Annonce
Sønderborg

Se video og fotos: Nybagte studenter i sang, dans og vandleg

Studenterne var omkring 19, luften nær de 29 og vandet småkoldt, da årets studenter tog den traditionsrige dans med sang og vandlag for foden af Alspigen på Rådhustorvet.

Sønderborg: Smilene strålede om kap med en blændende sol i forreste parket for foden af Alspigen. Lidt tilbagetrukket de stolte forældre med matchende ansigtsudtryk og måske en stolt glædeståre bag solbrillen. For nu er det sommer, sol og studentertid.

Det fik den alsiske kvinde på Rådhustorvet traditionen tro igen at mærke, da byens nybagte studenter onsdag eftermiddag flokkedes om bassinet. Alspigen har oplevet det mange gange, og igen i år måtte hun da også lægge krop til en bestigning af flere af de unge studenter. Alle kæmpede de om at få den "rigtige" hue sat på hendes hoved. En havde været ekstra opfindsom og tapet den fast, men heller ikke det holdt i længden.

For foden af Alspigen blev stadig flere våde i springvandet. En pige måtte hen og ømme sig med et forslået knæ - granit slår hårdt.

Det gør det sikkert også, når festlighederne for alvor tager fat med studenterkørsel torsdag.

Annonce

Studenterne og huerne

En student er en person, der har taget en af de fem studieforberedende gymnasiale uddannelser i Danmark – enten studentereksamen (STX), højere handelseksamen (HHX), HF, EUX eller højere teknisk eksamen (HTX).

Når den sidste eksamen er overstået og man har bestået som student, får mange sat huen på hovedet af en lærer eller nær slægtning.

Huerne har forskellige farvede bånd og emblemer:

Bordeaux
STX-huen, som sidder på studenter fra det almene gymnasie, er bordeaux med et dannebrogskors på fronten.

Blå
Studenter fra handelsgymnasierne, HHX, har et kongeblåt bånd på huen. Ofte med merkurstaven som standardkokarden, fordi Merkur var den romerske gud for handel.

Mørkeblå
Det mørkeblå bånd hører til HTX, som er betegnelsen for det tekniske gymnasium.

Lyseblå
Studenter for HF har et lyseblåt bånd på huen. HF er forkortelsen for højere forberedelseseksamen, som er en to-årig uddannelse.

Sort
Den helt sorte hue blev indført i Danmark i 1850 som den første studenterhue. Efter den hvide kom til i 1880’erne, var det traditionelt de klassisksproglige studenter med latin og græsk, der fejrede uddannelsen med den sorte hue. Senere har studenter med mange fag på højniveau taget huen til sig, men alle kan bestille den sorte hue.

Flag
Er der flag på båndet, viser det, at studenten har taget den internationale studentereksamen.

Sabbatår i sigte

En uvidenskabelig, men hurtig rundspørge blandt studenterne fortæller, at et flertal nok sigter mod et sabbatår, når festen har lagt sig.

- Det har været fedt at gå på Det Blå Gymnasium. Nu skal jeg have et sabbatår som skilærer i Østrig. Bagefter skal jeg nok læse til lærer i Århus, sagde Jacob Bank Olesen fra HHX - 3.C. og et 7-tal i den afsluttende eksamen i samtidshistorie.

Klassekammeraten, Simon Lindvang, fik 10 i faget afsætning og stiler også mod et sabbatår.

- Jeg har været heldig at få arbejde i Sydbank for at have noget studierelevant.

Han vil gerne læse økonomi på universitetet i København.

Bliver i Sønderborg

For to andre, er det Sønderborg, som kommet til at præge deres videre studier.

- Jeg skal også lige have et sabbatår med noget arbejde, men derefter vil jeg gerne læse markedsøkonomi på Alsion, fortæller Nor Alhoda, der har irakiske rødder.

Veninden Waffaa Ghaoche, der også er født i Danmark, men har libanesiske rødder, vil gerne i gang med at læse ingeniør inden for mekatronik på Alsion lige efter sommer.

- Jeg skal ikke have noget sabbatår, men vil gerne i gang hurtigt.

Der lød skrig og skrål, når vandets ofre blev overrasket.Foto: Timo Battefeld
En kold men venskabelig dukkert.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce