Annonce
forside

Se video: Kæmpen Magnus fik en nervepirrende lufttur

Magnus med efternavnet Sten var på en forunderlig rejse. Hans tvillinge- og navnebror bor i Skibelund, men selv holder den enæggede tvilling til i København. Med kran, sav og snilde holdt han flyttedag og røg gennem et hul i en kendt bygning i Vejen.

VEJEN: Magnus er en sværvægter, en hånd nyser, men også en skrøbelig sjæl.

Så da han flyttede fra København til Vejen forleden, var op m od en halv snes mænd og kvinder involveret som flyttemænd, støttepædagoger og en, der kunne ligne hans mor, fotograferede det hele. Og den forunderlige rejse sluttede med en lufttur i en kran, og alle klappede lykkelige, da den store dreng var sikkert på plads i sin nye bolig.

Magnus er en ener, måske den flotteste i hele Norden af sin slægt. Okay, presser du den gamle svend, der kom til Vejen, vil han måske indrømme, at tvillingebroderen er den ypperste, den ægte af de to.

For Magnus2, som vi kan kalde fyren er altså ikke helt så ædel, som Magnus i Skibelund Krat. Ham derude er for eksempel 119 år gammel, ja, han er nok meget ældre, måske den ældste fyr, der nogensinde har optrådt på Menneske-siderne her i et avis-portræt. Vi taler altså om mindst 750.000 millioner år i runde tal, når vi tænker på Magnus' stenhårde indre

Og hvis du ikke har gættet dagens gæst, så er det Magnusstenen. Originalen hugget af billedhugger Niels Skovgaard står som nævnt i Skibelund Krat. Og Magnus2, en tro kopi i beton i stedet for granit, er til daglig spærret inde på Statens Museum for kunst i København.

Annonce

Magnus på museum

Magnusstenen på Vejen Kunstmuseum er en tro betonkopi - lavet en til en - af Magnusstenen, der står i granit i Skibelund Krat små fem kilometer fra Vejen.Magnusstenen danner optakt og sætter fokus på en udstilling om billedhugger Niels Skovgaard på Vejen Kunstmuseum fra den 5. juni.

På udstillingen kan man se, hvordan Skovgaard var som billedhugger, og man kan se forarbejder og skitser til hans skulpturer og keramikting.

Kilde: Teresa Nielsen

Med tatoveringer på ryggen er en garvet gut vel ikke bange for en lufttur over Vejen. Foto: Lars Stokbro

En forunderlig rejse

Men forleden kom den to tons tunge kæmpe næsten hjem. Han landede midt i Vejen Kunstmuseum, hvor han skal sætte fokus på billedhugger Niels Skovgaard og en udstilling om ham. Stenen kan også minde gæsterne til den kommende Skovgaard-udstilling om slaget mod venderne, da kong Magnus den Gode sikrede Danmark Sønderjylland for sig. På ryggen af den gæve konge er der så også blevet plads til - ikke en tatovering, men et par vise ord på vers.

Til et hvert portræt af en god borger og flink fyr hører nogle pæne ord. Og Magnusstenen er et højdepunkt i dansk skulpturhistorie, og så er han helt ind i det inderste syddansker. Magnusstenen er rundet af en lokal marksten fra Drostrup mark.

Som "mor" Teresa Nielsen omsorgsfuldt sagde midt under indflytningen: - For at være sikker på at Magnus ikke tager skade, har vi skåret hul i museets tag, og så løfter vi ham direkte ind, hvor han skal stå i udstillingen.

- Det er ret vildt og lidt spændende, jublede hun.

Her er den ældste JV-fødselar nogensinde på vej ned gennem et nysavet hul i taget på Vejen Kunstmuseum. Heldigvis skal bygningen snart rives ned for at give plads til en stor udbygning af museet. Og Magnus, ja, den originale Magnus' indre, grani-tmarkstenen fra Drostrup mark, er mindst 750.000.000.000 år gammel. Foto: Lars Stokbro
Tommestok, tæpper, stropper og lidt nervøse håndbevægelser hos museumsfolkene fulgte Magnus på vej ned gennem taget. Foto: Lars Stokbro
Teresa Nielsen forsikrer, at taget bliver lukket igen, så Magnus og hans gæster ikke bliver våde. Foto: Lars Stokbro
Så er betonkæmpen på plads og klar til at blive beundret fra den 5. juni. Foto: Lars Stokbro
Som en anden mor, der tager imod sit barn, havde Teresa Nielsen gang i det moderne kamera, mobiltelefonen. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce