Annonce
Esbjerg

Sejler: Mystisk stank over Esbjerg kan skyldes fedtemøg

Sejler mener, at forrådnelse af "fedtemøg", en brunalge, der kommer fra havbunden og samler sig i store mængder i havoverfladen samt på stranden, kan være årsagen til kraftig lugt over Esbjerg. Foto: Ken Mathiesen
Både torsdag og fredag formiddag var der flere borgere, der kunne berette om en mystisk stank af brændt gummi og kemikalier over Esbjerg, og nu kommer en sejler med et bud på årsagen.
Annonce

Esbjerg: Fredag eftermiddag var mysteriet om den grimme lugt, der torsdag formiddag havde bredt sig over store dele af Esbjerg og også kunne fornemmes i visse dele af Hjerting fredag formiddag, fortsat en gåde.

Men måske er sagen nu opklaret.

Både Esbjerg Kommune, Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydvestjysk Brandvæsen fik som tidligere omtalt i JydskeVestkysten henvendelser fra borgere med meldinger om lugt af henholdsvis brændt gummi og klorin eller brændt gummi og brændt haveaffald, og det lykkedes ikke Esbjerg Kommunes miljøvagt eller politiet at opklare sagen.

Imidlertid kommer en læser, Morten Spangsberg, nu med et bud på en plausibel forklaring.

Andet bud

  • JydskeVestkysten har fået endnu et bud på, hvad stanken over dele af Esbjerg kan skyldes. Læser Paul Verner Jørgensen kommer således med følgende forslag, nemlig at stanken stammer fra ukrudtsmidler, som en landmand har sprøjtet ud på sin mark.
  • Paul Verner Jørgensen har tidligere arbejdet på Esbjerg Kemi, der dengang fremstillede de pågældende ukrudtsmidler, oplyser han.
Annonce

Ild i båden

- For nogle år tilbage sejlede vi i vores båd på det årlige vintertogt og blev på strækningen fra Nyborg til Svendborg totalt overraskede af en så kraftig lugt af brændt elektronik og eller plastik, at det virkelig var ubehageligt. Vi troede faktisk, at båden var brudt i brand under dæk, Efter lang tids gennemgang af båden kunne vi heldigvis konstatere, at der ikke var noget galt ombord, og at det bare var et mysterium, som fortsatte de kommende timer af sejladsen, fortæller Morten Spangsbjerg og fortsætter:

- Senere hen fandt vi så ud af, at det var et biologisk fænomen, som man kalder “fedtemøg”. Det er en brunalge der, når den når en hvis længde, knækker af fra havbunden og samler sig i store mængder i overfladen samt på stranden. Under forrådnelsen afgiver den en meget, meget kraftig brændt lugt, der yderligere forstærkes af eventuel tåge, dis og havgus. Lugtgenen er typisk mest udpræget om formiddagen hvor solen ikke har fået helt magt endnu, forklarer han.

JydskeVestkysten har været i kontakt med miljøchef ved Esbjerg Kommune Christina Egsvang Føns og forsynet hende med oplysningerne fra Morten Spangsbjerg, og hun vil nu undersøge forklaringen nærmere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce