Annonce
Sydjylland

Se listen: Disse sydjyske ministre siger farvel

Eva Kjer Hansen (tv) og Ulla Tørnæs (th) går begge af som ministre. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Ministerposterne i en ny rød regering er blevet præsenteret. Det betyder et farvel til fire sydjyske ministre fra den blå regering.
Annonce

Syd- og Sønderjylland: Et velkommen til en ny regering er et farvel til den afgående. I Sydjylland betyder det er farvel til flere ministerposter, og på listen kan du læse, hvilke ministre landsdelen mister.

Eva Kjer Hansen

Jakob Ellemann-Jensen (V) og Eva Kjer Hansen (V) overdrager poster til Lea Wermelin (S) og Mogens Jensen (S). Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix 2019.

Venstres Eva Kjer Hansen har siden maj 2018 været minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, men posten må hun nu give videre til socialdemokratiske Mogens Jensen.

Hun blev for første gang valgt ind i Folketinget i 1990, og i løbet af en lang politisk karriere har hun besiddet mange ministerposter. Blandt dem kan nævnes posten som socialminister og minister for ligestilling, som hun besad fra 2004 til 2007, og posten som miljø- og fødevareminister, som hun sad på fra 2015 til 2016.

54-årige Eva Kjer Hansen har også været forbi Europa-Parlamentet, hvor hun blev valgt ind fra 1994 til 1999. Ved siden af arbejdet i Bruxelles beholdt hun sin plads i Folketinget.

Eva Kjer Hansen er født og opvokset ved Aabenraa og et kendt politisk ansigt i Syd- og Sønderjylland. Ved folketingsvalget i år fik hun 9.531 personlige stemmer mod 7.647 i 2015.

Ellen Trane Nørby

Ellen Trane Nørby og Thyra Frank overdrager til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i Sundheds- og Ældreministeriet. Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2019

39-årige Ellen Trane Nørby (V) giver posten som sundhedsminister videre til Magnus Heunicke (S), der fra i dag overtager jobbet - og den ekstra post som ældreminister.

I 1995 meldte hun sig ind i Venstres Ungdom, og ti år senere blev hun for første gang valgt ind i Folketinget. Foruden den ministerpost, hun siger farvel til torsdag, har hun også siddet som børne-, undervisnings- og ligestillingsminister fra 2015 til 2016.

I 2013 blev hun valgt som spidskandidat for Europa-Parlamentet for Venstre, men grundet sin graviditet i 2014 trak hun sig som spidskandidat og fortsatte senere i Folketinget.

I Sydjylland har hun vist sig at være en stor spiller for Venstre med gode folketingsvalg i 2011, 2015 og 2019, hvor hun alle år trak flere tusinde personlige stemmer. Ved sidstnævnte blev Ellen Trane Nørby Venstres største stemmesluger i Sydjyllands Storkreds med 13.477 stemmer.

Mette Bock

Liberal Alliances Mette Bock (tv) giver posten som kulturminister videre til Joy Mogensen (S). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Liberal Alliances Mette Bock træder ned fra posten som kultur- og kirkeminister, som fra torsdag overtages af socialdemokratiske Joy Mogensen. 61-årige Mette Bock var spidskandidat for Liberal Alliance ved Europaparlamentsvalget tidligere i år, men selvom hun samlede 35.244 personlige stemmer ved valget, var det ikke nok til at sikre partiet et mandat og en plads i Bruxelles.

Det betyder derfor, at Mette Bocks farvel til Folketinget også er et farvel til politik.

Hendes bror, Anders Samuelsen, dannede partiet Ny Alliance - senere Liberal Alliance - i 2007, og tre år efter sluttede Mette Bock sig til partiet og stillede op som folketingskandidat for Liberal Alliance i Sydjyllands Storkreds.

Ulla Tørnæs

Ulla Tørnæs (V) overdrager posten som minister for udviklingssamarbejde til Rasmus Prehn (A). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Posten som minister for udviklingssamarbejde skifter hænder og går fra Ulla Tørnæs (V) til Rasmus Prehn (S). Ligesom kollegaerne Eva Kjer Hansen og Ellen Trane Nørby har 56-årige Ulla Tørnæs også siddet som minister af flere omgange, blandt andet som undervisningsminister fra 2001 til 2005.

Hun blev første gang valgt ind i Folketinget i 1994, og 20 år senere stillede hun op som Venstres spidskandidat til Europaparlamentsvalget. Ved valget fik hun over 100.000 personlige stemmer og en plads i Europa-Parlamentet, men hun forlod posten to år senere i 2016, hvor hun blev tilbudt posten som minister for udviklingssamarbejde.

Ulla Tørnæs er født og opvokset i Esbjerg, men siden 2001 har hun boet i Nr. Felding ved Holstrebro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce