Annonce
Sydjylland

Se video og billeder: Et svæv over Billund Airport

Med stilheden i Billund Airport øjnede avisens fotograf muligheden for at kigge ind i et ellers lukket rum, som er svært at få adgang til. Efter landets grænser lukkede, gik passagertrafikken i lufthavnen ned med 99 procent. Avisens drone tager dig her med et svæv over den snart 50 år gamle start- og landingsbane.
Annonce

En rovfugl, formentlig en rød glente, svæver ind over landingsbanen og lader vinden føre sig videre ud over de grønne vidder.

- Normalt ville vi starte med at skyde et par varslingsskud, når vi ser de her fugle, og vi har gjort, hvad vi kunne, for at holde området så fuglefrit som vi plejer, fortæller sikkerhedschef Lars Henrik Hansen.

Lige nu er de en lille smule mere large, og lader de imponerende rovfugle flyve, hvis det er muligt. Måger, krager og andre fugle der findes i store mængder, får samme behandling som vanligt, så området fortsætter med at være sikkert for flytrafikken. Men næsten alt andet er ikke som det plejer. Der kommer besked fra kontroltårnet. Luftrummet er frit og jeg kan starte dronen og flyve en tur op i det ellers sikrede luftrum.

Fakta: Billund Airport

I 1961 anlagde Godfred Kirk Christiansen en 800 meter lang landingsbane. Han og Lego havde privat flyveplads.

I 1964 åbnede Billund Lufthavn i en gammel hangar og med en 1660 meter lang start- og landingsbane. SAS fløj to gange dagligt mellem Billund og København.

I dag har Billund Airport direkte flyvninger til mere end 90 destinationer.

I 1971 blev den oprindelige start og landigsbane udvidet til sin nuværende længde på 3100 meter.

I 2002 blev den nye passagerterminal på cirka 40.000 m2 indviet.

Passagerterminalen er designet til at ekspederer 3,5 millinoner passagerer om året.

I april 2020 var der på grund af coronanedlukningen kun 3115 igennem terminalen.

Annonce

Godkendelse fra København og Kina

Jeg har i længere tid håbet, at jeg kunne komme til at flyve her, mens coronasituationen har lammet lufthavnen, men der har været flere regler og procedure, der skulle på plads, end ved en almindelig droneflyvning over by, hvor politiet skal underrettes 24 timer før. Jeg havde faktisk opgivet og fortalt chefen, at historien fra den tomme lufthavn vist ikke blev til noget. Jeg havde ellers en aftale med Billund Airport, og med Naviair, der styrer kontroltårnet. De kunne bare ikke give endelig grønt lys, før jeg havde dispensationen klar.

Men klokken 6.20 på dagen for den aftalte flyvning tikkede en mail ind fra Trafik- Bygge og Boligstyrelsen med en godkendelse. Det er bare ikke nok, til at man så kan flyve. Først når man har denne godkendelse, kan man ansøge via en hjemmeside om at få låst dronens adgang til særligt sikrede områder op.

Så jeg sprang ud af sengen og lod familien passe de daglige morgenrutiner, mens jeg fik videresendt godkendelsen til kontroltårnet i Billund og gik i krig med at få sendt korrekt udfyldt formular afsted til Kina. Det tog lidt tid, men rygtet sagde, at det til gengæld ikke tager så lang tid at få svar. Og efter et lille kvarter fik jeg en godkendelse retur, og et lille stykke software til dronen, der nu kunne blive låst op. Lynbad og derefter morgenmad i bilen. Jeg småløb gennem det tomme p-hus. Klokken ni præcis står jeg i lufthavnen – klar til at flyve, som tidligere aftalt.

Annonce

Hvid maling og dystre udsigter

Sammen med et tv-hold, der også skal filme, får vi alt grej gennem security, og så er vi klar i den kølige formiddagsvind bag de parkerede og opbevarede fly, der nu har stået på jorden i 10 uger. Der vil gå lidt tid inden kontroltårnet kan give grønt lys til første flyvning. Vi vil få cirka fem minutter ved første flyvning. Det er den tid man maksimalt kan forvente at få, hvis der er brug for dronefotos i to kilometerszonen ved lufthavnen. Panik. Hvor langt kan man nå at flyve ud, så man kan lande sikkert på under et minut, hvis kontroltårnet sender en pludselig melding?

En flytekniker der underviser, og tre kursister går rundt og ser på de forskellige fly, mens de snakker teknik. Coronanedlukningen har sendt 775 af de 1100 medarbejdere hjem på lønkompensation, da flytrafikken er faldet med 99 procent. Fyringer af omkring hver tredje medarbejder venter forude. Herude er lukkeperioden blandet andet blevet brugt til at få lagt ny asfalt og opmalet hvide striber på landingsbanen, mens man håber, at grænserne snart vil åbne for mere trafik igen.

Et sjældent syn. Det varierer meget hvor fyldt der er på det store parkeringsanlæg uden for lufthavnen, men der er sjældent tomt. Foto: Mette Mørk
Annonce

Endelig i luften

Så er der "go" fra Naviair i kontroltårnet. Dronen letter, og jeg flyver den en tur over mod hovedbygningen. Jeg styrer den lille summende maskine videre over mod den store parkeringsplads, som plejer at rumme uendelige rækker af biler. Nu holder der sporadisk ganske få parkeret. Jeg har lyst til at flyve videre ud for at vise tomheden her, men det er ved at være tid til at vende tilbage, hvis jeg skal kunne nå at lande inden for forsvarlig tid.

Vi får dog lidt længere tid i luften. Jeg bytter plads med tv-holdet. En tredje dronepilot er ankommet. Han har også tilladelserne i orden, men godkendelsen fra Kina virker ikke, så hans drone kan ikke komme i luften uden aktivering af den lille nødvendige stump software.

Vi kører ud langs landingsbanen. Vejen her bliver kaldt taxa-vejen, og den bliver brugt af fly og biler, når de skal bevæge sig i området. Vi flyver et par ture, og fortsætter over til kontroltårnet. Her er de halvt bemandet, og på grund af smittefare har vi ikke mulighed for at besøge dem i tårnet. Men jeg må gerne flyve op og kigge ind bag de solskærmede ruder. Et par af de ansatte kommer også ud og kigger i behørig afstand for at se vores små maskiner. Selvom der er stille med hensyn til ruteflyene, bliver der fløjet en del skoleflyvning og privatfly. Nogle dage er vejret også lige i vinkel til svæveflyene.

– Vi lukker luftrummet i et stort område, når I letter med dronen, fordi vi ikke kan se jer på radaren, fortæller flyveleder Thomas Carsten Thybæk fra tårnet.

Reglerne foreskriver, at er der er en drone oppe at flyve i det sikrede område, er der lukket for luftrummet fra syd for Give i nord til Vorbasse i syd - og fra Vejle vest i øst til omkring Sønder Omme i vest.

Kontroltårnet er som altid døgnbemandet, men de har knap så travlt og er halv bemandet for at undgå smittespredning. De har stadig en del af se til, da luftrummet bliver brugt til meget andet end rutefly. Foto: Mette Mørk
Annonce

Den gamle terminal lever endnu

Turen går videre til den modsatte ende af landingsbanen. Området her bliver brugt til transportfly, og på vejen passerer vi den gamle hovedbygning, der fungerede som ankomst- og afgangshal frem til 2002. I dag er den base for Cargo Center Billund, og her i de store haller bliver fragten pakket om mellem fly og lastbil. Transportflyvningerne har fortsat travlt under lufthavnens nedlukning. I området her holder forskellige firmaer for privatfly, privattransport og speditionsfirmaer også til.

Vi skal tilbage til det inderste og mest sikrede område af lufthavnen, og må derfor igen igennem et sikkerhedstjek. Sprit og et par glade smil fra personalet møder os. Klokken nærmer sig 13, da jeg forlader den sikre zone og igen står ude i afgangs- og ankomsthallen. Dronen har været 43 minutter i luften på syv flyvninger over de fire timer jeg har været i lufthavnen. Den tredje dronepilot lykkedes ikke med at få sin drone låst op, så han må prøve igen en anden gang.

Ventetiden på at grænserne og dermed flytrafikken åbner igen, bliver blandet andet brugt på uddannelse og opdateringer. Et lille kursushold får instrukser om det flytekniske. Foto: Mette Mørk
Der er historisk stille i Billund Airport, og det har derfor været muligt at få god tid i luften over anlægget. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce