Annonce
Livsstil

Se Monets solopgang i Skagen: Maleriet, der lagde navn til en ny kunstretning, kommer for første gang til Danmark

En tåget fransk solopgang af Claude Monet: ”Impression. Soleil Levant”, 1872. Foto: Musée Marmottan Monet, Paris
Der er skrevet tykke bøger og afhandlinger om Claude Monets maleri ”Impression. Soleil Levant” fra 1872, som har lagt navn til kunstretningen impressionisme. Værket, der sjældent lånes ud, kan for første gang ses i Danmark, når Skagens Museum åbner udstillingen ”Krøyer og Paris” midt i maj. Men efter halvanden måned skal det verdensberømte maleri hjem til Paris igen.

Det var november 1872. Claude Monet var i Le Havre, en fransk havneby, der ligger ud til den engelske kanal.

En tidlig efterårsmorgen, hvor master, skorstene og kajen var omgivet af tåge, malede Claude Monet fra sit værelse på Hôtel de l’Amirauté det senere så berømte værk ”Impression. Soleil Levant” - på dansk: ”Indtryk. Solopgang” - der skulle blive et hovedværk i impressionismen. Den nye kunstretning blev endda opkaldt efter værkets titel.

Med frie, hastige penselstrøg, der giver maleriet et strejf af skitse, havde Monet skabt en ny stil. Og der er både skrevet tykke bøger og forskningsafhandlinger om værket, der regnes for et af kunsthistoriens mest betydningsfulde. Til hverdag hænger det på Musée Marmottan Monet i Paris, og det lånes sjældent ud. Men fra 13. maj kan vandets bølger og den orange sols spejling opleves på helt tæt hold på Skagens Museum.

Annonce

Værket indgår i udstillingen ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner”, som viser, hvad Krøyer oplevede på sin rejse til Paris i slutningen af 1800-tallet, og hvilke kunstnere og værker der havde indflydelse på hans udvikling. I den forbindelse vil man kunne se flere franske impressionistiske værker side om side med P.S. Krøyers egne mesterværker.

Den franske forbindelse

Monets ”Impression. Soleil Levant” blev vist på den første impressionistiske udstilling i 1874 og er blevet et ikon på bevægelsen. Impressionismen opstod som en modreaktion på Parisersalonen, en årlig udstilling arrangeret af Akademiet for skøn kunst, hvor værkerne skulle igennem censur, før de blev optaget. Parisersalonen udstillede akademisk og etableret kunst, og da grupper af kunstnere havde svært ved at få deres værker optaget, lavede de i stedet private udstillinger, hvor man kunne opleve ny og anderledes kunst.

I 1874 holdt en gruppe af impressionister deres første af i alt otte fælles udstillinger.

En dansk solnedgang. P.S. Krøyer: ”Sommeraften ved Skagen”, 1892. Foto: Skagens Kunstmuseer

P.S. Krøyer mødte den impressionistiske kunst på sine rejser til Paris. Han tog af sted i 1877, men oplevede formentlig først impressionisterne på deres fjerde udstilling i 1879.

Oplev: Monets mesterværk

”Impression. Soleil Levant” kommer for første gang til Danmark, når Skagens Museum åbner udstilling ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner” 13. maj.

Værket, der blev malet af Claude Monet i 1872, har lagt navn til kunstretningen impressionisme. Maleriet optræder ofte blandt de 10-20 øverste på lister over verdens bedst kendte eller mest betydningsfulde malerier.

Det viser en solopgang over Den Engelske Kanal set fra den franske havneby Le Havre.

Monets ”Impression. Soleil Levant” kan opleves fra 13. maj til 1. juli, da det kun udlånes for halvanden måned ad gangen.

Udstillingen ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner” med P.S. Krøyers værker og malerier af store navne som Bastien-Lepage, Bonnat, Besnard, Pelouse, Breton, Chartran, Rodin og Millet kan opleves på Skagens Museum frem til 18. september 2022.

Den daglige åbningstid på museet er udvidet i hele udstillingsperioden, da man forventer en stor publikumstilstrømning. Museet vil således være åbent fra klokken 9 til 19.

Se mere på skagenskunstmuseer.dk.

”Efterfølgende skriver han dobbelttydigt om dem i et brev: På den ene side mener han, at man i Danmark og som dansker vil blive voldsomt forarget over at se deres kunst, men på den anden side har gruppen haft god indflydelse og stor betydning,” skriver Skagens Kunstmuseum om udstillingen.

Værket ”Impression. Soleil Levant” udlånes kun for halvanden måned ad gangen og forlader derfor udstillingen på Skagens Museum 1. juli.

fra artiklen

Selv om de franske impressionister og de danske Skagensmalere, som Krøyer tilhører, overlapper hinanden i tid, virker impressionismen i 1870’erne ekstrem på flere af dem. Skagensmalerne malede overvejende naturalistisk og realistisk. Men i de efterfølgende år begyndte de at blive inspireret af den nye franske måde at male på.

Annonce

Kun halvanden måned

Udstillingen ”Krøyer og Paris. Franske forbindelser og nordiske toner” viser kunst, der er skabt i den samme tid, men i forskellige kunstretninger. Alligevel er de ikke helt løsrevet fra hinanden, for Krøyer har oplevet den franske kunstscene og dermed impressionisternes mesterværker på sine rejser.

Og det udlånte mesterværk af Monet opleves i fin samklang med Krøyers malerier. For selv om der i Frankrig ikke var særlig interesse for solopgangsmotiver, var det et uomgængeligt tema for de nordiske malere. På den måde passer det godt ind på et museum, hvor afbildninger af skandinaviske solopgange er så rigt repræsenteret.

Værket ”Impression. Soleil Levant” udlånes kun for halvanden måned ad gangen og forlader derfor udstillingen på Skagens Museum 1. juli, mens resten af udstillingen om Krøyer og hans franske forbindelser kan opleves indtil september 2022.

En af P.S. Krøyers store idoler var Jules Bastien-Lepage. På udstillingen i Skagen kan man opleve syv af hans værker. Her er det ”Tiggeren” fra 1880. Foto: Ny Carlsberg Glyptotek
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Kolding

Politi efterforsker drab i Kolding

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - Nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Erhverv+ tager pulsen på nyt klimamærke: - Jeg tror, at de havde et klimamærke hernede i grøntafdelingen, og der valgte jeg da i hvert fald nogle asparges til

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Annonce