Annonce
Sønderborg

Se videoerne: Delfin svømmer alene rundt ved Sønderborg

Biolog mener, der er tale om en hvidnæset delfin, der svømmer alene rundt ved Als' kyst.

Sønderborg: Flere gange er en delfin set i farvandene omkring Als og Sønderborg den seneste måned. Den 15. juni sluttede en delfin sig til feltet, da starten for Als Rundt blev skudt i gang. Den nye cykelfærge fra Egernsund havde følgeskab af en delfin i begyndelsen af juli. Denne uge har en delfin søgt ind i Sønderborg Havn.

Biolog Bo Mammen Kruse fra Sønderborg Kommune har ikke selv set delfinen, men efter beretningerne, mener han, der er tale om én hvidnæset delfin.

- Delfiner er som andre havpattedyr. Den vil gerne følges ad med andre. Så hvis der havde været flere, så ville vi have set dem, siger Bo Mammen Kruse.

For to år tilbage var der delfiner i Flensborg Fjord. I 2014 var en pukkelhval på lynvisit ved Høruphav, og i 2010 blev en finhval set flere steder i de sønderjyske farvande.

- Delfinen hører ikke hjemme i de her farvande. Det er en gæst. Delfinen må være her, fordi der er føde. Den er trukket med en fiskevandring. Det kan være en sildestime, makreller eller hornfisk, siger Bo Mammen Kruse.

Vi har modtaget følgende videoer fra Ida Petersen og Poul Quist Pedersen.

Annonce
En delfin svømmede forbi havnen i Sønderborg, hvor den hilste de forbigående på Christian Den X's bro med et haleplask. Foto: David Skaaning
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce