Annonce
Sønderborg

Se video: Stormende kuling beskadigede dyr strandpromenade

På stykket mellem lystbådehavnen og vikingeklubben ligger klinkerne, som er blevet slået løse. Foto: Katrine Lund Walsted
Søndagens blæsevejr ramte Sønderborgs strandpromenade, som for anden gang siden indvielsen i 2017 er blevet beskadiget.

Sønderborg: Sønderborgs 26 millioner kroner dyre strandpromenade tabte søndag aften endnu engang kampen mod den hårde blæst fra havet. Fire steder på strækningen fra Sønderborg Lysbådehavn mod Vikingeklubben er klinker blevet slået løse og skyllet op mod græsarealet.

Sønderborg Kommunes Vej & Park lagde søndag plader og sandsække ud, som skulle beskytte stensætningen, men pladerne blev revet væk af de store bølger, som gennem flere timer hamrede mod stensætningen.

- I dag har vi afdækket de skader, der er sket i løbet af i går og lagt pladerne ordenligt hen og hele vejen hen forbi Vikingeklubben. Der er sket skader på kanten, hvor klinkerne er slået løse. Der er fire steder, hvor der er brudt en kvadratmeter op, siger Torben Callesen, der er leder af Vej & Park.

Annonce

Repareret for to år siden

Den nye strandpromenade er næsten 1,4 kilometer lang, og den blev indviet i 2017. Den er lavet i sorte klinker, der er saltvandsresistente og importeret fra Tyskland.

Det er anden gang, den nye strandpromenade bliver ødelagt af blæst. Første gang var i marts 2018, hvor et blæsevejr hen over en uge ødelagde store dele af strandpromenaden. På næsten hele stykket fra vikingeklubben til lystbådehavnen blev klinkerne slået løse fra muren og blev skyllet op på det grønne område.


Lige nu kan jeg ikke se, hvad løsningen skulle være.

Torben Callesen, Vej & Park


Selvom der ikke formelt blev placeret et ansvar, så påtog Sønderborg Kommunes rådgivningsfirma Cowi sig ansvaret for at betale reparationerne. Cowi har tidligere oplyst, at renoveringen kostede omkring 100.000 kroner. Arbejdet var færdigt i efteråret 2018, og der blev lagt en kraftigere fugemasse for at sikre materialerne mod vejret. Men allerede dengang var der ingen garantier for, at promenaden ville holde stand mod endnu et kraftigt blæsevejr.

Og løsningen står heller ikke lige for døren nu.

- Lige nu kan jeg ikke se, hvad løsningen skulle være, siger Torben Callesen.

Ifølge Cowis undersøgelser i 2018 var der ikke er en entydig årsag til, at belægningen blev ødelagt i marts 2018. Det var en række faktorer, der sammen med en usædvanlig vejrsituation gjorde, at klinkerne blev skyllet op.

Ifølge Sønderborg Kommune og Cowi var det en kombination af højvande, en usædvanlig bølgeretning med kraftige bølger, der tilsammen betød, at fugerne i den relativt nye promenade blev skyllet væk, så klinkerne blev undermineret og løftet op.

Strandpromenadeblev sikret med plader og sandsække søndag og mandag. Foto: Katrine Lund Walsted
Klinkerne er blevet slået løs fra muren og er skyllet op mod det grønne område. Foto: Katrine Lund Walsted
Stykket med plader og sandsække blev mandag forlænget til også at omfatte stykket efter vikingeklubben. Foto: Katrine Lund Walsted
Kommunens folk i en ulige kamp søndag Foto: Jens Eilertsen
Bølger og promenade i hård kamp. Foto: Jens Eilertsen
Sådan så det ud, da strandpromenaden blev ødelagt i marts 2018. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce