Annonce
Esbjerg

Se vinderforslaget: Planerne for Maritimt Center til 50 millioner kroner afsløret

Lanternen er navnet på Esbjergs nye maritime center, som blev afsløret tirsdag. Vinderteamet, som får rollen som totalrådgiver hedder WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen. WERK & Snøhetta, visualisering af MIR
Tirsdag blev vinderforslaget bag Esbjergs nye maritime center på Esbjerg Strand offentliggjort."Lanternen" bliver navnet på det cirka 50 millioner kroner dyre maritime mekka.
Annonce

Esbjerg: WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen er navnet på det vindende totalrådgiverteam, som Esbjerg Kommune sammen med Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond, Lokale og Anlægsfonden har valgt som totalentreprenør til opgaven med at opføre et nyt maritimt center til omkring 50 millioner kroner i Esbjergs nye rekreative bydel, Esbjerg Strand, nord for den eksisterende erhvervshavn.

Det kom frem tirsdag i Rådhushallen på Esbjerg Rådhus, hvor Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) som formand for dommerkomiteen præsenterede begrundelsen for valget af det vindende projekt, som bærer navnet ”Lanternen”.

WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen var oppe imod følgende totalrådgiverteams: 3xN, Orbicon, Holsting Architect-support, GHB landskabsarkitekter og FM Bygningsdrift, Dorthe Mandrup, AB Clausen og Marianne Levinsen Landskab og Friis & Moltke Architects, Green Sustainable Landscape og Rambøll.

- De fire teams har leveret projekter af usædvanlig høj kvalitet, som vidner om stor indlevelsesevne i det unikke ved placeringen tæt på havet. Maritimt Center får lov til at sætte barren for resten af udviklingen af Esbjerg Strand, og det stiller store krav til udformningen af bygningen, lød det fra Jesper Frost Rasmussen.

Det er modigt at samle funktionerne i en sluttet form omkring et fælleskabsskabende indre gårdrum. Det kan blive helt unikt.

Rasmus Kierkegaard, partner hos Smidt/Hammer/Lassen Architects

Annonce

Mere end et klubhus

I bedømmelsen lød det bl.a., at ”forslaget udmærker sig ved på fornemste vis at kombinere ønsket om en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne. Forslaget har med et stærkt hovedgreb skabt et samlende og meget identitetsskabende bygningsværk”.

Dommerkomiteen er blevet bistået af to fagdommere, som begge er meget begejstrede for det valgte projekt.

- Den nytænkende arkitekturs robuste og poetiske skønhed kan give et ualmindeligt inspirerende løft til fællesskabet og klublivet inde i huset. ”Lanternen” er mere end et lokalt klubhus til maritime fritidsaktiviteter. Det er en manifestation af Esbjerg og havet, som vil gøre stedet til en kendt og tiltrækkende destination. Ved at lægge ud med ”Lanternen”, som det første byggeri på Esbjerg Strand, sætter Esbjerg Kommune barren højt for den arkitektoniske kvalitet i den nye bydel, siger fagdommer og arkitekt Anne Mette Exner, som har tegnestuen Anne Mette Exner Arkitektur.

I flere år har en brugergruppe har sammen med Esbjerg Kommune igennem flere år arbejdet med krav til omfang, indhold og ruminddeling af det kommende maritime center på Esbjerg Strand.

Denne involverende proces fortsætter efter kåringen af vinderprojektet. Der vil således igen blive afholdt workshops, hvor de kommende brugere inviteres til en dialog, der kan udvikle projektet yderligere for at nå de optimale rammer for det færdige projekt.

Det forventes, at byggeriet starter i slutningen af 2020, og at bygningen står færdig i slutningen af 2021 eller starten af 2022.

Maritimt Center

Det forventede projekt er på ca. 3000 kvadratmeter.

Byggeriet vil koste ca. 49,7 millioner kroner.

Lokale og Anlægsfonden har givet 530.000 kroner til arkitektkonkurrencen.

Claus Sørensen Fonden og Alice og Tage Sørensens Fond støtter det kommende byggeri med i alt 11 millioner kroner.

Dommerkomiteen

Borgmester og formand for dommerkomiteen Jesper Frost Rasmussen

Udvalgsformand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen

Udvalgsformand for Kultur & Fritidsudvalget May-Britt Andrea Andersen

Fagdommer Anne Mette Exner, arkitekt MAA

Fagdommer Rasmus Kierkegaard, arkitekt MAA

Brugerrepræsentant fra Esbjerg Roklub, Lars Bisgaard

Brugerrepræsentant fra Esbjerg Søsport, Niels Peter Olsen

John Riis Andersen som repræsentant for Claus Sørensens Fond og Alice og Tage Sørensens Fond

Direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen

Direktør for Teknik & Miljø Erik Jespersen

Borgmester Jesper Frost Rasmussen sammen med vindertemaet WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen.
Med den konsekvente ovale form i både funktion og udtryk har det nye maritime center hverken hjørner, for- eller bagside, men fremstår som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn op mod havet, i al slags vejr. WERK & Snøhetta, visualisering af MIR
Det indre gårdrum og dets potentiale er et element, som fagdommerne er vilde med. WERK & Snøhetta, visualisering af MIR
Lanternen skal samle nuværende aktive udøvere af forskellige vandsportsdiscipliner samtidig med, at nye udøvere også skal kunne komme til. WERK & Snøhetta, visualisering af MIR
Lanternen er navnet på Esbjergs nye maritime center, som blev afsløret tirsdag. Vinderteamet, som får rollen som totalrådgiver hedder WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen. WERK & Snøhetta, visualisering af MIR
Lanternen er navnet på Esbjergs nye maritime center, som blev afsløret tirsdag. Vinderteamet, som får rollen som totalrådgiver hedder WERK, Snøhetta og Oluf Jørgensen. WERK &
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce