Annonce
Kolding

Se video af familie fra ghettoområde: Vigtigt at mine børn og jeg får indflydelse på Danmarks fremtid

Hanin Chaaban havde sine fire børn med nede at stemme. Valget har fyldt meget hos børnene, og moren ville derfor vise børnene, hvad det hele handler om. For som hun selv siger: Det handler om landets fremtid

Kolding: - Om to år så må du også stemme, fortæller Hanin Chaaban sin snart 16-årige datter Dunya Khaled, inden Hanin Chaaban skal ind og sætte sit kryds ved valgstedet på Dyrehavevej ved Pædagogisk Center.

Dunya er for gammel til at måtte være med inde i stemmeboksen, fortæller en valgtilforordnet familien. Brødrene, Wadee Khaled, Mohammed Khaled og Ayub Khaled, på henholdsvis 10, 9 og 3 år må godt komme med ind i boksen for at se deres mor sætte sit kryds.

- Det er vigtigt for mig, at de ved hvordan man gør, inden de engang selv skal ind at stemme, siger Hanin Chaaban.

Hanin Chaaban er 37 år gammel og har boet i Danmark og i Skovparken i 30 år. Hun kom hertil fra Palæstina med sine forældre, og hun elsker Danmark og kan ikke se sig selv bo andre steder. Det er vigtigt for hende at få stemt - både for at være en rollemodel for sine børn, men også for at have indflydelse på landets fremtid.

Annonce

Vi skal anerkende mangfoldigheden. Jeg har lært meget af den danske kultur, men måske kunne den også lære noget af min kultur.

Hanin Chaaban, pædagogstuderende

Taler meget politik derhjemme

Valgkampen har fyldt meget i hjemmet hos Hanin Chaaban. Børnene har haft mange spørgsmål og særligt mange spørgsmål om Rasmus Paludan og hvad der skal ske med dem, hvis han får magten.

- Jeg har sagt til dem, at vi skal være bedre end ham og ignorere ham- Han vinder kun, hvis vi giver ham opmærksomhed, men det fylder meget hos dem, fortæller Hanin Chaaban.

For Hanin selv har det ikke været let at blive betragtet som et problem, men hun tror på at ved at uddanne sig og arbejde hårdt, skal det hele nok gå. Lige nu er hun ved at uddanne sig til pædagog og har også en uddannelse som klinikassistent, men da det var for svært at finde arbejde, kastede hun sig over pædagogikken. For hun vil meget gerne bidrage til det samfund, hun føler har givet hende så meget.

- Vi skal anerkende mangfoldigheden. Jeg har lært meget af den danske kultur, men måske kunne den også lære noget af min kultur, siger Hanin Chaaban.

Hjem og fejre Eid

Ramadanen sluttede i går, og efter at have været nede og stemme skal familien hjem og fejre Eid for anden dag i træk.

- Vi slår tre fluer med et smæk og fejrer Eid, valg og grundlovsdag, griner Hanin Chaaban.

I morgen skal familien desuden holde endnu en fest, da det yngste medlem, Ayub Khaled, fylder fire år.

Hanin Chaaban har sine fire børn med nede at stemme, for det er vigtigt, at børnene ved hvordan demokratiet fungerer, mener hun. Foto: André Majlund
Familiens yngste, Ayub Khaled, har lige lagt sin mors stemmeseddel i stemmeurnen. Han var også med sin mor inde i stemmeboksen. Foto: André Majlund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Penge stjålet ved pizzeriaindbrud

Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Annonce