Annonce
Sydjylland

Se kortet: Her strømmer folk til de små landsbyer

41 små landsbyer i Syd- og Sønderjylland har de seneste ni år haft en fremgang i antallet af indbyggere. Arkivfoto

Hovedparten af de syd- og sønderjyske kommuner har store problemer med affolkning, men i 41 landsbyer vender pilen den anden vej. Den tendens ses i øjeblikket i flere steder af landet. Forsker ser det som et tegn på, at det går godt i Danmark.

Annonce

Syd- og Sønderjylland: Tirsdag skrev JydskeVestkysten om de landsbyer i landsdelen, som affolkes. Men der findes også en anden side af mønten.

41 af landsdelens landsbyer med 200 til 1000 indbyggere har i løbet af de seneste ni år haft en fremgang i antallet af indbyggere. En tendens man i dag ser flere steder i landet og som forskningschef ved Aalborg Universitet, Hans Thor Andersen, ser det som en indikator på, at der for alvor er ved at komme gang i hjulene i Danmark.

- Når det går godt, så har man en masse planer og visioner, men når det går skidt, så søger vi mere mod det trygge. Det var det, vi så efter krisen i 2008, og som er fortsat indtil for ganske nyligt. Her så vi ikke ret mange, som flyttede fra storbyerne til de mindre byer, som der gjorde den anden vej. Det hænger sammen, at der har været en frygt, blandt andet for om man kunne komme af med en bolig igen. Den frygt ser vi ikke så meget længere.

Her går det bedst

Store Andst har fået 109 nye indbyggere i løbet af de seneste ni år.Næstbedst er det gået for Hostrupskov ved Aabenraa, som har fået 94 nye indbyggere.

Næsbjerg ved Varde sniger sig ind på en tredjeplads med 74 nye indbyggere.

På en delt fjerdeplads ligger Skanderup ved Kolding og Årre ved Varde, som begge har fået 71 nye indbyggere.

Tallene er taget fra Danmarks Statistik fra landsbyer med mellem 200 og 1000 indbyggere i perioden fra 2008 til 2017.

Annonce

Store byer trækker

Fremgangen ses i særlig grad omkring trekantområdet og de større byer. Det hænger ifølge Hans Thor Andersen sammen med, at mange arbejder i de større byer som for eksempel Kolding og Haderslev.

- Er der længere end en time til nærmeste store by, hvor koncentrationen af arbejdspladser traditionelt set er højere, så kan det give nogle store problemer for en by eller et helt område. Det ser vi for eksempel i Tønder Kommune, som næsten ikke har nogen landsbyer i fremgang.

Men når der alligevel popper byer op på kortet, som hverken har fordel af en tætliggende motorvej eller storbyer, så er det et udtryk for nogle små byer, som har gjort noget ud over det sædvanlige.

- De små byer, som har taget skeen i egen hånd, har generelt også nogle bedre muligheder. Det kan være nogle lokale ildsjæle, som sørger for, at byen ser præsentabel ud, bidrager til et aktivt foreningsliv eller som holder liv i den lokale høker.

Men også muligheden for skole og børnepasning er ifølge forskningschefen afgørende for en lille landsby, hvis der skal lokkes nye indbyggere til.

- Vi voksne kan sagtens arbejde en time væk, det er vigtigere, at vores børn har det, de skal bruge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter 37 år: Bjarne lukker Tøj og Sport

Vejen

Håndboldtræningen rykker udendørs

Annonce