Annonce
Kolding

Se video: Mette har autisme og angst og kommer med opråb om sin servicehund: Nej, derfor må du ikke klappe den

24-årige Mette Borchert Vahlun har autisme, ADHD, OCD og angst. Derfor har hun servicehunden Agnes med sig alle de steder, hun færdes. Men Mette oplever at de fleste overser eller helt ignorer den vest, som hun bærer, hvor der står, at hun ikke må klappes.

Vamdrup: Når 24-årige Mette Borchert Vahlun skal ud og handle kræver det enormt meget energi. Nogle gange kan hun miste modet og overblikket, hvis ikke butikken har de rigtige ristede løg, hun var på jagt efter. Den unge kvinde fra Vamdrup har nemlig autisme og ADHD og oveni det har hun også OCD og angst.

Derfor har hun servicehunden Agnes med sig overalt, for hunden hjælper Mette Borchert Vahlun med at klare dagligdagens gøremål.

Når hunden Agnes er med inde i Rema 1000, Ikea eller med til tandlægen, bærer hunden en orange vest, hvor et stort skilt med en hånd med en streg over indikerer, at hun ikke må klappes.

Annonce

Alligevel oplever Mette Borchert Vahlun ni ud af ti gange, hun har Agnes med ude og handle, at folk kommer og vil netop klappe og nusse med hunden, selvom den er på arbejde. Nogle spørger om lov, andre gør det bare.

- Jeg var Ikea på et tidspunkt, hvor der kom et barn løbende hen imod Agnes, og hvor jeg måtte råbe til moren, at hun skulle få styr på sit barn, fordi jeg virkelig blev overrumplet. Moren råbte, at drengen bare ville klappe og snakke med hunden, men så måtte jeg råbe tilbage, at det måtte han ikke. Og så blev moren stiktosset på mig, men Agnes er jo på job, så det er morens opgave at styre sit barn. Det kan godt virke voldsomt, men jeg var så træt efter den tur i Ikea, fortæller Mette Borchert Vahlun, der blev førtidspensionist som 18-årig på grund af sine fire diagnoser.

-Jeg oplever ofte voksne mennesker, der står og kalder på Agnes eller bare kommer og stikker en hånd ned til hende og begynder at nusse hende, siger Mette.

Spørgsmålene suger energien

Mette ender ofte med at svare kort for hovedet, når folk henvender sig, fordi hun ikke har overskuddet til at forholde sig til andre mennesker, når hun er ude og handle. Og hvis hun alligevel svarer på henvendelserne, oplever hun, at folk stiller mange spørgsmål til hende om, hvorfor de ikke må klappe Anges. Og det har hun ikke overskuddet til at svare på.

Det har en stor psykisk påvirkning på Mette, der bruger Agnes til at skærme hende fra social kontakt.

Når Mette har Agnes med ude og handle, bruger hun blandt andet Agnes til at skabe større afstand til andre handlende i supermarkedet, så hun kan have ro omkring sig til at finde sine varer. Foto: Søren Gylling

- Det tager alt energi. Den rest der var tilbage til at få handlet sin aftensmad, den forsvinder bare. Og så har jeg lyst til at tage hjem. Det ved jeg godt, at det kan jeg ikke bare, for jeg skal have handlet færdigt, så det koster enormt meget energi. Og så påvirker det også Agnes, der mister sit fokus på mig, siger Mette, der ofte er nødt til at sove, når hun kommer hjem fra en større handletur.

- Noget af det, jeg har rigtig svært ved på grund af min autisme og ADHD er at være ude. Og så har jeg OCD og angst oven i som gør, at jeg bliver påvirket af mange mennesker, så det at jeg ikke bare kan gå i fred ligesom alle andre, påvirker mig. Det er lidt ligesom, hvis man sad i kørestol og blev spurgt fire gange på en dag, om man vil låne sin kørestol ud på en handletur, tror jeg også, at man ville være enormt træt til sidst. Og det spørger man jo ikke folk i kørestol om, men folk føler godt de må fordi, det er en servicehund. Det er som om tror, det er en rettighed, de har, siger Mette.

Agnes er halvandet år gammel, og derfor mister hun hurtigt fokus væk fra Mette, hvis folk kommer og forstyrrer hende ved at klappe og kalde på hende. Foto: Søren Gylling

Folk spørger jo i en god mening og fordi, de synes Agnes er sød - Hvad tænker du om det?

- Jeg har det sådan lidt, hvis man ser en hund i et supermarked, ved lægen eller ved tandlægen, hvor der normalt ikke er hunde, så tænker jeg, at folk burde have lidt respekt og tænke, at man nok skal lade den være fordi, det ikke er en almindelig hund, og at den har en grund til at være der, siger Mette.

Annonce

Vil have mere viden om servicehunde

De mange henvendelser om hendes hund har fået Mette til tasterne, og i slutningen af sidste uge smed hun et opslag på Facebook, som hun blandt andet har delt i grupperne der er for de byer, hun ofte færdes i.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg var fyldt op af alle henvendelserne, så jeg lavede opslaget for at skabe mere opmærksomhed omkring servicehunde og for at sige til folk: Tænk jer nu om, når I ser en servicehund, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Det tager alt energi. Den rest der var tilbage til at få handlet sin aftensmad, den forsvinder bare. Og så har jeg lyst til at tage hjem. Det ved jeg godt, at det kan jeg ikke bare, for jeg skal have handlet færdigt, så det koster enormt meget energi.

Mette Borchert Vahlun

Siden torsdag i sidste uge har opslaget fået 1700 delinger og er nået ud til over 175.000 mennesker. Og med 252 kommentarer har Mette sat gang i en debat om servicehunde.

- Der flere, som også har en servicehund, der har skrevet, at de oplever det samme. At folk overser vesten, hvor det står, at man ikke må klappe hunden, siger hun.

Mange kommentarer i opslaget påpeger også et problem, som Mette i forvejen er opmærksom på.

Mette bor alene i et hus i Vamdrup sammen med Agnes. Det, at hun har fået en servicehund betyder, at Mette netop er i stand til at bo alene og at hun ikke længere skal have sin mor med, hver gang hun skal ud af døren. Foto: Søren Gylling

- Det, der nogle gange kan skabe forvirring er, at der er forskellige farvede veste på de servicehunde, folk ser. Servicehundeforenings vest er orange, og nogle af de andre foreningers veste er blå. Men jeg er sammen med nogle andre i gang med at starte en forening op, der skal skabe mere ensartethed blandt servicehunde, så det bliver mere tydeligt, hvornår man ikke må røre ved hunden, siger Mette.

Annonce
Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Haderslev For abonnenter

Det krævede et prisdyk på 50 procent: Sønderjyllands billigste hus er endelig blevet solgt

EfB For abonnenter

Live: EfB spiller sæsonens sidste kamp - følg opgøret minut for minut

Sydjylland

Avisens journalist endte på Tour de France-etape ved et rent tilfælde: Nu deler han ud af sine tips og gode råd, så du selv kan cykle turen

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce