Annonce
Vejen

Se video: Hjerte og hjerne viser vej til naturens mysterier

Naturvidenskab kan også være en lille slimet hjerne eller et bankende hjerte. Det oplevede en busfuld 6. klasses elever ved et besøg på Vejen gymnasium. Et besøg, som var led i en større plan til næsten fire millioner kroner.

VEJEN: Et hjerte ligger og slår. En hjerne trækkes forsigtigt ud af hovedet, og pigen lægger den hvide klump i sin hånd.

Rundt om står nogle mindre børn og kigger. Nogle væmmes over den slimede klat på håndfladen.

Vi er på Vejen gymnasium og hf sammen med en snes 2.g-elever og en kæmpe flok folkeskole-elever, der er på besøg i laboratorierne i Vejen.

Tre faglokaler er fyldt med videbegærlige 6. klasses-elever fra Jels Skole. I centrum og med fingrene nede i hjerner, hjerter og mavesække står nogle skarpe, og noget ældre, gymnasieelever, der ved en hulens masse om naturvidenskab.

Det hele foregår jordnært og spændende, for naturvidenskab er ikke bare grafer og teorier. Her bliver skåret fisk op, og organerne bliver studeret på tæt hold. For både hjerte og hjerne er næsten usynlige, når de kommer fra fisken sandart.

I lokalet ved siden af bliver der snittet rødkål, som kan bruges til at lave syrebase prøver - altså finde pH-værdien med nogle flotte farveskalaer af væske i små glaskolber.

Og i et tredje lokale bliver molekyler bygget op med farverige plastikkugler og plaststænger, som ved første blik kunne ligne avancerede legoklodser, men som jo er byggestenene til alt liv og alle materialer.

Fedt i maden, livstidssygdomme og fedtets betydning for helbredet er et emne, som 6. klasserne ved tankevækkende meget om.

Projekt: anvendt naturvidenskab

Vejen Gymnasium og HF er tovholder på projektet til 3,7 mio. kroner.Projektet er finansieret af Region Syddanmarks Uddannelsespulje.

Øvrige deltagende gymnasier er:

Tønder Gymnasium og HF

Statsskolen Sønderborg

Rybners Gymnasium, Esbjerg Stx og Htx

Derudover deltager Udvikling Vejen med et pilotprojekt om ambassadører til de videregående uddannelser.

Hvert gymnasium arbejder sammen med to folkeskoler. Vejen Gymnasium og HF arbejder sammen med Jels Skole og Grønvangsskolen.

Beskrivelse:

Projektet vil, med fokus på peer to peer undervisning fra grundskole og op til de videregående uddannelser samt samarbejde med virksomheder, styrke og øge interessen for de naturvidenskabelige fag og dermed sikre, at elever i højere grad vælger naturvidenskabelige og tekniske videregående uddannelser.

KILDE: Lars Amdisen Bossen, rektor, Vejen Gymnasium

Molekyler er er skabt af flere atomer, der er bundet sammen til den mindste enhed med alle egenskaber i et stof. Og selv i den noget større udgave her kan de kemiske binder være en udfordring en torsdag formiddag. Foto: Lars Stokbro

Vi lærer at give det videre

2.g'erne fortalte med imponerende overblik og forståelse for deres målgruppe af yngre elver, mens de to tovholdere på projektet, lærerne Agnete Hollensen og Anette Johansen, kunne holde sig i baggrunden.

Et halvt års arbejde med eleverne med besøg hos fiskeopdræts-firmaet Aquapri gav ro i maven hos både de undervisende elever og deres lærere.

Nanna Tiedemann jonglerede sikkert med molekyle-strengene og opgaven med at få de mindre elever med ind i kemiens og molekylernes verden.

- Vi får øvelse i, at vi rent faktisk kan bruge vores viden. Og vi bliver også mere sikker på vores viden, når vi skal give den videre, siger hun i en lille pause hos gruppe 9. Hun er godt tilfreds med gæsterne.

- Jeg synes, det går meget godt. Børnene får noget ud af det, og de er rimelig gode til de opgaver, vi stiler dem. Molekylerne var måske lidt indviklede i starten.

Kroppens indhold af fedt. Det sunde og det usunde fedt. Blodtryk og meget andet fra biologien og kemiens verden kom på bordet i de tre workshops. Foto: Lars Stokbro
Annonce

Live-tv på jv.dk

Også klassekammeraten David Nielsen synes, at både folkeskoleelverne og han lærer noget.

- Vi skal afstemme niveauet for undervisningen. Og det er da en udfordring at formidle fra A-niveau til 6. klasses niveau. Men vi lærer meget af, at vi skal give stoffet videre, siger han. Han oplever, at han får en bedre forståelse for stoffet, når han skal formidle det videre.

JydskeVestkysten sendte en halv times live-tv fra de tre workshops på Vejen gymnasium og hf torsdag. Udsendelsen kan ses stadig ses på jv.dk/vejen og på facebook JydskeVestkysten Vejen

Her fortæller eleverne om deres oplevelser, og vi kommer med til nogle af de spændende forsøg.

6. klasses eleverne fulgte grundigt med i de lid ældre gymnasie-elevers forklaringer. Og kastede sig interesseret ud i opgaverne. Foto: Lars Stokbro
Annonce

Godt klædt på

Anette Johansen og Agnete Hollensen er lærere på projektet, og de er godt tilfredse med dagen.

- Jeg synes, det er gået supergodt, siger Anette Johansen om projektet, hvor målet blandt andet var, at eleverne skulle prøve at gøre folkeskoleelever mere interesserede i naturvidenskab.

- Og det handler selvfølgelig også om, at vores egne elever skal blive bedre til at formidle naturvidenskab. Vi har snakket meget om, hvad 6. klasses elever kan. Og vi har forsøgt at gøre det lidt mere eksperimentelt, forklarer Anette Johansen.

Der er fundet nogle interessante elementer for folkeskoleeleverne blandt andet med forsøg.

- I folkeskolen er der måske ikke så meget tid til at lave eksperimenter længere. Det kan vi her, og det gør vi har - også i den daglige undervisning, siger Anette Johansen og fortsætter:

- Som lærer er det altid lidt angst-provokerende, men det er spændende at se, om det lykkedes. og jeg synes, folkeskoleeleverne har taget rigtig godt imod projektet og vores elever. Det var rart at se.

Anette Johansen forsikrer, at hun sov roligt natten før workshop-dagen.

- Vores elever var klædt godt på, og de har prøvet det før i 1.g. Så jeg vidste godt, at eleverne kunne klare det.

Det store overblik er nødvendigt, hvis man skal bygge verden op med atomer og molekyler. Her er Nanna Tiedemand i blå trøje ved at hjælpe eleverne på sporet af altings begyndelse. Foto: Lars Stokbro
Okay. Det kan også blive for teknisk. Foto: Lars Stokbro
Så er molekylet vist ved at være på plads. Foto: Lars Stokbro
Kampen med atomer og molekyler. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Vejen For abonnenter

Ødelagt af hagl: Her ligger Christians hvede

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Voldsom brand: Bygning står i flammer

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejen

Jensen & Co: Fiat lader bilparken op

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce