Annonce
Sønderjylland

Se med fra den røde løber: Sønderjyder fejrer 100-året for Genforeningen

I aften er rigtig mange sønderjyder inviteret til den første store begivenhed i markeringen af 100-året for Genforeningen. Vi sender live fra gæsternes ankomst til gallaforestillingen i Det Kongelige Teater.

København: I aften har rigtig mange sønderjyder fundet vej til København, hvor markeringen af 100-året for Genforeningen begynder i Det Kongelige Teater med en gallaforestilling, som regeringen har arrangeret.

Dronning Margrethe er æresgæst og tager sin søster prinsesse Benedikte med, men derudover vil knap 1100 andre finde deres plads i teatret. Heriblandt en masse sønderjyder, som er blevet specielt udvalgt til at repræsenteret Sønderjylland denne aften.

Det er blandt andre erhvervsfolk, men også kulturpersonligheder som sangerinden Rikke Thomsen og bluessangeren Jacob Dinesen samt forfatteren Anna Elisabeth Jessen og 2020-samarbejdspartnere som arrangøren af Royal Run Sønderjylland Sport Event Syd og repræsentanter fra Tønder Festival og Teatret Møllen samt Opera på Grænsen.

Gallaforestillingen er tilrettelagt af Det Kongelige Teater, som har sammensat en buket af kunstneriske indslag. Der er blandt andet en tysk-dansk verdenspremiere skabt til i aften – en pas de deux, som forener en dansk ballerina fra Den Kongelige Ballet med en danser fra balletkompagniet i Hamborg.

Resten af programmet byder på Carl Nielsen, August Bournonville, Sigurd Barrett, højskolesange og børnekor, hvor Sønderjysk Pigekor og Haderslev Drengekor skal på scenen.

DR2 sender forestillingen fra klokken 21.

Annonce

Brødtekst

Brødtekst

Arkivfoto: Simon Knudsen/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Annonce