Annonce
Aabenraa

Sejlende kvindekroppe er ladet med længsel, liv og minder

Der var stor interesse for at se de tre sejlende kvindekroppe, der for tiden ligger i Aabenraa Lystbådehavn. Børn og voksne var mødt op for at gå om bord i kunsten. Foto: Jan Sternkopf

"Life Boats" - de tre skulpturskibe, der for tiden ligger i Aabenraa Lystbådehavn - har været et lærestykke i at omsætte en vision til virkelighed, fortæller norsk kunstner.

Aabenraa: Tre sejlende skulpturer formet som kvindekroppe ligger frem til den 13. august ved kajen i Aabenraa Lystbådehavn. De tre skulpturer symboliserer tre forskellige stadier i en kvindes livet: den unge, den gravide og den gamle.

- Tilsammen udgør de en livscyklus med titlerne "Mit skib er ladet med Længsel", "Mit skib er ladet med Liv" og "Mit skib er ladet med Minder", fortæller den norske kunstner Marit Benthe Norheim, der har brugt otte år på at realisere en vision om at bringe kunsten ud til publikum - ad vandvejen.

Som flagskibe for Aarrhus Kulturhovedstad 2017 sætter de tre skulpturer fokus på kunst, kommunikation og mangfoldighed, når de i år sejler rundt til havne i Danmark foreløbig med stop i 43 havne.

- Senere tager de tre skulpturer på rejse langs de europæiske vandveje, forklarer Marit Benthe Norheim, som onsdag aften selv stod ved kajen for at modtage de tre kvinder.

- Jeg får hver gang kriller i maven, når jeg ser dem stævne ind.

Til gengæld har hun aldrig selv været med på et togt, erkender hun.

- Det er ikke mig. Jeg har aldrig sejlet.

Det fylder hende med ærefrygt at se, hvor mange mennesker der var mødt op i Aabenraa for at opleve skulptur-skibene nærme sig. Og det gør hende ydmyg over for de mange frivillige, der påtager sig at sejle skibene fra havn til havn.

Selve processen med at omsætte hendes vision har været et lærestykke i kommunikation og mangfoldighed.

- For mig som kunstner har det betydet, at jeg har måttet erkende, at der er ting, jeg ikke har forstand på. Kunsten har så været at finde de mennesker, der kan, fortæller hun om det kreative arbejde og tilblivelsen, hvor hun som kunstner skulle lære at tale samme sprog som skibsingeniører og bådebyggere.

Otte år har de sejlende kvindekroppe været undervejs fra idé til virkelighed, fortæller den norske kunstner Marit Benthe Norheim. Foto: Jan Sternkopf

Kunsten kommer ud

At få mulighed for at lægge havn til skulpturskibene betyder rigtig meget for byen, mener Lise Lotte Urfe, kulturkonsulent i Aabenraa Kommunes afdeling for Kultur, Plan & Fritid.

- Det er altid spændende at få besøg af kultur udefra. Det betyder, at vi er med i det, der sker.

Netop skulpturskibene er noget særligt.

- Det er ikke kunst, der hænger på et museum. De tre kvinder er budbringere, der tager ud og opsøger publikum med det formål at komme i dialog. Man kan se dem, gå om bord i dem og opdage historien om de tre kvinder, siger hun.

Frivillige stod klar i Aabenraa Lystbådehavn for at forklare om "Life Boats", der symboliserer tre forskellige stadier i kvindens liv. Foto: Jan Sternkopf
Som flagskibe for Århus Kulturhovedstad 2017 sætter skulpturerne fokus på kunst, kommunikation og mangfoldighed, når de i år sejler rundt til havne i Danmark. Foto: Jan Sternkopf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce