Annonce
Billund

Gense borgermødet: Stor rapport om historisk forurening fremlagt

Man har ikke større risiko for at blive syg, bare fordi man bor eller har boet i Grindsted.

Det er hovedkonklusionen i den sundhedsundersøgelse af byen, som Region Syddanmark præsenterer på et online presse-borgermøde lige nu, og som du kan se live herover på siden.

"Der er ingen generel øget sygdomsforekomst i Grindsted", står der således i rapporten.

Faktisk er der lidt lavere dødelighed i Grindsted i forhold til de 12 sammenligningsbyer, konkluderes det.

- Jeg tror, vi er mange, der har været både spændte og bekymrede for, hvad undersøgelsen ville vise. Derfor er det også en lettelse, at vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted, siger Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, via en pressemeddelelse.

Særligt har der været rejst bekymring for en øget forekomst af den alvorlige hjernesygdom ALS, fertilitetsproblemer og børnelidelser. Disse bekymringer kan ikke bekræftes af rapportens analyser. Undersøgelsen viser, at der hverken er overvægt af disse lidelser eller svære luftvejslidelser som KOL.

Annonce

Politikere drøfter resultaterne

Selvom dødeligheden er lidt mindre, og sygdomsforekomsten i Grindsted er på niveau med sammenligningsbyerne, er der en del udsving på enkeltstående sygdomme. For eksempel er der påvist 14 procent flere tilfælde af prostatakræft i Grindsted i forhold til sammenligningsbyerne.

- Når man zoomer helt ind på en by på denne måde, vil der altid være udsving på visse sygdomme i visse årtier. Men udsvingene går begge veje, og der er ikke noget mønster i, at der f.eks. er en generel øget forekomst af kræft eller neurologiske sygdomme over tid, siger koncerndirektør Kurt Espersen, der er formand for styregruppen bag undersøgelsen, i pressemeddelelsen.

Det var allerede besluttet, at Region Syddanmark ville gå videre med en ny sundhedsundersøgelse, hvis det viste sig, at der var noget at komme efter. Da resultaterne nu er positive, vil politikere og embedsfolk over den kommende tid drøfte resultaterne af undersøgelsen med borgerne i Grindsted, Billund Kommune og kliniske eksperter.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi nu får en ordentlig dialog og vurdering, før vi drager nogen konklusioner. Vi skal tage os den fornødne tid til at kigge dybere ned i tallene, inden vi i regionen kan tage en endelig politisk stilling til, om der er behov for at følge op på undersøgelsen, siger Stephanie Lose i pressemeddelelsen.

Region Syddanmark præsenterer resultaterne fra sundhedsundersøgelsen af Grindsted. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce