber som den skal, så der ikke kommer højvande eller oversvømmelser ved regn.

- Vi skal sikre, at afvandingen kan ske på fornuftig vis, så vandet kan løbe gennem Tønder by på forsvarlig vis, så der ikke er nogle steder, hvor vandet kan hobe sig op på grund af vegetationen. Derfor skal spunsvæggen også være fri, da den skal fungere ved høje vandstande, siger han.

Arbejdet ved Vidåen

Vedligeholdelsen af Mølledammen og snæbelstryget koster kommunen mellem 40.000 og 50.000 kroner om året. Arbejdet udføres af Arkil, der blandt andet benytter buskryddere.

I øjeblikket fjerner man kun:

  • Pil, rødel og al anden træopvækst.
  • Brombær.
  • Brændenælder.

  • Natskygge

  • Gedehams

  • Dunhammer

  • Sivgræs/tagrør

Op til fire gange om året, slår de tilgroningerne i Vidåen ned. Men selvom de nuværende tilgroninger ser ekstremme ud, er det faktisk ikke nødvendigt at fjerne dem i øjeblikket. Dog er Jan Daniel Fandrey opmærksom på debatten om åens udseende.

- Vi går lidt længere nu, og sikrer de visuelle hensyn. Det er det visuelle, som spiller en stor rolle for befolkningen, og det har vi også respekt for. Men kigger man udelukkende på afvandingen, så er det her ikke nødvendigt.


Vi går lidt længere nu, og sikrer de visuelle hensyn. Det er det visuelle, som spiller en stor rolle for befolkningen, og det har vi også respekt for.

jan Daniel Fandrey


Annonce

Sent på den

Afdelingen har konstateret, at der er meget vækst set i relation til forrige år. Det er en kombination af, at vi har haft en meget våd maj, men nu er der kommet meget sol. Det har bevirket, at planterne kommer nu.

- Det er sådan noget, der har bevirket, at der er mere vækst nu. Brudelys plejer for eksempel at blomstre allerede i starten af juli i snæbelstryget. Men det er den først i gang med nu. Så den er lige en måned forsinket, siger Jan Daniel Fandrey.

At vegetationen stadig blomstrer i Vidåen gør også, at tidspunktet for nedslåningen ikke er perfekt, da tilgroningerne sandsynligvis kommer hurtigt igen.

- Så vi er lidt sent på den i år. Fremover vil vi holde endnu mere øje med, om der er noget, vi skal fjerne tidligere. Enten skal vi gøre det tidligere, eller også må man acceptere, at der er noget, der blomstrer - men så langt er vi ikke kommet i Tønder endnu, siger Jan Daniel Fandrey.

Arbejdet med at fjerne en del af vegetationen forventes af være afsluttet i løbet af torsdag.

Langs spunsvæggens sydlige kant vil vegetation blive fjernet i en bredde af ca. 0.5-1 meter. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Annonce
Tønder For abonnenter

Friske regnskabstal: Her er ugens regnskaber fra Tønders virksomheder

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce