Annonce
Kolding

Se videoen: Nu kommer millioner til at se kunstværket fra Kolding

Eksperter fra et ældre farvefirma påtog sig opgaven at genoplive lysskulpturens farver ud fra de originale farvekort, som blev fundet i Soyas arkiver. Pressefoto: Rasmus Stenbakken
Så er sidste punktum ved at være sat i sagen om det kunstværk, som Kolding Kommune var tæt på at kassere. Nu hænger det i den nye terminal, som Københavns Lufthavn er klar til indvie om få uger.
Annonce

Kolding: Gennem sommeren har konservatorer arbejdet med at restaurere den store lysskulptur, som tidligere hang på Kolding Bibliotek i Fredericiagade. Nu er opgaven løst, og det tonstunge værk er hejst på plads i Københavns Lufthavn, hvor man gør klar til at indvie en helt ny terminal.

- Lige nu står stilladset stadig omkring lysskulpturen, men det bliver selvfølgelig fjernet før den planlagte reception i uge 43. Så er det forventningen, at et par millioner rejsende vil opleve værket hvert år, siger projektleder Rasmus Stenbakken fra Creator Projects.

Annonce

Hænger som i Kolding

Han fortæller, at sådan som værket nu hænger i lufthavnen, tager det sig stort set ud på samme måde, som dengang det hang under ovenlysvinduet på biblioteket i Kolding.


Det er utrolig, hvor godt det passer ind. Man skulle tro, det var lavet til lufthavnen. Men man vælger på en måde også at benytte det på samme måde som i Kolding.

Rasmus Stenbakken, projektleder


- Det er utrolig, hvor godt det passer ind. Man skulle tro, det oprindelig var lavet til lufthavnen. Men her har man også valgt at benytte det på samme måde, som man gjorde i Kolding, siger Rasmus Stenbakken.

Oprindelig skabte kunstneren William Soya i 1975 en lysskulptur til Kolding Bibliotek. Værket blev udtænkt specifikt til at hænge under ovenlysvinduet i udlånssalen, så da biblioteket fraflyttede lokalerne i 2008, blev værket opmagasineret på depot. Der var ikke brug for det i det nye bibliotek på Banegårdspladsen.

Annonce

Farveprøver dukkede op

Siden har Kolding Kommune flere gange forsøgt at finde en ny placering til værket, men ingen kunne bruge det tonstunge værk, der består af bemalede 48 metalrør og 80 lamper med farvede pærer. En overgang var det på tale helt at kassere kunstværket.

Og først da Statens Kunstfond dukkede op med 300.000 koner til en restaurering af kunstværket, lykkedes det at finde en aftager - nemlig Københavns Lufthavn. Pengene er blandt andet blevet brugt på maling, fortæller Rasmus Stenbakken.

- Jeg synes, det er dejligt, at en lufthavn prioriterer, at de rejsende også får en kunstoplevelse med på vejen, siger Rasmus Stenbakken fra Creator Projects, som Københavns Lufthavn har brugt til at koordinere hele Soya-projektet. Pressefoto: Rasmus Stenbakken

- Efter alle de år, hvor det har hængt under et ovenlysvindue, var farverne falmet en del. Og det hjalp ikke på sagen, at det i flere år har stået på et støvet lager i Kolding. Til alt held viste det sig, at vi kunne finde kunstnerens originale farveprøver, som lå gemt i en kuvert i et arkiv hos Statens Museum for Kunst, så vi har fået malet hele lysskulpturen op på ny, siger Rasmus Stenbakken.

Annonce

Som et rumskib

Og nu hænger lysskulpturen fra 1975 så i lufthavnen i en opdateret udgave. I al sin originale farvepragt.

Konservator Pernille Holm Mogensen, der har kravlet rundt på tværs og på langs for at rengøre og finpudse værket i alle detaljer, kommenterer resultatet således i den video, som lufthavnen har fået lavet fra opsætningen:

- Det er jo lidt sådan en ufo, der kommer på plads i lufthavnen og er landet, kan man sige, lidt et rumskib fra fortiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Uha - hvor var det tæt på: Team Esbjerg slået med mindst mulig margin i en forrygende kamp

Annonce