Annonce
Esbjerg

Se kortet: Her rammer Energinets nye linjeføring mellem Endrup og grænsen

Onsdag morgen har Energinet offentliggjort det nye forslag til linjeføring mellem Endrup og Grænsen. Arkivfoto: Timo Battefeld
Onsdag morgen har Energinet offentliggjort et nyt forslag til linjeføring af den kommende 400 kV-forbindelse mellem Endrup og grænsen. I forslaget har Energinet imødekommet mange af de ønsker, de direkte berørte borgere kom med i efteråret, og samlet set vil der være 20 færre boliger indenfor 280 meter fra ledningen.

Esbjerg Kommune: 285 husstande har modtaget et brev fra Energinet om, at et nyt forslag til linjeføring af 400 kilovolt forbindelsen mellem Endrup og grænsen bliver offentliggjort onsdag klokken 09.00.

På den nordlige strækning af den nye højspændingsforbindelse i Vestjylland blev det nye forslag offentliggjort i slut-ningen af november sidste år, og i september skrev Energinet til alle borgere i det projektområde, som den nye elforbindelse mellem Endrup og grænsen skal placeres indenfor, og opfordrede dem til at sende bemærkninger til forslaget til linjeføring. Samtidig inviterede Energinet de borgere, der kunne blive særligt påvirket af linjeføringen til dialogmøder.

- Vi har haft en god dialog med de borgere, som har deltaget på vores dialogmøder, eller som har ringet og skrevet til os. Borgernes forslag har givet os indblik i, hvad der betyder noget for et lokalområde og for den enkelte, siger projektleder Christian Jensen i en pressemeddelelse fra Energinet.

Se Energinets forslag til linjeføring her.

Annonce

Offentlig høring

Når fristen for bemærkninger til det nye forslag er udløbet den 12. februar, fastlægger Energinet et endeligt forslag til linjeføring, som forventes offentliggjort i slutningen af februar.

Forslaget sendes til Miljøstyrelsen, som har ansvar for at myndighedsbehandle projektet.

Myndighedsbehandlingen indebærer, at der kan komme ændringer i linjeføringen.

I løbet af sensommeren 2020 sender Miljøstyrelsen Miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring. Her har borgerne igen mulighed for at kommentere linjeføringen.

Tilkendegivelser

125 borgere indsendte ønsker til justeringer af det første forslag til linjeføring mellem Endrup og grænsen.

- I vores arbejde med at justere linjeføringen har vi lagt vægt på, at det nye forslag samlet set skulle give færre ulemper for borgerne og tage flere individuelle hensyn end det oprindelige forslag. Det er lykkedes mange steder, men vi har desværre ikke kunnet undgå, at det nye forslag giver større ulemper for enkelte borgere. Derfor opfordrer vi igen de berørte borgere til at indsende deres kommentarer, inden vi lægger sidste hånd på forslaget til linjeføring. Og vi vil rigtig gerne have tilkendegivelser af, hvilket af de fremlagte forslag man bedst kan leve med, siger Christian Jensen.

Markante ændringer

På cirka halvdelen af den 75 kilometer lange strækning er der forslag om forholdsvis markante ændringer af linjeføringen. Desuden er der på enkelte strækninger forslag om mere beskedne ændringer.

De væsentligste ændringer er ifølge Energinet:

  • I området mellem Bramming, Sejstrup og Jernved foreslås linjeføringen flyttet længere mod øst, da denne linjeføring vil betyde, at færre boliger kommer indenfor 280 meter-zonen, hvilket er påpeget af flere borgere
  • Mellem Gredstedbro og Ribe er det nye forslag til linjeføring lagt længere mod øst på baggrund af ønsker fra flere borgere
  • Ved Ribe Biogasanlæg foreslås kablet og den tilhørende kabelovergangsstation flyttet mod øst, så der er plads til den planlagte udvidelse af biogasanlægget
  • Ved Øster Gasse foreslås linjeføringen flyttet længere mod øst på baggrund af ønsker fra flere borgere
  • Syd for Bredebro foreslås ledningen at knække mod syd lidt tidligere i en lidt mere vestlig linjeføring på baggrund af ønsker fra flere borgere
  • I det nye forslag til linjeføring indgår ca. 1 kilometer ekstra kabellægning på strækningen mellem Rørkær og Sæd for at friholde det uberørte, flade landskab nord for Sæd for tekniske anlæg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce