Annonce
Sydjylland

Se listen: Disse udlændinge køber danske sommerhuse

Sidste år gav Justitsministeriet 308 udenlandske statsborgere og en lille gruppe danskere bosat i udlandet tilladelse til at købe sommerhus i Danmark. Det er en stigning på 24 procent i forhold til året forinden. DF frygter, at det underminerer sommerhusreglen.

Tilladelse: 308 personer omgik sidste år den særlige danske sommerhusregel, da de fik særlig tilladelse til er erhverve sig en fritidsbolig i Danmark. Det viser et folketingssvar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Ud af disse 308 tilladelser til erhvervelse af en såkaldt sekundær bolig er 156 fra Norge, 88 fra Tyskland, mens 21 er danskere, der sammenlagt har boet mindre end fem år i landet.

- Det er skidt. Det er en uheldig udvikling. Det risikerer at underminere sommerhusreglen. Hvis den udvikling fortsætter, ender vi med, at der er 1000 boliger, der årligt bliver solgt til udlændinge. Flere og flere har hvert år fået dispensation fra reglen, og der er brug for, at der bliver lagt bånd på adgangen. Det fungerer lidt som et stempelkontor lige nu, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

De Konservatives Rasmus Jarlov vil som udgangspunkt beholde sommerhusreglen, men maner alligevel til besindighed.

- Det er stadig på et niveau, der ikke giver anledning til bekymring overhovedet. Jeg vil ikke sætte tal på, hvor mange der skal til for at ramme bekymringsgrænsen, for det kommer også an på, hvad man lokalt mener, man kan bære, siger han.

Personer, der ikke har bopæl i Danmark, og som heller ikke tidligere har haft bopæl her i landet i samlet set 5 år, kan kun med Justitsministeriets tilladelse erhverve sommer- og kolonihavehus i Danmark.

Stor stigning

I 2007 blev der blot givet 54 tilladelser. Det betyder, at der er sket en stigning på over 470 procent i antallet af tilladelser på ti år.

Det bekymrer Lennart Damsbo-Andersen (S), der er formand for Folketingets transport-, bygnings, og boligudvalg.

- Det går stille og roligt opad, og hvis den lineære stigning fortsætter, er vi oppe på 1000 tilladelser hvert år om ti år, siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen har tidligere på året oplyst i et folketingssvar til netop Lennart Damsbo-Andersen, at hans ministerium ikke kan give et tal på, hvor mange sommerhuse der er på udenlandske hænder. Det til trods for, at det er i netop det ministerium, tilladelserne gives.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce