Annonce
Aabenraa

Oprydning i fuld gang: Se sprængning af kraftværk helt tæt på

Aabenraa-firmaet Rimeco A/S, der står bag nedrivningen af Enstedværket, har fået lavet en lille film, der tæt på viser sprængningen af den store kraftværksblok. Den 184 meter høje skorsten sprænges væk senere på året.
Annonce

Aabenraa: Spektakulært så det ud, da Enstedsværkets 85 meter høje kedelbygning 23. maj sank i grus.

Sikkerhedsafstanden den dag var 300 meter, men nu kan man komme til at se, hvordan sprængningen foregik endnu tættere på.

Firmaet bag nedrivningen af den gamle kraftværksblok, Rimeco A/S, har nemlig lige lagt sidste hånd på en lille video om sprængningen, som er sendt med ud i selskabets seneste nyhedsbrev. Videoen kan ses længere nede i denne artikel.

Rimeco-direktør og ejer Klaus Peter Riggelsen fortæller, at oprydningen på grunden stadig er i fuld gang.

- Vi er godt på vej, men det tager tid, selv om vi arbejder os frem fra to sider. Det var en gedigen konstruktion, og meget af det jern, der er, er så massivt, at vi ikke kan klippe det med vores maskiner, men må bruge skærebrænder, forklarer Klaus Peter Riggelsen.

Annonce

Planlægning på trapperne

Først når de 650 tons skrot, sprængningen af kraftværksblokken gav, er fjernet, går Rimeco A/S i gang med næste etape: At fjerne det sidste af de to røde ører, hvor røggasrensningen foregik, og den 184 meter høje skorsten.

- Jeg regner med, at der går i hvert fald tre-fire uger endnu, før vi kan begynde at planlægge, hvornår det skal ske, men det bliver her engang i løbet af efteråret, fortæller Klaus Peter Riggelsen.

De øverste totredjedele af skorstenen vil blive sprængt væk, mens resten vil blive pillet ned.

Annonce

Fra Aabenraa til Skælskør

Når skorstenen og det sidste røde øre er væk, vil der kun være nogle få, omkringstående bygninger, der endnu mangler at blive fjernet, ligesom der er nogle kældre og noget kloakering og el, der skal tages hånd om.

- Som det ser ud nu, forventer jeg, at vi er i gang i godt et års tid mere. Allerede ved årsskiftet vil der dog være knap så meget at lave her, så da begynder vi at stille og roligt at flytte de første folk til Stigsnæsværket, der jo er vores næste store opgave, siger Klaus Peter Riggelsen.

Rimeco A/S offentliggjorde i begyndelsen af maj, at man sammen med tre andre virksomheder havde dannet selskabet Stigsnæs Industripark A/S, som af Ørsted havde købt Stigsnæsværket og den tilhørende Stigsnæs Transithavn.

Det er planen, at selskabet skal drive havnen ved Skælskør, men først skal det gamle, kulfyrede kraftværk rives ned. Et arbejde Klaus Peter Riggelsen forventer, at man vil kunne tage hul på til februar.

Sølle 10 sekunder tog det torsdga den 23. maj. Så lå Enstedværkets største blok, EV3, i en bunke af forvredent jern. Foto: Claus Thorsted

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce