Annonce
Vejen

Se video: Flygtninge jubler over job - og løn til familien

Habtom og Reza er flygtninge, nydanskere og stolte og glade for deres job hos CRH Concrete i Brørup. De og firmaet er stolte over, at betonvirksomheden fredag fik Vejen Kommunes Virksomhedspris. Men mest glad er de to for jobbet, som betyder alt for de to familiefædre.

Brørup: Han ligner en drengerøv. Griner og smiler hele tiden. Men han er også en ansvarsbevidst 27-årig familiefar, han har en kæreste fra sit hjemland og en dreng på godt to år. Habtom er flygtning, meget glad for Danmark og mindst lige så glad for sit job hos CRH Concrete, hvor han støber betonelementer - og har en masse gode kolleger og får en god løn. Som han kan tage med hjem til familien, som snart får barn nummer to, fortæller han smilende.

Det hele kører for Habtom Zewede Alem, efter at han for syv måneder siden fik job i Brørup-virksomheden gennem Jobcentret, samtidig med at han har fulgt sin sprogskole.

Han kommer fra Eritrea og taler fint dansk, og så er han en af en stribe flygtninge, som har fået job hos betonvirksomheden, som er blevet hædret for sin indsats på dette område. CRH Concrete har fået Virksomhedsprisen 2017 overrakt.

Og det er både Habtom og hans kollega og kammerat, Reza Oman fra Syrien, rigtig glade for. De var sammen med tillidsfolk og ledere med til overrækkelsen.

CRH Concrete har de sidste par år arbejdet aktivt med integration af flygtninge på arbejdspladsen.

- Både for at hjælpe disse mennesker og for at få dygtige og loyale medarbejdere, der gerne vil arbejde, Og det vil langt de fleste heldigvis, fortæller HR-chef Claus Knudsen.

- Det er rigtig godt at arbejde hos CRH Concrete. Det er vigtigt, når du lever i Danmark, at du har et arbejde. Det er vigtigt at få penge, siger Habtom, der er meget glad for sit arbejde, sin chef og sine kolleger.

Annonce

Vi er mange flygtninge i Danmark, mange mennesker, og det er svært. Så jeg er meget glad for mig job, for så tjener jeg penge. Kommunen kan ikke hjælpe og betale nok til mig og min familie. Så jeg er meget glad hver morgen for at have et job.

Reza Omar flygtning fra Syrien med job hos CRH Concrete
Habtom Zewede Alem: Det er rigtig godt at arbejde her. Foto: Lars Stokbro

Taknemmelige

Reza Omar var den første flygtning i et af CRH Concretes integrationsforløb. Et forløb, som gav ham et fast arbejde for godt to år siden.

- Det hele er godt, for det er svært at komme til Danmark og finde et job. Det er meget svært for en flygtning at få et job, når man for eksempel ikke kan snakke dansk. Og det var også et problem for mig, siger Reza Omar på flydende dansk fyldt med humor og drillende ironi.

Også Reza Omar understreger, hvor vigtigt det er at have et job. Som i Syrien, hvor han kommer fra, er det også i Danmark vigtigt, at man tjener sine egne penge og har et job.

- Det er vigtigt, at jeg har et job. Jeg er gift og har tre børn, siger han.

Han er taknemmelig for, at kommunen og Jobcentret hjalp ham til at finde et job hos CRH Concrete.

- Jeg siger tusind tak til jobcenteret, kommunen, alle i Danmark, udbryder han og viser lidt af sit sydlandske temperament.

- Vi er mange flygtninge i Danmark, mange mennesker, og det er svært. Så jeg er meget glad for mig job, for så tjener jeg penge. Kommunen kan ikke hjælpe og betale nok til mig og min familie. Så jeg er meget glad hver morgen for at have et job, siger Reza Omar.

Han kommer til Danmark som flygtning og er glad for at arbejde, så han kan forsørge sin kæreste og sin lille dreng og der er et barn mere på vej. Foto: Lars Stokbro
Det er tungt og til tider beskidt arbejde, men det er ikke noget problem for Habtom. I sit hjemland arbejdede han med VVS. Foto: Lars Stokbro
Betonelementerne ruller jævnligt ud fra fabrikken i Brørup, som beskæftiger godt 300 mand i produktion og administration. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce