Annonce
Rejser

Sejl med til øhavets flotteste udsigt

Øhavets smukkeste udsigt er at se solnedgangen over Faaborg og Svanninge Bakker fra havnen på Bjørnø, mener Mads Rye Sletbjerg, turistmemanager i Visit Faaborg. Foto: Daniel Villadsen/Visit Faaborg
Syv øer er i 2019 en del af det sydfynske sommer-øhop. Den gule katamaran Seahawk forbinder de små øer på kryds og tværs, mens de vanlige færger sejler besøgende til og fra Fyn. Som noget nyt er Bjørnø med på vandruten.

Fra toppen af Milebjerg på Bjørnø kan man se langt ud over Det Sydfynske Øhav. Der er udsigt til Strynø, Lyø, Avernakø, Skarø, Drejø og Hjortø, alle øer som man kan besøge med den gule katamaran Seahawk, der sejler øhopsturister i sommermånederne. Bjørnø rager med sin 23 meter høje bakke op i landskabet. For den er den eneste af øerne, som istiden formede til et naturligt højt udkigspunkt midt i øhavet, hvor bølgetoppe og bøgetoppe ellers er de højeste punkter. - I modsætning til de andre øer er Bjørnø ikke flad. Den er en lille moræneknold midt i vandet. Der er en fantastisk udsigt fra bakketoppen, som man kan gå op til. Man kan faktisk gå rundt om hele øen på bare et par timer. Og når det er godt vejr, samles man til molekaffe på havnen. Her er øhavets bedste udsigt, fordi man ser ind mod Faaborg og Svanninge Bakker, når man nyder solnedgangen, siger Mads Rye Sletbjerg, turistmanager i Visit Faaborg. Han glæder sig over at have fået endnu en idyllisk ø med på øhop-ruten. - Bjørnø er lidt speciel, for der bor kun 32 mennesker på øen. Med færgen tager det et kvarter til Faaborg, og det vil sige, at de fastboende, der arbejder, alle pendler til Fyn. Der er stort set aldrig et hus til salg derovre, for det er attraktivt at bo der. Samtidig betyder det også, at Bjørnø ikke lever af turismen på samme måde som de andre øer. Måske er det derfor, den først kommer med i samarbejdet nu, vurderer Mads Rye Sletbjerg. På den sydfynske ø kan man besøge Café Pileflet, og et ishus på havnen holder åbent i sommermånederne. Der er kun et par sommerhuse, men ingen man kan leje. Til gengæld kan man leje huse og værelser hos Bjørnøgaard eller overnatte i telt på naturlejrpladsen. Dagligvarer skal man have med fra Fyn, hvis man overnatter.

Annonce

Syv øer for 220 kroner

Hele juli og august sejler skipper Michael Jensen sin katamaran Seahawk i fast rutefart mellem syv sydfynske øer.
Det koster 220 kroner at tage på øhop i Det Sydfynske Øhav, og billetten gælder i syv dage, men udløber, hvis man tager tilbage til Fyn og Langeland med de traditionelle færger.
Du kan stå af og på Seahawk, som det passer ind i din plan. Hver dag sejler den mellem Strynø, Drejø, Skarø, Avernakø, Lyø, Hjortø og Bjørnø.
Der er plads til 12 personer på Seahawk. Og man kan tage cykler og barnevogne med på turen. Der er dog nogle trin op og ned fra færgen.
Øhopbilletten kan også bruges til færgeturen, når man starter og slutter øhopturen med færgerne fra Faaborg, Svendborg eller Rudkøbing.

Ro og ren luft

På bilfrie Bjørnø kan man opleve det, der virkelig trækker turister til øhopsruten i det sydfynske. Ro og ren luft. - De moderne turister søger renhed: rent miljø og ren luft. De søger ro, stilhed og oplevelser uden digital støj. Og måske en dag bliver det en meget større værdi, end vi lige går og tror. Men det er også det, man finder på de sydfynske øer. Det bimler ikke med reklamer og telefoner. Sidste år var en fantastisk sommer for øhoppet. Og mange dage var der udsolgt. Men vi passer også på ikke at sende for mange mennesker ud på øerne, fordi de mister deres værdi, hvis der lige pludselig er flere mennesker på Avernakø end i Faaborgs gågade, siger Mads Rye Sletbjerg. Man starter sit øhop i en af købstæderne: Rudkøbing, Svendborg eller Faaborg. Og med en øhopbillet til 220 kroner kan man hoppe mellem de syv øer: Bjørnø, Strynø, Lyø, Avernakø, Skarø, Drejø og Hjortø. Billetten gælder i syv dage eller indtil man stiger af ved en af købstæderne på Fyn eller Langeland. Selv om det er den ene idylliske, lille ø efter den anden, er der oplevelser nok at fylde en uge med. - Det, der er så spændende ved de syv øer, er, at de har hver deres specielle miljø og traditioner. På Lyø kan de lokale guider fortæller om de blå kanter rundt om husene, der skal holde onde ånder væk, og på Strynø danser de om majstang. På Bjørnø har Gasolin indspillet to plader, og på Drejø kan man komme på hjemstavnsmuseum. Der er nok af historier og fortællinger, siger Mads Rye Sletbjerg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce